香港長跑網  - 長跑長友

樓主: golfer504

Polar RC3

升級   0%

該用戶從未簽到

今日行過ggsport, 未有得買住,至於舊款仲係85折

升級   53.68%

該用戶從未簽到

原帖由 kelvin71 於 2012-9-8 09:12 發表 小弟也試用了,心跳快感應到,gps就大約用了一分鐘。總括而言,簡單易用,快上手,運動時欄目不能自訂有點失望,但尚算易看及快適應(要看的資料都集中在兩版,上下來回便可)但最大敗筆是,心跳要在進行運動 ...
即係它會在你停下時,不會顯示心跳???
同時所講集中兩版,會是如何呢?
Ching可否影幾張相來講解下?謝謝

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 22# 的帖子

等等,聽朝跑完早步就影幾張相上黎

升級   0%

該用戶從未簽到

hi cHing,

I have made some photo shot this morning...but i dunno how to post it here... or let me just explain here more...

about the heart rate:

after u enter exercise mode, the watch will detect heart rate and gps signal, but it will not display any heart rate value after the signal is detected... the heart rate value will be displayed only after u start the workout, until the it is finished.
about the data field:

the watch has pre-set seven data views, each set has three field displays.
the first view contain heart rate, pace and distance; the second view contain pace, distance and time... since i only want to know heart rate, pace, distance and time in my workout, so i would say it is enough for me as i only need to scroll up and down to get all i want.

升級   53.68%

該用戶從未簽到

想問,心跳帶方面,用返Wearlink coded 個條都OK嗎?因我見它跟錶買的是H2

升級   53.68%

該用戶從未簽到

最終都係朋友價買了Polar RC3 GPS. 始終對Polar有情意結。 對上一隻Polar S810i用了十年都仲功能良好。希望也可以用到第二個十年啦。

升級   70.53%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

ching,請問RC3可以顯示高度嗎?

升級   53.68%

該用戶從未簽到

沒有高度顯示,

升級   91.33%

無聊
  • 簽到天數: 25 天

呢隻好少少定係RCX3好D呢??

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 akirayuki 於 2012-9-23 11:53 發表
    呢隻好少少定係RCX3好D呢??
    呢隻個屏幕大過RCX3,應該同RCX5一樣大,睇得舒服d

但內置GPS就變成要經常充電,我就唔太鐘意啦

因為我依家多數跑運動場,GPS用處不大,要footpod好過

但RCX3屏幕又唔及呢隻大,所以我最後都係揀隻RCX5環法版,跑步帶得,平時當普通手錶帶又得

升級   91.33%

無聊

原帖由 jason 於 2012-9-23 15:07 發表
    呢隻個屏幕大過RCX3,應該同RCX5一樣大,睇得舒服d

但內置GPS就變成要經常充電,我就唔太鐘意啦

因為我依家多數跑運動場,GPS用處不大,要footpod好過

但RCX3屏幕又唔及呢隻大,所以我最後都係揀隻RCX5環法版,跑步 ...

謝謝師兄資料!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 akirayuki 於 2012-9-23 11:53 發表 呢隻好少少定係RCX3好D呢??

很視乎師兄的要求吧,如果要gps,那rc3綁少樣嘢,一定會好啲

升級   0%

慵懶
  • 簽到天數: 2 天

RC3方便在於使用的gps的時候, 一體化, 不易忘記, 不易遺失, 不便在不跑時用錶要留意電力記得充電

RCX3方便在於不跑時當作一般表使用, 不用擔心忘記充, 不便在於跑時要一舊二舊, 要顧多一樣配件, 但獨立GPS亦要留意電力記得充電, 否則跑時也用不到

兩者都要記得適時充電, 一是充隻錶, 二是充隻GPS配件, 是你選擇比較喜歡哪種使用方法, 功能機乎一樣

升級   0%

該用戶從未簽到

如果會UPLOAD 跑步資料到電腦的話,那充電問題便不大...因為一接入電腦時就會同時充電了

升級   91.33%

無聊

原帖由 dchsub 於 2012-9-25 12:19 發表
    RC3方便在於使用的gps的時候, 一體化, 不易忘記, 不易遺失, 不便在不跑時用錶要留意電力記得充電

RCX3方便在於不跑時當作一般表使用, 不用擔心忘記充, 不便在於跑時要一舊二舊, 要顧多一樣配件, 但獨立GPS亦要留意 ...

thanks!

咁我應該會選RC3了, 唔想跑步時咁多野!

升級   0%

該用戶從未簽到

長跑網搞緊 Polar 錶(各型號)的團購,因與代理及/或特約商號有協議,優惠只限註冊會員,有興趣加入團購者請把握機會註冊入會。

升級   0.53%

該用戶從未簽到

未做會員, 又想參加polar團購, 師兄有多d資料幫忙嗎?

升級   42.8%

無聊
  • 簽到天數: 5 天

街買係咪最平9折

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2012-9-27 15:42 發表
    長跑網搞緊 Polar 錶(各型號)的團購,因與代理及/或特約商號有協議,優惠只限註冊會員,有興趣加入團購者請把握機會註冊入會。
    我一直以為5月果個團購已完,早知我就加入埋做會員先買

ps. 岩岩上星期買左RCX5環法版,隻錶仲要全新買返來個ok制禁左幾下就死埋,岩岩先整完拎返來

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 stephensuen 於 2012-9-28 13:40 發表
    街買係咪最平9折
    8折, EPS/Cash,高登果間