香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

跑步減肥心率問題

升級   42.11%

該用戶從未簽到

大家好,我今年44歲,178cm & 82.5kg, 由7月底又再從新投入跑步,因之前嚴重拗柴抖左4個冉,個身重左好多達89.5kg,我現在每週跑3~4次(隔曰)及進食少油,少榶及少盬食物,每次跑8個圈(蒲江村道公園),初時耍42~43分鐘,現在35分鐘完成,但心率達150~160 range.但我參考有關師兄提供資料消脂最好keep 60~70 %心跳率及跑最少1個鐘,請問師兄們我現在應按60~70%心跳率keep 步速是正確嗎或有其他建議?謝謝!
+1 0
上一篇︰鑽石山新手報到下一篇︰成功減肥實例, 好慢好慢咁KEEP 60~70%最高心率跑一粒鐘!!

升級   25.6%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

剛剛有個成功例子, 我朋友40歲168CM, 85KG, 身體開始有警號, 脂肪肝, 膽固醇樣樣有齊!

我陪他買了心跳表, 八月頭開始跑, 每星期三次, 每次一個鐘, KEEP 住60~70%心跳率來跑, 好慢好慢咁跑, 好多時KEEP 唔到咁慢心率跑, 唯有行, 等降返低, 先再慢跑!   (跑前用15分鐘拉筋熱身, 跑後用15分拉筋COOL DOWN, 好重要, 咁重身突然運動返, 好容易受傷)

跑左一個月多D, 上兩日上磅, (之前一直唔敢磅, 驚咁辛苦都減唔多), 佢簡直不能相信自己眼睛, 足足輕了22磅, 佢話要再BUY 個新磅, 可能個磅壞左, HAHA, 個大肚兜依然係到, 未有咁快收到, 但好明顯全身收左水!

慢跑減肥真係好有用, 記住係好慢好慢咁KEEP 住60~70%心跳率跑, 心率升得高左就行, 等降低返又再慢跑, 堅持一粒鐘, 希望幫到你!

升級   0%

慵懶
  • 簽到天數: 2 天

2樓講咗
    按60%-70%心跳率嚟控制步速
    揮最佳效果, keep心跳率, keep夠時間, 速度其次再次

升級   42.11%

該用戶從未簽到

謝謝師兄意見,我會按60-70%心跳率去練習•

升級   94.74%

該用戶從未簽到

多謝提供資料

升級   61.05%

該用戶從未簽到

原帖由 didirene 於 2012-9-10 10:10 發表
    剛剛有個成功例子, 我朋友40歲168CM, 85KG, 身體開始有警號, 脂肪肝, 膽固醇樣樣有齊!

我陪他買了心跳表, 八月頭開始跑, 每星期三次, 每次一個鐘, KEEP 住60~70%心跳率來跑, 好慢好慢咁跑, 好多時KEEP 唔到咁慢心 ...
    C兄:請問所講60~70%心跳率,是不是將220 減年齡,再乘0.70 ? Tks

升級   0%

慵懶

我睇網上有兩種計法:

1) 60-70% x 最大心跳率 (最大心跳率 用方程計算, 或測試得出)

2) 60-70% x (最大心跳率 - 平靜時心跳率) + 平靜時心跳率

1)既心率範圍低啲, 2)既心率範圍會高啲, 兩種計法都有人用!

升級   61.05%

該用戶從未簽到

原帖由 dchsub 於 2012-10-9 14:19 發表
    我睇網上有兩種計法:

1) 60-70% x 最大心跳率 (最大心跳率 用方程計算, 或測試得出)

2) 60-70% x (最大心跳率 - 平靜時心跳率) + 平靜時心跳率

1)既心率範圍低啲, 2)既心率範圍會高啲, 兩種計 ...
    咁是不是用220 減自己年齡,就是最大心跳率呢?

升級   0%

慵懶

原帖由 nirvana7112 於 2012/10/9 15:06 發表
    咁是不是用220 減自己年齡,就是最大心跳率呢?

220-年齡係其中一條方程
    有其他方程, http://www.brianmac.co.uk/maxhr.htm (雞腸)

升級   61.05%

該用戶從未簽到

原帖由 dchsub 於 2012-10-9 15:53 發表

220-年齡係其中一條方程
    有其他方程, http://www.brianmac.co.uk/maxhr.htm (雞腸)
    多謝晒,網頁很有用。

升級   25.6%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天