香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

渣馬42K同泰基北潭涌10K !!!!

升級   22.33%

該用戶從未簽到

小弟想報渣馬42K(冇跑過渣馬) , 今日跑完泰基10K , 請問下ching跑北潭涌斜路路段同渣馬42K上斜路個感覺有冇得比較下..........小弟明白距離(10K X 4)+2.195K , 地方 , 同每個人體能都有好大分別 , 其實想知渣馬上斜路段會唔會斜過北潭涌上斜路段??
+1 0
上一篇︰新手肥仔跑步減肥應唔應該用赤腳跑鞋呢?下一篇︰2012年賽事資料一覽表

升級   23.4%

開心
  • 簽到天數: 4 天

你指係西隧中段開始?還是上青馬橋?

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 pierre_wo 於 2012-9-2 22:40 發表
    小弟想報渣馬42K(冇跑過渣馬) , 今日跑完泰基10K , 請問下ching跑北潭涌斜路路段同渣馬42K上斜路個感覺有冇得比較下..........小弟明白距離(10K X 4)+2.195K , 地方 , 同每個人體能都有好大分別 , 其實想知渣馬上斜 ...

IAAF賽事馬拉松賽道的鈄度係有限制的, 渣馬都一樣唔算太鈄, 只係對比有些全平路的地方如廈門/首爾就無得比!
    泰基10k在未係最鈄的地方已經折返, 不過近u-turn位果段算係最鈄, 我覺得同西隧咁上下啦, 當然西隧較長!
    要留意返跑馬拉松時, 30k打後的體力會驟降, 就算只係輕微鈄, 你都好似要花很多力咁!

升級   0%

鬱悶
  • 簽到天數: 2 天

斜路我只跑過和合石、新娘潭全段、梅子林、亞公角、馬鞍山村路,請問上述的相比泰基如何?

升級   22.33%

該用戶從未簽到

原帖由 小叻 於 2012-9-3 14:39 發表

IAAF賽事馬拉松賽道的鈄度係有限制的, 渣馬都一樣唔算太鈄, 只係對比有些全平路的地方如廈門/首爾就無得比!
    泰基10k在未係最鈄的地方已經折返, 不過近u-turn位果段算係最鈄, 我覺得同西隧咁上下啦, 當然西隧較長 ...

咁係未西隧中段同上青馬橋係最上斜???即係2K~8K同37K~38K左右最難?????

thank 師兄師姐解答

升級   23.4%

開心
  • 簽到天數: 4 天

我就覺得西隧那段斜。(可能因跑到那裡雙腿開始酸痛)還有出西隧口是個斜路加大轉彎,都幾考意志。

升級   0%

該用戶從未簽到

小弟覺得,柴灣斜上石澳迴旋處�華富村上薄扶林�牛池灣上清水灣道都甘過西隧!

升級   7%

該用戶從未簽到

CHING 渣馬同綠色半馬比又如何呢?我指鈄路

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 pierre_wo 於 2012-9-3 19:27 發表

咁係未西隧中段同上青馬橋係最上斜???即係2K~8K同37K~38K左右最難?????

thank 師兄師姐解答

昂船洲大橋算係比較鈄, 西隧後段應該係最長最甘!

咁新娘潭當然比較鈄啦~ 梅子林我反而覺得鈄得無咁急, 唔太辛苦!
    渣打...平時你有練下鈄路, 其實都可以應付了!

其實問咁多做咩? 總之報o左, 再努力d, 練下鈄路咪得囉!
    我想當年, 都係拾下拾下被人tum o左由10k上o左全馬~ 如果唔係咁, 我都唔會開始跑全馬喇~

升級   40%

該用戶從未簽到

想跑渣馬,平時訓練係要跑下斜路.

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 11 天

曾有C兄表示只要多在梅子林來回練數轉,便應有能力應付昂船洲, 青馬或西隧.