香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: little-fish
打印 上一主題 下一主題

Garmin hrm 亂跳

升級   66.25%

奮鬥
  • 簽到天數: 4 天

升級   0%

鬱悶
  • 簽到天數: 2 天

原帖由 alexckwhk 於 2012-12-20 01:32 發表 我個Garmin Hrm同樣頭個幾分鐘升到206 有無方法解決
    有否濕水先跑?如已有,及有電,那可以試dc rainmaker 說的用幾拾元買polar 條帶,因garmin soft stape 好像很多有問題。

升級   4.74%

開心
  • 簽到天數: 1 天

我試過內置DATA太多, 心跳唔準, DELETE 左又無事, 好神奇.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 炒炒 於 2012-12-21 17:01 發表

唔怪之得我心口損晒

小弟用Garmin HRM跑長課(全馬)時才有這問題,雞心附近磨損。
    剛買來Polar soft strap,nottoofat師兄明天會試,希望能改善。還有兩條多,原價$180/條,會員團購價$150/條,有興趣買來一試可PM小弟。

升級   66.25%

奮鬥

原帖由 allanccl 於 2012-12-28 23:20 發表

小弟用Garmin HRM跑長課(全馬)時才有這問題,雞心附近磨損。
    剛買來Polar soft strap,nottoofat師兄明天會試,希望能改善。還有兩條多,原價$180/條,會員團購價$150/條,有興趣買來一試可PM小弟。

我跑10K 咁上下都損晒

唔知同條帶鬆緊有冇關係
    我試緊唔同鬆緊

升級   100%

奮鬥

可能年紀大...心口條"傷痕印"三個月都未散!
    以後見到有相同"傷痕印"就知佢係跑友!

升級   0%

鬱悶

可以試下用mouse pad cut 個長方形shape, 再係中間𠝹兩刀,將條帶穿過。有人試話work

升級   66.25%

奮鬥

原帖由 awolswat 於 2012-12-31 13:30 發表
    可能年紀大...心口條"傷痕印"三個月都未散!
    以後見到有相同"傷痕印"就知佢係跑友!

當一個星期跑三次
    未好返就損過,邊有機會好得返?

升級   0%

• 簽到天數: 1 天

上星期六走了一轉元荃古道,前後約19K,試Polar soft strap,正如好多CHING講,真係唔會整損心口.但因為係雨天,全身濕透,唔知會唔會減低磨擦所以無損.
    今日天晴再試, 由荃景圍上大帽山白波波再經錦田入元朗,全程29K,特登將心跳帶索緊少少.全程冇甩拖.連跑連行連休連食3個多鐘.完全冇損過.以前用GARMIN一過15K就一定損.基本上心口花晒,到依家仲有好多印未去.我暫時仲未有全馬功力,所以再長距離就真係唔敢講.不過Polar soft strap確實比GARMIN軟身及舒適.若有其他跑友有同樣"花心口"問題,可考慮配番條 Polar. 再一次多謝亮哥安排團購.

升級   11.2%

奮鬥
  • 簽到天數: 42 天

原帖由 awolswat 於 2012-12-7 09:20 發表
    通用! 條帶基本上只係道電工具,
    我用左差不多三個月 Garmin HRM + Polar 條帶.
    運動 and 靜止心跳記錄都正常.
    Polar 個條柔軟好多!

我都係910XT + Polar帶,但最近heart rate立立亂,改用原裝帶加潤滑劑,冇損皮膚但heart rate有時正常有時亂,
    上黎先發現大家都有類似問題。
    我都覺得一係表,一係帶的問題因為慢jog冇所能去到2百幾心跳。
    請問亮哥如何維修,我隻表係舊年團購買,應該有成年啦,重有冇保飬?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 阿何 於 2013-1-4 13:55 發表

我都係910XT + Polar帶,但最近heart rate立立亂,改用原裝帶加潤滑劑,冇損皮膚但heart rate有時正常有時亂,
    上黎先發現大家都有類似問題。
    我都覺得一係表,一係帶的問題因為慢jog冇所能去到2百幾心跳。
    請 ...

一年保用,請你看看張單既日期。
    你用左一年先亂跳,有無換過條心跳帶既電? 心跳帶無電前是會亂跳的。

升級   11.2%

奮鬥

睇下單係2012年3月,未過保用,不過試下換電先,
    多謝亮哥。

升級   11.2%

奮鬥

尋晚換左電,果然冇左問題,明早用番polar條帶再試!
    thx 亮哥!

升級   11.2%

奮鬥

星期日改用番Polar保帶,出汗前不正常但有汗水就正常了!

升級   66.25%

奮鬥

原帖由 阿何 於 2013-1-7 15:46 發表
    星期日改用番Polar保帶,出汗前不正常但有汗水就正常了!

呢排天氣乾燥
    通常我會事用水濕一濕個心口

升級   0%

該用戶從未簽到

小弟用Garmin HRM ,但用Polar 條soft Strap,跑了兩個馬拉松(廈門及中國沿岸),都無再刮損心口,Polar 條 soft strap 係舒服好多,正!
    團購了一批回來,現在還有兩條存貨,有意購買可PM小弟。