香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

藍芽耳筒

升級   32.3%

該用戶從未簽到

請問各位Ching當跑步時有無人用 藍芽耳筒?本人在找一款可用於跑步的藍芽耳筒.

Jaybird freedom 或Philips SHB6017 這兩款可以嗎?
或有無Ching 可推介一吓?

謝謝!

+1 0
上一篇︰賽後投票- 2012.09.30 月圓黑夜越野賽下一篇︰舊金山金門公園的越野跑比賽

升級   53.35%

奮鬥
  • 簽到天數: 58 天

我用緊JayBird Freedom,電力可以有六至七個鐘嘅聽歌時間,都戴得幾舒服,我打籃球嘅,誇張到有次練射波走籃戴住佢都唔會飛出嚟,不過佢有兩個缺點:一,佢條線有少少黐頸,條頸一有汗嘅時候就會有啲黐住黐住。二,佢講電話嘅時候聽係冇問題,好清嘅,不過對方聽你嘅話就會有啲辛苦,至少我啲朋友都係咁講嘅,所以我唔太建議成日拎佢嚟講電話,不過佢聽歌啲聲唔差嘅。佢有永久保用,當然佢所謂嘅永久保用係呃人,只係包你如果俾汗整壞嘅話佢會一換一俾返個新你嘅,不過我未試過,我只係大約用咗三個月,暫時都幾滿意,不過佢只係防汗,唔會好似你提及嘅另一個Philips SHB6017嘅可以防水,所以你要好好睇睇,不過我買之前都睇咗千幾個review,諗咗好耐先至扑鎚買Jaybird。

升級   15.75%

開心
  • 簽到天數: 1 天

我用緊platronics backbeat 903+, 非常滿意~

升級   32.3%

該用戶從未簽到

Thanks rl0497 意見, JayBird Freedom 我也考慮中...

請問 paulsham 兄, 小弟也是用緊903+ 但在幾個月內已換了兩次...他們說可能是汗水影響. 請問你有無這方面的問題?

升級   15.75%

開心

903+ 我用左11個月, 壞左, 然後去荃灣維修中心度換, 隔唔夠兩星期又壞, 再換。

宜家呢個好少少, 但間唔中都失靈。

所以我覺得佢換俾你果d都係次貨。不過好彩我住荃灣,一壞即換。

不過個performance 我覺得903+算幾好。續航力同音質o係運動藍芽黎講都算唔錯。

升級   53.35%

奮鬥

不過Jaybird冇代理,香港基本上只得一間網店有得賣,雖然嗰間網店話係大集團,我打email去問嘢亦好快覆,不厭其煩咁答得好詳細,不過講到尾都係水貨,我唔清楚究竟保養方面佢有做得幾好,不過有樣嘢我要提提嘅,就係我想買定一啲配件(例如耳塞之類)佢係冇嘅!我問佢可唔可以幫我訂,佢地話冇,所以你亦要考慮一下如果唔見咗啲配件要配返會有幾麻煩!尤其係佢條叉電用嘅USB線,係一個專用頭,出面基本上唔會搵到,跌咗嘅話你屋企又多舊垃圾喇!不過佢勝在送貨快,同某程度上叫做平過喺美國買。

Jaybird 啱啱出咗個新model,可惜係哩間網店冇引入,新嘅可以用正常Micro-USB叉電嘅,你等得又或者想知,都可以問吓哩間網店會唔會引入嘅!

Plantronic 903+我本都都考慮,不過我因為係四眼嘅,完全唔駛諗喇,因為佢係掛耳式好大舊!我戴眼鏡根本用唔到。

升級   32.3%

該用戶從未簽到

多謝 rl0497 同paulsham 兩位師兄長細意見, 十分多謝.

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 rl0497 於 2012-10-12 20:27 發表
    不過Jaybird冇代理,香港基本上只得一間網店有得賣,雖然嗰間網店話係大集團,我打email去問嘢亦好快覆,不厭其煩咁答得好詳細,不過講到尾都係水貨,我唔清楚究竟保養方面佢有做得幾好,不過有樣࢝ ...
    師兄, 可不可以pm Jaybird個香港網店給我呢?
    另外,你而家用成點?

升級   68.33%

回復 1# 的帖子

Philips SHB6017 岩岩用黎跑左unicef, 落狗屎咁都冇事!!!幾好!

升級   8.15%

無聊
  • 簽到天數: 77 天

我用緊platronics backbeatGO

升級   53.35%

奮鬥

jbrun,請收PM,因為唔知哩度可唔可以公開人家商用網頁,所以PM咗你。
    哩個月由於我去咗個大旅行,所以停咗一個月冇跑到,亦冇用過個Jaybird,不過之前用咗三個月,每個禮拜都大概用三次,每次三個鐘,狀態仍然幾好,所以我都推介你試吓。

另外,該個網頁亦都有Jaybird新型號賣,不過之前睇Amazon啲Reviews對佢評價一般,尤其係電量方面比較短,除咗佢輕咗同講電話收音比我用緊嗰隻好咗之外,有人話連啲制嘅位置都有問題,我諗你最好睇多啲review消化一下先喇。

提示,其實我用緊嗰隻個開關制都比較實同要咁耐啲先會反應,佢本身係設計成咁嘅,並非壞咗,基本上我都好滿意。

不過Plantronic出咗隻BackBeat GO,好似話防汗幾好嘅,你可以睇吓,至少佢一定有行貨唔話保養問題先。

我下個禮拜會再開始用返隻JayBird Freedom,所以有乜特別狀態出咗問題嘅話會再向你報告。

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 rl0497 於 2012-11-30 11:56 發表
    jbrun,請收PM,因為唔知哩度可唔可以公開人家商用網頁,所以PM咗你。
    哩個月由於我去咗個大旅行,所以停咗一個月冇跑到,亦冇用過個Jaybird,不過之前用咗三個月,每個禮拜都大概用三次, ...

rl0497師兄,謝謝.