香港長跑網  - 長跑長友

真吹漲

升級   13.8%

奮鬥
  • 簽到天數: 29 天

今日同一位醫生講開長跑話題,
    比佢寸我話長跑唔係好o既運動, 理據如下:
    "馬拉松絕對係傷害身體既運動.... 你自己唔知姐.... "
    "大量細胞提早玩完....
    身體機能提早老化....
    你估真係好好玩咩?? "
    "想死快D咪跑多D囉...."
    仲 quote o左一篇文章支持佢o既講法
    http://www.biomedcentral.com/1472-6793/10/7
    我又唔係讀得多書o個種人, 唔知佢講得o岩唔o岩,
    我淨係知我跑o左長跑(都係十多k姐, 連半馬都未跑到),
    我變得絕少病, 傷風感冒都冇, 連以往一向腸胃唔太好,
    有時食o的o野污 joe 立雜o的會痾,
    而家都改善曬好少個肚唔舒服,
    連行步路都快o的輕鬆o的, 起碼唔會好似以前o甘,
    天氣熱o的行快o的追o下巴士就扯曬氣

升級   37.4%

該用戶從未簽到

香港d醫生無論你咩病最o力都係叫你:
    - 飲多杯水
    - 多點休息
    錢就識得收,醫人就好隨便

升級   13.8%

奮鬥

o個位醫生唔係我去睇病,
    係大家o係一個場合相遇,
    傾閒計講開我有跑步習慣,
    佢一o黎就寸我跑長跑唔係好o野

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 固體蛇 於 2012-8-27 14:09 發表
    今日同一位醫生講開長跑話題,
    比佢寸我話長跑唔係好o既運動, 理據如下:
    "馬拉松絕對係傷害身體既運動.... 你自己唔知姐.... "
    "想死快D咪跑 ...

咁嗰個一定唔係骨科醫生啦

升級   100%

慵懶

我個家庭醫生就唔係咁講喎,佢睇住我改變,亦每次見到我都鼓勵我,仲請教番我轉頭,問我點跑好d添..!!

升級   13.8%

奮鬥

原帖由 tank1438 於 2012-8-27 15:23 發表
    我個家庭醫生就唔係咁講喎,佢睇住我改變,亦每次見到我都鼓勵我,仲請教番我轉頭,問我點跑好d添..!!

就係o甘先奇怪, 佢係醫生引用一o的佢識我唔識o既論文,
    我第一次聽呢種奇怪理論, 竟然有醫生叫人唔好鍛鍊身體,
    仲話跑得多長跑會短命, 加快身體衰退, 加速細胞死亡,
    我呢o的讀書少o既真係比佢玩死, 寸到我一句聲都唔敢駁佢

升級   100%

慵懶

呢類咁既研究無日無之的有人做,正如架啡對運動有好處定壞處一樣,咩都有人講..!!我就從跑步令我完全改變左,個人健康晒,心境都開朗左...自己喜愛就得喇" />" />.....又唔係職業運動員,真係搵命搏果d,可能就真係有d壞處既...!!" />" />
    原帖由 固體蛇 於 2012-8-27 16:06 發表

就係o甘先奇怪, 佢係醫生引用一o的佢識我唔識o既論文,
    我第一次聽呢種奇怪理論, 竟然有醫生叫人唔好鍛鍊身體,
    仲話跑得多長跑會短命, 加快身體衰退, 加速細胞死亡,
    我呢o的讀書少o既真係比佢玩死, 寸到我一句 ...

升級   79%

開心
  • 簽到天數: 8 天

果醫生係堅定流架, 仲俾埋果WEBSITE, 有一大堆醫學SUPPORTING 理據來攻擊喜愛跑步的跑手,

而且仲打擊跑者自信, 係唔係架..

香港空氣都唔好啦, 坐OFFICE的人, 日日吸中央冷氣, 長期每日吸, 呼吸系統都好快玩完架..

算啦, 睇完當無睇過呢篇文章, 咁個心會安落D.

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

情況就好似以前曹x威咁, 成日用科學角度去否認鬼魂, 其實就一啲都唔科學, 枉為科學家應有嘅態度同科學精神......   

升級   68.8%

該用戶從未簽到

量力而為,適可而止

升級   15.79%

該用戶從未簽到

呀蛇, 我見到, 唔洗忟喎,

升級   13.8%

奮鬥

原帖由 queenielty 於 2012-8-27 17:18 發表
      果醫生係堅定流架, 仲俾埋果WEBSITE, 有一大堆醫學SUPPORTING 理據來攻擊喜愛跑步的跑手,

而且仲打擊跑者自信, 係唔係架..

香港空氣都唔好啦, 坐OFFICE的人, 日日吸中央冷氣, 長期每日吸, 呼吸系統都好快 ...

queen師姐, o個位醫生應該真係醫生o黎,
    不過佢o既意見尤其表達方法就好有問題;
    我都唔係盲目自己鐘意就唔聽人意見o既人,
    不過我幾嬲因為佢一開始已經冇任何討論o既餘地,
    佢主觀已經定義o左長跑只有害處~~~
    "想死快D咪跑多D囉...."
    呢o的o甘o既用詞主觀成份極重, 比為一個醫生用科學角度去驗證事物o既人,
    點睇都係唔正確囉, 仲非常唔尊重人;
    此外佢o既理論亦好令人懷疑: 如果佢o既理論真係成立,
    o甘應該係醫學上一個極新同極具爭議性o既,
    完全推翻過往舊有觀念認為運動有益身體, 新聞應該大肆報導,
    仲有不單止長跑, o甘游水, 踩單車等等劇烈帶氧運動都好有問題,
    甚至打籃球踢足球等都有問題;
    個人諗真o的認為佢o既理論好可能係新研究o既理論,
    呢o的理論幾乎日日都有科學家提出, 但又未係好證實,
    相反這位師兄oa貼文中醫生對屢跑o既意見更見持平
    https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=17868&extra=page%3D1

升級   49.47%

該用戶從未簽到

果個醫生係咪一個唔做運動既中央肥胖黎? 如果係, 佢唔理解跑步益處係正常

升級   13.8%

奮鬥

原帖由 亞邊個 於 2012-8-28 13:06 發表
    果個醫生係咪一個唔做運動既中央肥胖黎? 如果係, 佢唔理解跑步益處係正常

o甘我孜唔知佢係唔係肥人,
    淨係知佢o既理論夠曬奇怪

升級   11.05%

該用戶從未簽到

我就覺得佢意思係,長時間的運動會對身體有損害,不是說唔好跑步,只是跑數十分鐘便夠

可能佢表達能力差,或者有社交障礙症

升級   7.67%

該用戶從未簽到

咁, 即係話所有帶氧運動都唔應該做啫

唔明喎

升級   7.37%

該用戶從未簽到

人終需一死, 我地其實做乜野個身體機能都會慢慢退化, 最後咪又係死, 最緊要係自己開心.