香港長跑網  - 長跑長友

菜鳥跑手∼玩得好!飲得好!食得好!最緊要跑得好∼

升級   12.11%

該用戶從未簽到

小弟中學時期已有跑步習慣,不過每次都系三分鐘熱度,短則兩個月,長則半年,然後就停一年。。主要都系為左減肥,次次減到似D樣就懶。。
十幾年來就係甘反反覆覆過去。。工作後一直喜好劈酒食煙。。體重依然都系甘上上落落。。
直到今年初體重突破200磅。。我就知道大獲喇。。2月份打過一場大學時非常擅長既運動比賽,非常差勁。。一向都系球隊主力既我變成球隊負累。。
我就下定決心!明年今日如果再打呢個比賽,我一定要起碼打得好好睇睇!
預算用一年時間減磅加練體能,從3月份到宜家10月,已經減左30磅,增肌減脂做得亦算OK∼

3月份主要係慢跑56分鐘(因為每次跑條路來回14分鐘一轉,4轉剛好56。。),一星期4次左右,跑左差不多大半個月略見成效,不過當然就膝頭痛啦,我太重磅了。。
4月份主力踩skywalker機,一星期4次左右,每次又係56分鐘。。(果排一邊踩一邊睇三國。。我每晚會錄低,睇5節,正好又係56。。)
5月份各樣都有D成效,開始操D增肌操,每次一個鐘左右,一星期3次,其餘加插1-2次skywalker
6月份因為覺得之前操肌肉唔係太落磅。。呢個月主力改用游水,每次40分鐘左右,一星期3次左右,其餘加插1-2次skywalker
7月份體重已經減左20磅,開始跑多少少步,一星期起碼跑2次,每次40分鐘左右,一星期5-6次帶氧,其他都系游水skywalker頂上
8月份帶氧做到有D疲累。。加上三國都完埋。。無心情skywalker。。一星期3次帶氧,游水或者跑步,其餘2次肌肉訓練
9月份炎熱稍為過去,依然係跑步+游水為主,但係跑步既次數比例已慢慢增多,感覺到身體同膝蓋已經可以背負呢個重量∼
10月份只過一半,但係大部分運動都已經變成跑步。。

講講下好似變左減肥report。。不過呢次瘋狂運動維持左好長時間,我都有信心可以繼續落去∼
跑跑下仲想玩下比賽,不過其實我都係跑得好慢。。好正式甘跑得多都系9月開始,希望呢度寫下report可以勉勵下自己!
食煙飲酒依然繼續。。當然戒煙戒酒會對跑步更好,但係少左樂趣嘛。。

我好長氣。。各位跑友多多指教∼

升級   12.11%

該用戶從未簽到

1 Oct 牛池灣公園   5.5Km  46min
2 Oct 牛池灣公園   5.7Km  44min
4 Oct 牛池灣公園   5.6Km  46min

升級   12.11%

該用戶從未簽到

5 Oct              6km 49min
將軍澳運動場隧道 - 海濱長廊 - 日出康城 來回 X 2

6 Oct 牛池灣公園 4.5Km 38min

7 Oct 蒲崗村道運動場 10Km 1H08M

8 Oct              4.8Km 40min
將軍澳運動場隧道 - 海濱長廊 - 日出康城 -上斜到環保大道折回 來回  

10 Oct 游水    1.1Km 41min

12 Oct 牛池灣公園仔 5Km 37min

升級   12.11%

該用戶從未簽到

14 Oct  6.8Km  1H整

牛池灣公園1圈-豐盛街-彩雲村-新清水灣道上斜-順利-佐敦谷公園1圈-新清水灣道飛蛾山方向
-新舊清水灣道uturn-舊清水灣道落斜-彩雲村-豐盛街

升級   0%

鬱悶
  • 簽到天數: 2 天

加油了

升級   91.33%

無聊
  • 簽到天數: 25 天

加油

升級   0.1%

奮鬥
  • 簽到天數: 7 天

同好!!!

我都是....  跑完回家自己都劈番幾罐的!

我發現最近食煙時會咳, 不知道是天氣乾燥了還是因為肺最近吸新鮮空氣多了, 每次食煙都會咳的!

因為跑步, 我最近煙都食少了, 努力!!!

升級   91.33%

無聊
  • 簽到天數: 25 天

我都係, 一跑完飲番枝冰凍啤酒真係正!!  不過年紀大了, 好驚會痛風!

升級   12.11%

該用戶從未簽到

回復 7# 的帖子

跑完過兩個鐘後先食煙會好少少~
    經常太短時間就食果日就易咳..
    我好怪..跑步多左反而個肺仲想食煙..

升級   12.11%

該用戶從未簽到

15 Oct Cardio Abs  18min

16 Oct 將軍澳運動場 - 海濱長廊 - 日出康城 來回 4Km  47min(與家人同樂,游說緊佢地多跑 )

17 Oct 游水 1.5Km 45min

升級   12.11%

該用戶從未簽到

20 Oct 牛池灣公園 6km 40min

21 Oct 游水         1km 34min

22 Oct 牛池灣公園 4km 40min (與大人同欒慢jog)

升級   12.11%

該用戶從未簽到

23 Oct 牛池灣公園 5km 30min

24 Oct 6.8Km  1H02min
    牛池灣公園1圈-豐盛街-彩雲村-新清水灣道上斜-順利-佐敦谷公園1圈-新清水灣道飛蛾山方向
    -新舊清水灣道uturn-舊清水灣道落斜-彩雲村-豐盛街