香港長跑網  - 長跑長友

我咁樣有無機會在5hr30min內完成全馬?

升級   38.35%

慵懶
  • 簽到天數: 24 天

我現時月跑量220k,每星期20k以上長距離一次,10k最好成績44:09,半馬最好成績1:46:12.
    打算從而家開始每月里程加20k左右,咁如果到時去參加09渣打全馬(以前未跑過),在指定時間5:30內完成全程既希望大唔大?各位ching可否幫手分析下...如果係無咩希望既話報半馬算....

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 onionufo 於 2008-9-13 21:32 發表
    我現時月跑量220k,每星期20k以上長距離一次,10k最好成績44:09,半馬最好成績1:46:12.
    打算從而家開始每月里程加20k左右,咁如果到時去參加09渣打全馬(以前未跑過),在指定時間5:30內完成全程既希望大唔大?各位ching可 ...

歡迎 onionufo 師兄﹕
    以師兄目前每月跑數,
    可能已經達到本網所有會員,
    最勤力10名之內(夏季),
    以閣下咁好成績4小時對你應全無難度!
    師兄邊頭跑多?有冇報名26/10大尾督半馬比賽?

升級   38.35%

慵懶

回復 3# 的帖子

咁都叫勤力唔係掛,我見好多ching跑400幾500一個月
    我覺得30k之後要開始行路,所以無可能5小時之內咁快
    我以往跑開天水圍臭河/運動場,不過而家讀書關係都唔係香港,只可在新年期間回港參加渣打既賽事

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 onionufo 於 13/9/2008 22:36 發表
    咁都叫勤力唔係掛,我見好多ching跑400幾500一個月
    我覺得30k之後要開始行路,所以無可能5小時之內咁快
    我以往跑開天水圍臭河/運動場,不過而家讀書關係都唔係香港,只可在新年期間回港參加渣打既賽事

我哋呢度都有來自澳洲同USA嘅跑友喎,佢哋重喺另一個國度约埋跑添。

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

Are U kidding?  U could complete any full marathon within 4 hrs (apart from the Artric Marathon and Great Wall Marathon)

升級   51%

開心
  • 簽到天數: 3 天

原帖由 onionufo 於 2008-9-13 21:32 發表
    打算從而家開始每月里程加20k左右,咁如果到時去參加09渣打全馬(以前未跑過),在指定時間5:30內完成全程既希望大唔大?各位ching可 ...

洋蔥 c hing,

咪玩喇! 以你而家的跑量, 及已往的往績睇, 絕對有可能在四小時內完, 如果 c hing 頭哥半馬跑, 後哥半馬慢jog, 都唔駛 5:30. 所以你可以在 5:30 內完成全馬喇

升級   45.6%

該用戶從未簽到

Sure! Your PB for 10K & HM is much paster than me. You have no problem for SCM FM within 4 hours.  You can try this one "30K Pre-Marathon Shek Kong" to prepare your FM.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Ning 於 14/9/2008 00:15 發表
    Sure! Your PB for 10K & HM is much paster than me. You have no problem for SCM FM within 4 hours.  You can try this one "30K Pre-Marathon Shek Kong" to prepare your FM.

He's not in HK,cannot join this.

升級   92.85%

該用戶從未簽到

Onion hing ~

Welcome to our forum!

If you walk at a slow pace (15 minutes per mile), it wll take you 3:15 to finish 13.1 miles, plus your 1:46 half.  You can still finish roughly under 5!!!!!

升級   38.35%

慵懶

樓上各位,但問題係我從未跑超過30k,我係跑完20幾k已經精疲力盡個隻,已經完全跑唔郁,所以先有咁既疑問,況且全馬既難度絕對唔等於半馬難度X2......

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

我係跑完20幾k已經精疲力盡個隻,已經完全跑唔郁

That's why U have to train up ur Long Slow Distance run in a slower speed in the future.

Don't forget the status of mind is very important too.

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 2 天

原帖由 blurmax 於 2008-9-14 12:52 發表

That's why U have to train up ur Long Slow Distance run in a slower speed in the future.

Don't forget the status of mind is very important too.

同意,意志是成功因素

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   81%

該用戶從未簽到

其實睇番閣下o既10km同半馬時間,第一個感覺就係你o既耐力稍為不足,但係速耐應該無問題﹙因為要多一個鐘頭先可以跑多11.0975km﹚…

要o向大會時限內完成係完全無問題,而如果真係想再跑好少少﹙如under 4小時﹚,而家開始真係要加量,當然要跟10% rule…即每星期里數唔好比之前一個星期多超過10%…同一時間每星期o既長課(LSD)亦都要慢慢加到20-24km,而去到比賽前一個月要跑到約34-36km o既LSD…

同一時間平時亦都要多跑長少少o既tempo…即係你可以維持到一個小時o既速度,呢個對你跑一個比較平均o既速度亦都會有幫助…

如果你以完成全馬為主要目標…你可以跑少d interval…因為暫時唔需要再特別提升速度…因為速度課太多會減慢你加量o既進度…

升級   38.35%

慵懶

回復 15# 的帖子

好詳細啊c兄,多謝!有幾個問題:
    1,tempo的最正確跑法應該點?係全程勻速定起步慢,之後逐漸加速收尾再減速?
    2,lsd的步速應該快過定慢過自己既全馬比賽步速?
    3,除左長課速度課,平時普通慢跑練習應用什麽速度?需唔需要快過自己既全馬比賽步速