香港長跑網  - 長跑長友

想再跑步減肥, 但膝頭之前痛過~

升級   40%

該用戶從未簽到

我係女仔, 22歲, 163CM, 125磅~

3年前到都有跑跑步機減肥, 做左1年到, 減左好多, 不過之後冇再做, 但個時冇膝頭痛既情況~

最近跑返跑步機, 一星期2次, 每次半個鍾到(跑步機約7.3速)~跑左半年到, 膝頭痛

唔係話好痛, 係有少少痛, 唔跑就唔痛, 行路上樓梯唔痛, 仲有膝頭初初會有D熱熱地~行街行得耐都會有D唔舒服既感覺~

而家休息左2,3個月, 冇左個D感覺, 但唔知跑唔跑好~

我有D想轉跑街慢跑, 唔知係關我跑跑步機事, 定係唔係我太重唔岩跑步呢?

慢跑又會唔會傷膝呢? 定係要做多D腿部肌肉?

升級   13.8%

該用戶從未簽到

請問跑前跑後有無拉筋?

我跑左六年, 一直都忽視呢個環節, 最近就膝頭痛 + 肌肉緊曬, 去左睇醫生. 到依家抖左差不多一個月無跑, 好番9 成, 但就唔敢懶了 (早晚拉筋 + 晚間 PILATES). 希望日內可以操番.

至於運動場, 我醫生話其實運動場唔係平面 (應該向內斜, 以便排水), 所以佢建議我一時順一時逆時針跑... 不過我都未諗掂, 因為規定左唔俾順時跑的嘛, HAHA... 跑街就平均D (唔係傾向一邊斜), 不過撞擊會大點.

另可考慮食葡萄糖胺 (我自己都剛開始... ), 跑, 其實一定程度都會勞損.

希望幫到你.

升級   40%

該用戶從未簽到

原帖由 ah_teng 於 2012-10-16 14:14 發表
請問跑前跑後有無拉筋?

我跑左六年, 一直都忽視呢個環節, 最近就膝頭痛 + 肌肉緊曬, 去左睇醫生. 到依家抖左差不多一個月無跑, 好番9 成, 但就唔敢懶了 (早晚拉筋 + 晚間 PILATES). 希望日內可以操番.

至於運動 ...

多謝你回覆~

跑前跑後我都有拉筋~ 大約拉10分鍾到~ 唔知係唔係唔夠呢=.="

醫生話你冇拉筋所以膝頭痛+肌肉緊晒?

升級   13.8%

該用戶從未簽到

幾個因素啦, 無拉筋 (我跑後有拉, 但跑前無拉), 仲有就係一直在斜面 (運動場) 跑, 側埋一邊 (我只係跑比賽或者年初一二三運動場收工先至跑街, HAHAHA), 另外就係勞損左 + 拉傷少少 (之前膝頭有少少腫, 依家好番好多).

醫生幫我用儀器消腫 (好似敷冰的原理) , 另外仲有打鬆番D肌肉 (過程都幾痛苦), 我自己在家拉筋 + PILATES 都幫到D.

祝長跑長有.

升級   12.11%

該用戶從未簽到

我屋企人跑步膝頭痛,睇醫生(物理治療類),醫生話距扁平足,要著返有support既跑鞋∼
話全世界75%人可能會有扁平足或者外翻問題,跑鞋不能求其∼

升級   0%

慵懶
  • 簽到天數: 2 天

前後拉筋, 要慢慢加速, 要慢慢減速

試吓跑慢啲, 跑慢啲可能可以跑番長啲

搵教練/師兄/師姐幫你睇吓嗰跑姿: 腳掌/腳踭落地, 落全身支撐點, 前啲或後啲

跑街比跑機, 對腳力要求更高

升級   2.63%

該用戶從未簽到

原帖由 ah_teng 於 2012-10-16 15:49 發表
    幾個因素啦, 無拉筋 (我跑後有拉, 但跑前無拉), 仲有就係一直在斜面 (運動場) 跑, 側埋一邊 (我只係跑比賽或者年初一二三運動場收工先至跑街, HAHAHA), 另外就係勞損左 + 拉傷少少 (之前膝頭有少少腫, 依家好番好多) ...

我有d好奇想知佢係點樣打鬆番D肌肉??

我開始跑步大約半個月到...以前膝頭有整襯過...
    呢兩日跑完之後會覺得個傷過果邊既膝頭怪怪地...好似唔係好實咁

升級   13.8%

該用戶從未簽到

原帖由 runninm 於 2012-10-17 21:57 發表

我有d好奇想知佢係點樣打鬆番D肌肉??

我開始跑步大約半個月到...以前膝頭有整襯過...
    呢兩日跑完之後會覺得個傷過果邊既膝頭怪怪地...好似唔係好實咁

打鬆肌肉的東東, 係一個好似 HAND-HELD 按摩器 (但馬力勁好多) 咁既野, 我個脊醫就係用呢舊野幫我整鬆D肌肉, 初初第一第二次我真係痛到想死 (因為我本身D肉已跑到好硬), 尤其係膝頭內側, 佢一整落黎我真係想咬拖鞋, 醫生話呢個位係退化位, 退化先會咁痛 (最近一兩次去睇佢, 好少少, 攻落黎都唔駛咬拖鞋)

我睇番呢個FORUM, 前人留言, 我覺得自己應該係IT BAND出事架啦 (到依家都仲有輕微扯住, 但行及上落樓梯都算OK, 唔痛), 慢慢開始練番...

保重身體呀~ 有咩依郁去睇睇醫生.

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 Karen0223 於 2012-10-16 13:43 發表
    我係女仔, 22歲, 163CM, 125磅~

3年前到都有跑跑步機減肥, 做左1年到, 減左好多, 不過之後冇再做, 但個時冇膝頭痛既情況~

最近跑返跑步機, 一星期2次, 每次半個鍾到(跑步機約7.3速)~跑左半年到, 膝頭痛

唔 ...

我和你身高體重差唔多, 只差幾磅, 我十幾年前打波扭傷過膝蓋, 加上生了骨刺, 所以如果跑好長距離可能會痛...
    放心, 雖然有膝患, 但只要保養得好, 跑步是沒有問題的, 我已參加過了40次馬拉松, 毅行都完成過5次!
    我都有食開葡萄糖胺, 試過操山唔食一星期, 膝蓋問題就出現! 另外拉筋好重要, 注意跑步姿勢, 身體置中唔好過於向前傾... 住塊鏡練下先!
    仲有我個人認為腳跟落地好傷滕頭, 因為我們都算身重! 最好全掌或中掌落地, 落腳要放輕唔好大大步耡落去!
    有痛的話試下用護膝/tape去保護住佢, 長跑長有!
    有時跑機會影響錯誤姿勢, 跑街可能更好~ 如果你在gym room練, 試下改用sky walker啦!

升級   40%

該用戶從未簽到

原帖由 小叻 於 2012-10-30 11:15 發表

我和你身高體重差唔多, 只差幾磅, 我十幾年前打波扭傷過膝蓋, 加上生了骨刺, 所以如果跑好長距離可能會痛...
    放心, 雖然有膝患, 但只要保養得好, 跑步是沒有問題的, 我已參加過了40次馬拉松, 毅行都完成過5次!
    我 ...

多謝你回覆!
    我都覺得腳跟落地好傷滕頭, 但我又唔係好明點全掌或中掌落地.
    我諗遲下可能要買護膝~
    其實平時我係GYM ROOM練, 由頭開始之後已經轉做sky walker, 不過唔係成日有機做!

升級   55.65%

該用戶從未簽到

原帖由 Karen0223 於 2012-10-16 15:19 發表

多謝你回覆~

跑前跑後我都有拉筋~ 大約拉10分鍾到~ 唔知係唔係唔夠呢=.="

醫生話你冇拉筋所以膝頭痛+肌肉緊晒?

最好拉20秒鐘到