香港長跑網  - 長跑長友

華盛頓威德比島自然道路馬拉松 (Nature's Path Whidbey Island Marathon) 14-04-2013

升級   96.75%

該用戶從未簽到

http://www.whidbeyislandmarathon.com/

威德比島位於西雅圖以北150公里,Lonely Planet 推介十大馬拉松 (Top 10 places to run a marathon)

升級   96.75%

該用戶從未簽到

魚與熊掌下,報咗呢個全馬作為2013年目標。
其他有興趣師兄師姐要把握今年前報名嘅early bird discount 呀。

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

衝出亞洲,太貴了
    遲下先

升級   96.75%

該用戶從未簽到

我諗著住向朋友D親戚度咋。而家開始留意下D平機票,去西雅圖最麻煩係冇直航,不過機票價格就反而平D。我就計劃去溫哥華投靠下先,然後再搭車落美國。

升級   96.75%

該用戶從未簽到

星期四晩出發了。預測比賽日當地氣溫4-9度,仲有機會落雨添,希望唔使玩水戰啦。買咗條2xu thermal可能都用得著喇。到步後再為大家報道。

加油Ar!!! 期望你當日的賽後分享ar!!!  詳情 回覆 發表於 2013-4-10 18:01

升級   68%

奮鬥
  • 簽到天數: 4 天

felixcat 發表於 2013-4-9 08:20
    星期四晩出發了。預測比賽日當地氣溫4-9度,仲有機會落雨添,希望唔使玩水戰啦。買咗條2xu thermal可能都用 ...

加油Ar!!! 期望你當日的賽後分享ar!!!

升級   96.75%

該用戶從未簽到

Carly 發表於 2013-4-12 00:54
    Pseudo-Cat 哥哥,原來你今晚出發了,順風順水!!
    祝順利完成兼達標!

多謝先Carly,仲有Raccon_mama。
    今日到咗溫哥華,明日落西雅圖。心情開始有D緊張添,預測星期日天氣都係凍同有機會落雨,盡力而為啦。到埗再報道現場情況。

升級   96.75%

該用戶從未簽到

終於跑完喇,天公都算做美,星期六晚開始好天,星期日早上陰天起步

登錄/註冊後可看大圖

大會服裝都幾靚。參加人數全馬249人,女子比男仲多9人,充分發揮男女平等嘅美國

登錄/註冊後可看大圖

帶頭男子同帶頭車

登錄/註冊後可看大圖

參加嘅女子真係好強,除咗有參加過波士頓外,仲有呢位世界室內馬拉松記錄保持者Nichole Porath,佢響2012 Olympic Marathon Trial PB係2:44:12

登錄/註冊後可看大圖

半路中途終於又落出雨,又凍又濕真係幾難捱。連D美國人都要長衫長褲,我就要著褸跑仲要凍到手都硬哂,真係未試過著咁多跑呀

登錄/註冊後可看大圖

落著雨都有人沿途打氣

登錄/註冊後可看大圖

落雨落得幾大,呢位人兄件膠衣唔係開步時著,呢度已經跑咗30公里

登錄/註冊後可看大圖

去到終點又放大晴,氣又標昇到十度,曬返乾D之外有返D太陽多返D能

登錄/註冊後可看大圖

大話夾好彩PB咗幾十秒,條賽道D斜度同爬升高度同香港三隧三橋真係有得比,加上得幾度跑極都熱唔到身,半跑中途真係擔心過完成唔到。而最高攀升仲響近30公里果位,真係好難捱

登錄/註冊後可看大圖

報道住咁多先,集齊其他相再貼出嚟分享。

升級   96.75%

該用戶從未簽到

貼多幾張關於賽道嘅資料畀大家睇睇。比賽起點鄰近風景優美嘅Deception Pass State Park,亦途經地標Deception Pass Bridge,呢條橋連接Whidbey Island 到其他地方,開通已近80年。

登錄/註冊後可看大圖

大會隆重其事安排咗吊車,居高臨下拍攝跑手經過呢條橋嘅經典盛況。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

呢場馬拉松除咗女子跑手多同強之外,另一特別係長者多,最大年紀有八十歲,完成時間都係六個多小時。而六十歲以上都有好多,而且全部完成賽事。可能呢個島係休閒為主,吸引咗好多渡假兼跑馬嘅人士。

登錄/註冊後可看大圖

第一跑手跑經嘅所謂Natural Path自然道路。

登錄/註冊後可看大圖

由於人數唔多,跑手好多時都可以一個人優柔咁跑。

登錄/註冊後可看大圖

雖然人唔多又加上落雨,但沿途支持者都唔少,各有特色咁觀賽同打氣。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

我響呢度嘅報道係咁多先,多謝點閱。