香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

毅行出哲學:佢好乖,唔咬人 (轉自 Apple Daily)

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

終於有人說出我的心底話,而且不是普通人,是權威跑步雜誌《Runner's World》。原來我不孤單,這是跑步者一個切切實實須面對的問題,我說的是─狗。跑步練山時,遠遠聽到狗聲,我立即閃在隊友後面;遇到狗,我假裝冷靜,其實好驚。
    10月號《Runner's World》有一篇長文,講述在美國加州,兩兄弟在郊外跑步時,被一群Pit Bull襲擊,兩人身受重傷,慶幸保住條命。Pit Bull好勇鬥狠,在美國,狗襲擊人致死個案,Pit Bull是頭號兇手。我知道這篇文章不容易看,但我強迫自己去看,或者我永遠不能克服被狗咬的恐懼,至少要從文字體驗被狗咬的經驗。過程太恐怖,我不想詳細描述,讀者好奇想睇的話,我提出警告,篇文包含相片。

跑步遇狗 保持冷靜勿尖叫
    文章指出一個不多人談及的課題:跑步時被一群狗追,是很多跑步者的噩夢。我不怕看驚慄電影,不過最近看了關於狼食人的《The Grey》(極地戰狼),恐怖片段仍不時在腦海閃過,想起也打冷震。這套戲全球收得,我相信跟人心底裏這種被狗咬的恐懼有關。被狗咬的恐懼甚普遍,只是我們不公開討論。
    專家指,跑步者對於狗通常有兩種態度,第一種是知驚,走開一點或揀另一條路,總之避開。第二種是若無其事,這些人不是不知道有被狗咬的風險,但這些人告訴自己,狗咬人不會發生在自己身上,這些事只會發生在別人身上,加州兩兄弟被襲擊前可能也是這樣想。
    在美國,每年跑步者被狗咬數字多至不能統計,被狗咬至死亡偶有發生。專家指,狗咬跑步者,主因是狗覺得跑步者是在逃走的獵物。狗很聰明,欺善怕惡,牠們以為人逃跑因為受驚,獸性告訴狗,跑步者是獵物。

專家教路,跑步者遇到來勢洶洶的狗,要注意下列幾點:1)不要作聲,聲音刺激狗的鬥心,特別是高音,例如女人尖叫;2)不要突然掉頭走,冷靜行動,否則狗把你當作弱者;3)避免有眼神接觸,狗可能覺得你有敵意;4)即使好驚,也要挺直身體,表現自信,千萬不要閃縮,記着狗是欺善怕惡。這幾招都冇用,狗向你衝過來,假如一剎那之間你仍冷靜至懂應對,專家教一招,向狗潑水,打亂狗的陣腳。
    我屋企曾經養狗,亦從未被狗咬,沒有心理陰影,但每次跑步時遇到狗,都好驚。看完這篇狗咬人文章,個心舒服了一點,我希望自己不是特別膽小或多疑心,更不希望是無知,跑步者被狗咬是一個需要正視的問題,其他人不敢說出來,由我說吧。
    還有,麥理浩徑我行過不知多少次,但每次經過金山公園路段,我立即提高警覺,因為我也好驚馬騮。

蔡東豪
    http://hk.apple.nextmedia.com/financeestate/art/20121012/18038680?ref=fb

+1 0
    上一篇︰test下一篇︰屯門新手報到

升級   25.6%

奮鬥

我試過, 真係好驚, 黃昏跑到馬游塘村, 一群十多廿隻山狗欄住條衛奕信徑, 對住我狂吠, 週圍人影冇個, 好狗唔欄路, 我一步步退後, 轉頭發覺又多4,5隻在我後面檔著條路, 我扮睇佢地唔到, 龜速行過佢地,  平安回家, 事後想起都猶有餘悸!

升級   0%

該用戶從未簽到

如果即刻播歌,增加人聲有冇用呢?

升級   49.47%

該用戶從未簽到

馬騮欺善怕惡就肯定既, 狗就好難講. 有一年行毅行者, 成堆馬騮企響面前好似等食咁, 我怒啤佢地就即刻四散

升級   11.67%

無聊

我早幾晚經斧山道跑上慈雲山
    去到殯儀館門口花店突然被三隻野狗追
    當時諗住自己呢次凶多吉少
    迫於無奈下對唯有住 d 狗大喝一聲諗住壯下膽然後肉博
    幸好佢地即時疾一疾仲掉頭走左無再追來
    之後我再跑經果段路都專登避過對面馬路

同埋紅磡至土瓜灣一帶夜晚都幾多人放大狗唔拖狗繩
    最誇張我見過一個大概 5 呎高既女士
    一個人拖 2 隻細狗 + 4 隻洛威那全部無用繩
    心諗就算佢用繩都唔夠力控制 d 狗啦

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 5# 的帖子

師兄,斧山道上慈雲山你是跑那邊馬路?

我之後應該都會經常跑嗰邊,希望避得幾多得幾多...

升級   11.67%

無聊

Hello, 街坊
    因為我係由其他地方跑過黎而唔係兜圈
    所以如果淨係講斧山道上斜的話
    我係先由向山上方向既左手邊上山架
    即係真鐸中學、帝峯豪苑、宏景花園果邊
    直至去到富山村對面新果幢浸信會上少少個燈位
    先至過馬路去右手邊即係"外彎"果邊繼續上慈雲山

附近範圍我遇過野狗既地方有:
    (1) 志蓮淨苑橋底
    (2) 志蓮淨苑入口
    (3) 斧山道運動場對面上山果個巴士站
    (4) 浸信會燈口位
    (5) 殯儀館門外花店
    (6) 保良一中 & 中華電力夾住中間果條小路
    唔跑街跑場內亦唔見安全好多......
    - 蒲崗村道緩跑徑我遇過綠色既蛇
    - 配水庫遊樂場有野狗落黎搵野食
    - 慈雲山中央球場有 PK 無用繩放成年大狗任由佢追我唔喝止 (但隻狗追人地 d 遙控車狗主就立即制止, 驚咬爛人地 d 車要賠錢 )

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 7# 的帖子

咁大鑊...

遲啲仲諗住由沙田坳道上,試下跑去沙田馬鞍山或者飛鵝山添,似乎要打退堂鼓,另覓路線了。

升級   11.67%

無聊

原帖由 kelvin71 於 2012-10-14 00:06 發表
    咁大鑊...
    遲啲仲諗住由沙田坳道上,試下跑去沙田馬鞍山或者飛鵝山添,似乎要打退堂鼓,另覓路線了。

沙田拗道超多野狗喎!!
    我有次開電單車經過
    試過突然殺出一群多到唔知幾多隻山狗一路吠一路追我架車
    唔係講笑

升級   77.33%

奮鬥

如果野狗太多至可能危害途人,
    係咪可以報魚農處派人捉晒佢?

升級   17.8%

該用戶從未簽到

原帖由 JohnsonC 於 2012-10-13 21:52 發表

Hello, 街坊
    因為我係由其他地方跑過黎而唔係兜圈
    所以如果淨係講斧山道上斜的話
    我係先由向山上方向既左手邊上山架
    即係真鐸中學、帝峯豪苑、宏景花園果邊
    直至去到富山村對面新果幢浸信會上 ...

唔知係師兄咁好彩定係我好彩
    呢幾年跑經呢D位都冇見過野狗

定係師兄好夜先跑

升級   11.67%

無聊

原帖由 1678 於 2012-10-14 19:56 發表

唔知係師兄咁好彩定係我好彩
    呢幾年跑經呢D位都冇見過野狗
    定係師兄好夜先跑

係我好夜先跑
    多數 11:40pm 附近先去到山腳

升級   12.11%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

前兩日跑新清水灣道大斜路,昏暗既街燈,跑到其中一段左手山邊有狗不停叫。。
    下意識望一望咩都睇吾到。。黑色一片。。維持正常步速離開果段就無野。。
    我仲以為系我自己細膽,原來大家都有呢個問題

升級   10%

該用戶從未簽到

茶果嶺道
    沿途的冰廠, 船塢, 木廠, 五金回收場, 大量惡犬
    我試過俾幾隻追到我剩番一個身位都冇, 就黎掂到我咁滯

升級   49.47%

該用戶從未簽到

茶果嶺道可以跑對面路, 但試過d 狗如果過埋對面路, 唯有跑出馬路中線一陣

新清水灣道d 狗應該響山坡上, 未見過會衝落黎

斧山道d 狗唔常見, 細個時去後面七號墳場玩, 俾成堆狗追, 但走得甩, 心諗可能d 狗只係想趕走不速之客

升級   25.6%

奮鬥

原帖由 hoowin 於 2012-10-16 12:43 發表
    我仲以為系我自己細膽,原來大家都有呢個問題

X 2, HAHA