香港長跑網  - 長跑長友

我想問一般跑長跑用咩速度同咩時間完成?

升級   30%

該用戶從未簽到

其實跑12K/ HR左右係唔係一個合理水平?

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

好難去定義一個合理水平,因為每個人同速度的要求都不一樣。
    我建議你去看看,剛剛完成的10K 比賽, 然後比較下自己速度。
    至於合唔合理,自己心裡有數了。

上星期TsuenWan 10K 成績!
    https://docs.google.com/spreadsh ... ZXTEVqeXRNR2c#gid=0

升級   30%

該用戶從未簽到

原帖由 lewischan 於 2012-8-31 15:20 發表
    好難去定義一個合理水平,因為每個人同速度的要求都不一樣。
    我建議你去看看,剛剛完成的10K 比賽, 然後比較下自己速度。
    至於合唔合理,自己心裡有數了。

上星期TsuenWan 10K 成績!
    https://docs.google.com/s ...

I See,原來比較多人係5x MIN裏面完成!

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

原帖由 kahung2 於 2012-8-31 12:27 發表
    其實跑12K/ HR左右係唔係一個合理水平?

師兄, 你好.

我覺得如果跑到 12km/hr, 即係 10km ~ 50min, 其實已經不錯.
    以前自己, 同有不少跑者, 初頭要衝過 Sub-50min, 都可以算係一個阻力位.

如果跑到 12km/hour, 肯定已經係對跑步有熱誠有付出的了.   (純粹個人感受)   

升級   30%

該用戶從未簽到

原帖由 得得地 於 2012-8-31 18:34 發表

師兄, 你好.

我覺得如果跑到 12km/hr, 即係 10km ~ 50min, 其實已經不錯.
    以前自己, 同有不少跑者, 初頭要衝過 Sub-50min, 都可以算係一個阻力位.

如果跑到 12km/hour, 肯定已經係對跑步有熱誠有付出的了 ...

哈哈!我一定唔會係師兄,我岩岩開始跑步生涯咋。
    btw,暫時我跑10km/hour既速度,十五分鐘後頂唔順要減速了。
    應該練氣先定練速先阿?(定學你地既長短課咁練?)

升級   0%

擦汗

原帖由 kahung2 於 2012-8-31 18:50 發表

哈哈!我一定唔會係師兄,我岩岩開始跑步生涯咋。
    btw,暫時我跑10km/hour既速度,十五分鐘後頂唔順要減速了。
    應該練氣先定練速先阿?(定學你地既長短課咁練?)

6min/km

初初跑, 不差了.
    你說跑過渣打10km, 即係沒問題啦.
    除非你目標下年半馬, 否則未必要[長課].

我姐夫經常強調只有一樣: 跑 'interval'.
    又或者, 你暫時搵出一個自己覺得舒服的速度, '平均速度跑' 吧.

(我也不知怎說, 亦不好意思, 在此班門弄斧.)   

升級   72.8%

該用戶從未簽到

回復 4# 的帖子

得得地師兄您好,講得一D都冇錯,小弟跑咗一年,參加過幾次十公里比賽,都係49-51min完成,e個阻力位唔知幾時先衝得破!

升級   30%

該用戶從未簽到

原帖由 得得地 於 2012-8-31 19:25 發表

6min/km

初初跑, 不差了.
    你說跑過渣打10km, 即係沒問題啦.
    除非你目標下年半馬, 否則未必要[長課].

我姐夫經常強調只有一樣: 跑 'interval'.
    又或者, 你暫時搵出一個自己覺得舒服的速度, '平均速度跑 ...

無跑過渣打10K,想操練自己報來年既渣打10K咋。
    咁等我練多D氣先。

升級   0%

擦汗

原帖由 大興 於 2012-8-31 19:26 發表
    得得地師兄您好,講得一D都冇錯,小弟跑咗一年,參加過幾次十公里比賽,都係49-51min完成,e個阻力位唔知幾時先衝得破!

我第一次跑渣打係 55+min.
    跑到 sub-50, 好似係差不多一年後.

其實, 那時是以渣打半馬為新目標,
    那麼十公里的阻力位, 便很快衝破了.

不過, 最近一年多, 休養生息.
    今年跑過兩次 10km:
    ~ 渣打 49+min
    ~ 中興盃 52+min

Sub-50min, 又從新變成我的掙扎位了.   

大家一齊努力吧 !   

(實際方法: 我不知怎詳細說, 還聽其他更強的師兄講解.)   

升級   72.8%

該用戶從未簽到

回復 9# 的帖子

我報o左綠色半馬,希望快D衝破50阻力位!

升級   30%

該用戶從未簽到

祝兩位師兄快D衝破樽頸位!

升級   0%

鬱悶
  • 簽到天數: 2 天

Sub 50我也在努力中,剛好交界位

升級   0%

鬱悶
  • 簽到天數: 2 天

不過我在想:sub 45 又一個,sub 40又一個,sub 35對我而言唔使諗,今生冇望