香港長跑網  - 長跑長友

柴灣新手報到

升級   43.16%

開心
  • 簽到天數: 9 天

各位好,小弟住在柴灣,通常都是在運動場練跑……
    正在尋找有緩跑徑的公園,好好準備再戰來年的馬拉松

升級   0%

該用戶從未簽到

歡迎 小竺 師兄!
    你是在小西灣運動場練習? 那比柴灣公園的緩跑徑好得多了,練馬拉松是全馬嗎?

升級   43.16%

開心

我今年才第一次玩馬拉松……所以淨係玩過10K> <
    係啊,不過淨係跑運動場就有D悶……所以想去下其他郊野公園跑

PS.我是女的啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 小竺 於 2012-9-15 13:31 發表
    我今年才第一次玩馬拉松……所以淨係玩過10K> <
    係啊,不過淨係跑運動場就有D悶……所以想去下其他郊野公園跑

PS.我是女的啦

Sorry小竺 師姐! 因妳第一個貼自稱小弟,所以誤會了。

人就係咁既喇,我以前住柴灣時又係好似妳咁,話淨係跑運動場就有D悶,而家搬左去西灣河兩年啦,就好恨有運動場練跑,筲箕灣一個運動場都無。其實練10K,跑運動場會好d,因為可以練快跑,又有太坦路吸震保護對腳,唔洗咩水跑,好多好處的。
    如果想出年跑半馬或全馬,咁就要跑長d。 我以前喜歡跑上藍灣半島過d既龍躍徑,斜斜地,捱下可以練氣(心肺),妳有興趣可以試下跑。
    我曾經住過柴灣十幾年了,我而家間中也會跑柴灣,是由西灣河跑起,經亞公岩道、柴灣道、小西灣、龍躍徑、哥連臣角然後回程來回約14公里。

原帖由見 小竺 於 2012-9-14 21:01 發表
    各位好,小弟住在柴灣,通常都是在運動場練跑……
    正在尋找有緩跑徑的公園,好好準備再戰來年的馬拉松

登錄/註冊後可看大圖

升級   43.16%

開心

枉我仲係藍灣跑左咁多年都5知@_@
    下次真係要去一下龍躍徑!!

謝謝師兄既建議

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

小竺師姐,
    我都是住柴灣的,有時跑柴灣公園, 有時跑小西灣運動場
    亮哥,
    不如約跑龍躍徑, 我都未跑過

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 340 天

WELCOME呀新朋友仔, 我是九龍友~ 請多多指教!

升級   50%

該用戶從未簽到

師姐妳好
    小弟都係新手,一星期會有三至四晚係柴灣公園跑
    條緩跑徑比較短,所以多數會圍埋球場那邊跑
    有時會跑埋水池個邊,感覺冇運動場咁悶,不過當然跑運動場較舒服呢

龍躍徑我多數踩單車上多,不過夜晚較危險(多野狗,多個人陪好d呢)

升級   43.16%

開心

原帖由 mill 於 17/9/2012 10:33 發表
    WELCOME呀新朋友仔, 我是九龍友~" />" /> 請多多指教!

喵喵前輩,其實我一直都好希望可以去九龍到跑步...
    不過最近有D忙.....一直未有時間去

升級   43.16%

開心

回復 8# 的帖子

哈話5定我地可能係無形中見過面呢

升級   50%

該用戶從未簽到

我著綠色跑鞋,白色衫
    見到say個hi啦~

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 小竺 於 2012-9-18 17:04 發表 喵喵前輩,其實我一直都好希望可以去九龍到跑步...不過最近有D忙.....一直未有時間去
    有時間黎我地九龍區約跑跑吓唔同路線啦

升級   0%

該用戶從未簽到

小弟報到!

大家好!我叫呀翔!通常在小西灣運動場練跑!今年渣打都報咗十公里!

升級   43.16%

開心

原帖由 JerryChow 於 17/12/2012 16:58 發表
    大家好!我叫呀翔!通常在小西灣運動場練跑!今年渣打都報咗十公里!

呀翔師兄你好,我間5中都會去小西灣運動場跑步,睇下有冇機會見到你
    唉今次報5到渣打馬拉好灰

升級   37.37%

該用戶從未簽到

ching你住柴灣? 得閒約跑, 因一個人冇咩動力