香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

泰國曼谷馬拉松 ~ 18-11-2012

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

泰國曼谷馬拉松 2012

http://www.bkkmarathon.com/eng/index.php

我年尾想去泰國玩吓休息吓, 咁啱見到有曼谷馬拉松, 有興趣玩半馬.

請問各位師兄師姐, 有冇試過曼谷馬拉松.

起點喺 Grand Palace 大皇宮附近, 全馬三點/半馬五點起跑.
    (There are two Start / Finish lines on Sanam Chai Road.)

想問吓酒店點安排, 大皇宮附近好似冇太多選擇.
    係咪多數都係住遠少少, 請酒店安排的士半夜過去.

(Grand Ballroom of Royal Thai Army Club, Thewet Sri-Ayuthaya Road.)
    賽前攞號碼布, 唔太清楚係近邊度, 易搵嗎 ?

同埋係咪比賽名額唔易滿 ?
    因為今日問過旅行社, 仲未有安排十一月嘅旅遊套餐.

謝謝各位師兄師姐.   
    +1 0
    上一篇︰中國國家隊加油下一篇︰2012.10.21 蘋果日報慈善跑2012

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 得得地 於 2012-7-30 01:10 發表 泰國曼谷馬拉松 2012http://www.bkkmarathon.com/eng/index.php我年尾想去泰國玩吓休息吓, 咁啱見到有曼谷馬拉松, 有興趣玩半馬. 請問各位師兄師姐, 有冇試過曼谷馬拉松. 起點 ...
    曼谷我未跑過,但在11月機票及酒店十分便宜,最好選擇近起點及地鐵位置的酒店。

升級   23.68%

該用戶從未簽到

住遠無問題,一早叫酒店約定時間就可以,攞物品我都係俾的士司機地址及地图看,囉物品個日都可即場報,遊客唔會爆的,我是自遊行重平

升級   0%

擦汗

謝謝以上兩位師兄解答.   

我已經報了半馬.
    (熱天跑不到全馬, 也沒有練習.)
    (而且見地圖, 好像全馬主要是加多了天橋路段.)

我預計到時麻煩酒店安排的士, 半馬五點起跑, (全馬三點起跑), 應該沒問題.
    不過, 還未安排好機票酒店行程, 要繼續努力.   

升級   57.67%

• 簽到天數: 34 天

跑完七點幾,抖陣沖涼早餐再SPA 加 MASSAGE,正呀!

升級   0%

擦汗

Sawadee Cup

返來了 !
    第一次海外比賽, 更是第一次到曼谷, 可算是很完滿的完成了半馬比賽.

半馬跟全馬的分別, 其實只在於全馬多了全是天橋路段,
    所以如我這般, 跑半馬又不太辛苦, 已經足夠.

網上報名很方便, 應該不容易滿額.
    取號碼布, 可在星期五六, 到差不多七八點.
    不過, 路線距離 BTS 鐵路很遠.
    我們在 Phaya Thai 站轉的士.
    (搭的士, 不容易.)
    http://goo.gl/maps/n3h36

起點在大皇宮附近, 如果基本上如我, 行程沒包括皇宮附近, 那跑步經過, 都算幾好.
    皇宮附近好像沒太多酒店選擇, 所以都是住在市區.
    全馬3am半馬5am起跑, 可幸夜裡也會有人夜歸, 也可的士去到起跑點.
    這次沒計咪錶, 100B (即HK$25) 抵 !

當地比賽, 氣氛也不錯.
    有樂隊助慶, 有啦啦隊,
    可能參賽人數不太多, 一分鐘過起跑點, 跑400m已經唔塞車.
    頭半程主要都係跑公路, 後半段就係民居動物員皇宮外圍.

跑到六點幾就天光, 不過冇太陽直接曬.
    沿路封車路, 由於唔太多人又隔得開, 偶然會俾車過.
    到終點, 有麥記魚柳飽兩個, (不過, 乾乾哋).

走嗰陣, 唔近 BTS, 唯有撞吓有冇的士.
    (很奇怪, 的士好像不肯去遠程.) 之後, 就完成囉.