香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

180磅重, 求跑鞋建議

升級   67%

該用戶從未簽到

小弟180磅, 172cm, 跑左1年多D, 有扁平足。10km大約1個鐘左右, 半馬2個半鐘左右。之前既戰伴係對HK$3xx既nike跑鞋, 年頭跑蝕晒, 跟住都係求其執對HK$3xx既adidas。(托賴, so far未試過跑步受傷)不過由於依家夏天, 次次出街跑完, 對鞋都實濕, 所以都想買多對替換。之前見到對Adidas adios 2幾靚仔, 有D心郁郁。不過有以下concern:
1) 由於小弟都幾重下, 唔知呢對禁唔禁著呢? 我多數就跑街(水泥地)多。
2) 我今年既目標係跑一次全馬, 不問時間, 不求速度, 但求不停步, un下un下都跑一次, 呢對又0岩唔0岩長距離呢?

如果呢對唔係太0岩, 大家又有無D咩suggestion呢?我budget HK$5xx - HK$6xx。

感謝!
+1 0
上一篇︰Aero 11 入手!下一篇︰2012.11.18 第二十三屆『禁毒盾』中區海濱滅罪跑嘉年華

升級   90%

該用戶從未簽到

以你既重量著Adios對你既保護應該唔足夠,建議你起碼買Mizuno Inspire或Nexus(好似係Rider扁平足版)或其他牌子既同級。

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

Mizuno Wave Rider 15

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 swimbikerunner 於 2012-8-8 10:16 發表
    以你既重量著Adios對你既保護應該唔足夠,建議你起碼買Mizuno Inspire或Nexus(好似係Rider扁平足版)或其他牌子既同級。

贊成!
    既然扁平足,試下Mizuno Inspire,Wave Rider都有for 扁平足,但要預早通知店員話你有扁平足。

升級   67%

該用戶從未簽到

多謝咁多位ching既建議, 我0岩0岩去試左wave rider, 但我有D唔慣我腳指尾果個位。我依家著緊果對, 佢係有塊膠一塊過包晒五隻腳指。但wave rider就唔係, 佢既包幅只係去到第三/四隻腳指, 變左我隻腳指尾係走緊既時候會click下click下果塊膠, 感覺上如果跑長既話, 我隻腳指尾應該會click損。唔知大家會唔會有咁既感覺?

另外, 我亦0岩0岩上左Mizuno香港個web, 做左佢地既online test, 佢個web suggest我著mercury。大家又點睇? 我好似無係呢度見到有ching/ctse講過呢對鞋。

升級   63.67%

該用戶從未簽到

原帖由 swimbikerunner 於 2012-8-8 10:16 發表

Creation is better for 樓主

升級   37.37%

該用戶從未簽到

asics 2170 都可以

升級   0%

鬱悶
  • 簽到天數: 2 天

回復 5# 的帖子

Rider有寛版,我由220lbs 著到現在182lbs + ASIC 260 no problem.
    不過較重。
    想緊 ds trainer 去比賽

升級   36.65%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

至緊要唔好跑傷,所以保護性係最重要
    買 Creation

以前我都係 185lbs 但我只得 170cm高
    買左對 rider
    之後都係唔掂....
    最後都係要買多對 creation

升級   4.21%

該用戶從未簽到

Creation only one color

SSP 980 ! cheap or not ?

升級   0%

鬱悶
  • 簽到天數: 280 天

Mizuno Wave Rider 15好d

升級   67%

該用戶從未簽到

原帖由 ALIENYUNG 於 2012-8-15 23:39 發表
    Creation only one color

SSP 980 ! cheap or not ?

Creation 真係貴到喊! 運X家未折係1字頭...

升級   67%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2012-8-8 22:30 發表

贊成!
    既然扁平足,試下Mizuno Inspire,Wave Rider都有for 扁平足,但要預早通知店員話你有扁平足。

今日去試左對Inspire 8, 又幾好著wor! 但係唔知點解, 我依家著緊果對係adidas US10號, 感覺0岩0岩好, 但係今日試對Inspire 8, US9.5, 我都覺得好舒服。我成日形住形住新鞋要貼腳少少, 因為著耐左會鬆, 唔知呢個apply唔apply係跑鞋上面呢?

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 sumofjack 於 2012-8-16 22:02 發表

今日去試左對Inspire 8, 又幾好著wor! 但係唔知點解, 我依家著緊果對係adidas US10號, 感覺0岩0岩好, 但係今日試對Inspire 8, US9.5, 我都覺得好舒服。我成日形住形住新鞋要貼腳少少, 因為著耐左會鬆, 唔知呢個app ...

我自己買大半碼或1碼, 隻腳跑跑下變大!