香港長跑網  - 長跑長友

減肥問題

升級   1.05%

該用戶從未簽到

今年15   身高:174  重:68kg想減個肥腩   請問要點做  各位請教路

升級   1.05%

該用戶從未簽到

減肥問題 我係減肥區都發post 但冇人應

減肥問題今年15   身高:174  重:68kg想減個肥腩   請問要點做  各位請教路

升級   60%

該用戶從未簽到

D資料成日話身體要係持續帶氧運動20分鐘後才會開始燃燒脂肪。
我自己跑半粒鐘就消耗約400kcal。之後既可能要專業D既ching先答到你。

升級   1.05%

該用戶從未簽到

夜晚跑好定晏就跑好

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 14 天

回復 1# 的帖子

你15歲係男定女?如果係15歲仲發育緊喔?

升級   0%

該用戶從未簽到

Wingless師兄/姐,15歲尚在發育中,想減肥切勿節食,食物要有營養,不要食垃圾食物(煎炸油膩),少油、鹽、糖,多做運動便可。如果以跑步減肚腩,並非一朝一夕,恆常每天都要跑(慢跑效果最佳),謹記頭半小時只是消耗當天的吸收,半小時後才開始消脂。

註:小弟曾經最重是170磅,現在122磅左右。

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 1 天

回復 1# 的帖子

其實閣下BMI都係只得22.4唔算肥喎...
    我都係過來人..由19X LBS 減到依家 14X LBS
    食就學樓上亮哥咁講已OK,當然再用少食多餐的方法會更有效...而運動方面就唔好心急要消脂一定要慢,跑得快效果反而無咁好,而且跑快就好難跑得耐...而消脂真係要長時間先得...!!當然初時跑唔到就唔好勉強,要慢慢加上去...!!記住KEEP FIT係長途賽,唔係一時三刻可以成功的..!!

升級   1.05%

該用戶從未簽到

非常感激~~~~~~~

升級   0%

該用戶從未簽到

會做嗎? 知易行難啊! 有問題可以PM小弟,會和你/妳分享減肥心得。

升級   1.05%

該用戶從未簽到

回復 9# 的帖子

我想問呢  我夜晚8點半開始跑十個字  對減肚腩有冇幫助

升級   0%

該用戶從未簽到

有的,原則上過左頭半小時,以後的時間就是消脂時間,要跑慢d,如果有心跳錶就keep 120-130bpm,其實急速步行也很有功效的,小弟開始減肥是只能急步行半小時,慢慢加上去。
    如能配合健康營養無油鹽糖的餐,效果更佳,我在兩個半月減去30磅。
    肚腩唔會即時減,全身都會瘦,最易見是面部及胸部,肚腩很遲才可完全減。

升級   60%

該用戶從未簽到

我是跑步新手, 前年連續跑了3個月, 每次25-30mins, 由115lbs - 107lbs
    另外同我一齊跑既朋友由230lbs - 190lbs (跑既時間同我一樣)
    我地都係超hea 咁跑...
    其實我覺得運動是次, 飲食是主, 你平時飲食一定要注意, 食完唔好成日坐, 多d 郁動!

我上個月又開始跑返喇~一齊加油

升級   1.05%

該用戶從未簽到

回復 11# 的帖子

咁急速步行定係慢跑對減肚腩會快D

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 13# 的帖子

兩樣既功效差不多一樣,急行似乎對減腩有效d,因為急行條腰會扭動多左,脂肪喜歡積聚在不動的地方。 其實a1478師姐/兄講得好岩,注意健康飲食,戒油監糖,效果更顯著。

升級   1.05%

該用戶從未簽到

回復 14# 的帖子

我想問下飯後幾耐先跑得步  先唔會令條腸痛

升級   1.05%

該用戶從未簽到

回復 14# 的帖子

仲有我想問呢     我每晚慢跑1個中咁幾耐先會減到肚腩?

升級   1.05%

該用戶從未簽到

回復 14# 的帖子

仲有呢   幾時先會食飽個肚唔會脹

升級   67%

該用戶從未簽到

每人體質、 飲食習慣、 作息習慣、 跑步量都有不同, 所以你呢幾個問題好難答。畢竟做運動減重(我覺得呢個term好過「減肥」)同D美容中心所謂幾多個月幾多寸唔一樣, 所以我會話:

「跑就對了」