香港長跑網  - 長跑長友

藍田何師奶 - 跑步問題

升級   50%

該用戶從未簽到

藍田何師奶
170CM高....84KG
真的要減肥了......
決心跑步減肥

2012年9月5日(星期四)
第一天去藍田晒草灣跑步, 急步行咗9個圈+跑咗1圈(約1小時), 跑完有拉根
但昨天至今天小腿都好痛拉實晒咁...

• 我應該繼續跑, 還是唔痛才跑呢?
  • 我既體重10個圈夠嗎?
  • 10個圈等如幾多K呢?
  • 各位師兄師姐可以提供見議嗎?

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

何師姐BMI 29,應該的起心肝減減了。
1. 小弟開始時也不能跑,一跑就腳痛,是先用行的方法,速度能出汗氣喘為原則。
2. 行/跑都是帶氧運動,用來減肥是不計距離,是計時間,頭半小時過後才是消脂開始。
3. 晒草10圈約5K
4. 要成功減肥,食方面好重要,能戒油鹽糖便可以很有效,特別留意唔好食飽和脂肪:牛油、肥牛肉、椰油(例如海南雞飯,咖哩)等,反式脂肪:人造牛油(Margerine,植物牛油),花生醬等等。不食油炸野,M記不准入,勿食垃圾食物,不食宵夜......
自已煮最好,我的減肥健康餐是很有營養的,例如:牛肉番茄湯意粉。

升級   0%

該用戶從未簽到

lttle-fish 師兄的講法,內容有點不雅,已被屏閉,如果不服,可以PM小弟上訴! 三天之後不上訴,貼子會被刪除,因這是公開全家人都可以睇的貼,任何過份內容令人反感都會被刪除,請見諒!

管理員
亮哥

升級   0%

鬱悶
  • 簽到天數: 2 天

回復 4# 的帖子

Ok啦,只是想形容練高步頻時的感覺而已

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 5# 的帖子

內容過份了少許,令人厭惡。
    希望elaine_leung師姐不介意,她是初來求教,如果是你老友就唔同。

升級   0%

鬱悶
  • 簽到天數: 2 天

回復 6# 的帖子

或者啦!
    不過感覺是相似,直接形容,一講就明