香港長跑網  - 長跑長友

樓主: chow
打印 上一主題 下一主題

求助 --- 2km 及 4km 適合中三同學的比賽場地

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-9-5 22:31 發表
幾靚喎, 幾時入去跑返轉?

大概十一月, 正想辨法劃地圖避免C兄會在畢拉山上蕩失路。

升級   55.26%

該用戶從未簽到

多謝各位朋友俠義幫助,明天一定會影相,回來再分享,我會帶4個學生去,不過水平一定和你們差很遠,就讓他們親身體驗一下,如果唔太危險,最多把路程縮,讓他們感受一下跑越野的小小經驗。他們很喜歡參加班際比賽, Team Spirit 好好,只不過會怕辛苦。

多謝晒!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 chow 於 2008-9-5 23:29 發表
多謝各位朋友俠義幫助,明天一定會影相,回來再分享,我會帶4個學生去,不過水平一定和你們差很遠,就讓他們親身體驗一下,如果唔太危險,最多把路程縮,讓他們感受一下跑越野的小小經驗。他們很喜歡參加班際比賽,  ...

此路唔危險,全是石屎路。

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

港島區.......唔諗了.....
    另外 我f.1-f.5 讀果間學校每年都有"班際越野賽"用來選人出去跑學界的
    不過跑ge 路線就係屯門區內 又學校門口出發兜個大大圈(約4~5km 左右)
    仲有屯門區學界越野跑果條路線都幾好玩(係大棠)
    落完一長命斜再折返上去非常甘
    玩死好多人(包括我)
    到終點仲要衝多一段小斜(向上)
    總長度有約5.5km
    好考驗參加者ge 耐力/毅力
    我諗我下次再跑上大棠時跑多一次呢條路線先hjfgchdf" />

升級   55.26%

該用戶從未簽到

回來了,真是幾斜,最唔好的是去程大部份落斜,回程就上斜,對學生來說都幾吃力,附上圖片。

我的計劃路線
    2.2 km = A 到 B then U turn (由管理站到 B, 大部份都是落斜都幾辛苦)

3.5 km = A - B- C- B- A, (去程藍色,回程綠色)

我星期一再和班主任傾下,再決定。

升級   55.26%

該用戶從未簽到

想放相片,但於小畫家 re-size 了都有  700 KB , over 300 kb limit. 點算呢?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 chow 於 2008-9-7 00:24 發表
    回來了,真是幾斜,最唔好的是去程大部份落斜,回程就上斜,對學生來說都幾吃力,附上圖片。

我的計劃路線
    2.2 km = A 到 B then U turn (由管理站到 B, 大部份都是落斜都幾辛苦)

3.5 km = A - B- C- B- A, ...

上斜路對鍛鍊意志好!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 chow 於 2008-9-7 00:35 發表
    想放相片,但於小畫家 re-size 了都有  700 KB , over 300 kb limit. 點算呢?

小畫家resize唔到幾多, 你有無ACDC!此軟件resize功能唔錯。

升級   55.26%

該用戶從未簽到

原帖由 Alex 於 2008-9-7 09:56 發表

小畫家resize唔到幾多, 你有無ACDC!此軟件resize功能唔錯。

已安裝了 ACDSee software, 請問如何 re-size?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 chow 於 7/9/2008 00:35 發表

Miss Chow, MS Offie Picture Manager 可以re-size相的。

開咗個program後,揀  "圖片" > "調整大小" > "自訂寬度 x 高度" 便可。記得儲存。

升級   55.26%

該用戶從未簽到

好多謝各位,已經把相片 resize , 等我 post 相片上來。

升級   55.26%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

Miss Chow,睇到條斜跑都好斜,如遇雨天會有啲危險。另落斜對雙膝及足踝都幾傷,叫啲學生要量力而為,做足熱身。

升級   55.26%

該用戶從未簽到

還有

2.2km組 :由2號燒烤場跑到1號小水霸 U turn, 回程上射都好辛苦

3.5km 組:由2號燒烤場,經1,2號小水霸到6 號燒烤場U turn, 於分叉位靠右跑回起點。

比較擔心的是由大空地到1號小水霸的去程落斜會否危險及學生能否完成這條長命斜。

不過 2.2 km 組比賽是不設 time limit 的,跑得越快,得分越高,最高9分,最低3分,全級最高分的勝出,個人獎設首10名,團體3名

3.5 km 組每班4男4女參加,計算首3男3女的名次總和,較細勝出,個人獎男女各5名, 團體3名

評分

查看全部評分

升級   55.26%

該用戶從未簽到

原帖由 Alfred 於 2008-9-7 13:51 發表
    Miss Chow,睇到條斜跑都好斜,如遇雨天會有啲危險。另落斜對雙膝及足踝都幾傷,叫啲學生要量力而為,做足熱身。

如果落雨,學校就會取消旅行,落斜是我最擔心一環。

我於地圖看到大潭郊野公園有測漁涌擴建部份,地圖上顯示同一地方有涼亭、洗手間及燒烤爐(近柏架山道)。而且看來沒有這樣斜,不過不知道是否車輛禁區,因我覺得這樣比較安全。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 chow 於 2008-9-7 14:05 發表

如果落雨,學校就會取消旅行,落斜是我最擔心一環。

我於地圖看到大潭郊野公園有測漁涌擴建部份,地圖上顯示同一地方有涼亭、洗手間及燒烤爐(近柏架山道)。而且看來沒有這樣斜,不過不知道是否車輛禁區,因 ...

如果路太斜不過合中三學生跑的話,可試大潭篤水塘,車泊在紅山半島附近,由閘口行入幾百米有燒烤爐。不過比較多人,無大潭咁清靜。

升級   55.26%

該用戶從未簽到

原帖由 Alex 於 2008-9-7 14:49 發表

如果路太斜不過合中三學生跑的話,可試大潭篤水塘,車泊在紅山半島附近,由閘口行入幾百米有燒烤爐。不過比較多人,無大潭咁清靜。

之前打過電話去管理站,都知道這邊的路會好跑一點。但是燒烤爐的地方是沒有洗手間的,要行返出出面,所以才先選大潭。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 chow 於 2008-9-7 15:07 發表

之前打過電話去管理站,都知道這邊的路會好跑一點。但是燒烤爐的地方是沒有洗手間的,要行返出出面,所以才先選大潭。

全中! 大潭篤水塘的洗手間在閘口, 要行幾百出返去的。