香港長跑網  - 長跑長友

請教苖甫行動

升級   100%

該用戶從未簽到

各位師兄師姐,請多多指教
1)想問問苖甫比賽前準備和比賽要注意地方
2)我們平時有練習跑步,也有參加十公里比賽,我們能否應付23
里賽事嗎

升級   75.8%

鬱悶
  • 簽到天數: 10 天

你好~苗圃主要係上山下山多, 賽前最好訓練多些上山下山, 增強大腿力量~如平時有足夠的練習, 要完成23KM應不成問題, 不用太擔心~~

升級   59.8%

該用戶從未簽到

我記得苗圃會有個簡介會,之前最好同朋友一齊分段分次試下路,
    認識下路徑特點(地利),
    自己先體驗下,測試自己的能耐及每段時間(人和),
    到時就好發揮,
    加油

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

23公里 沙田坳道-獅子亭 08:00 09:00 大埔海濱公園 6小時

我記得四年前, 我還未開始跑步, 便參加了42km.
    賽前練習行山, 只是練過, 約三次, 分段練習.
    (結果都不是齊人, 亦沒有分段行畢全路段.)

那時, 主要起初 [東洋山] 一段, 很 [攞命].
    如果你參加23km, 已經免了這一段.
    而且又不會行到很夜, 夜晚最後段落山路.
    我覺得, 應該沒有問題.

而且這是行山籌款為目的, 沒有特別大的競賽爭時間意味, 六小時應該沒有問題的.

(最後, 我那次, 十一小時半, 僅在時限前少少完成.)   

升級   75.8%

鬱悶
  • 簽到天數: 10 天

認同樓上ching講法~東洋山真係好"金"~
    ching 參加左一年冇再玩啦??

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

第一次練習, 完全冇經驗, 我仲著咗牛仔褲行山, (包括東洋山).   
    其後, 真係行嗰日, 感覺好少少, 不過, 哩個 [東洋山] 好攰 !

哩幾年, 因為真係開始咗跑步, 咁就冇再行.
    而且, 好難成團一隊人.   

而家有[個人], 有[23km], 今年都想試吓23km,
    不過,  撞咗 [綠色半馬], 考慮中.

[42km], 如果冇人陪練習行山, 我又覺得非常有難度......   

升級   59.8%

該用戶從未簽到

行過東洋山,一路行一邊想爆粗,到未呀?實在好甘,不過上到頂,睇下風景,
    美景與滿足感一齊嚟,都值得嘅,

我試過分兩次行,由觀塘去到九龍水塘,
    第二次由九龍水塘去大埔,都OK
    比賽嗰日D support幾好,可以唔使帶咁多

升級   100%

該用戶從未簽到

多謝各位師兄指導