香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

瑜伽棒 (FOAM ROLLER) 碌 IT BAND 有無作用?

升級   13.8%

該用戶從未簽到

我隻右腳受傷 (之前停跑了一個月, 最近試左兩次慢跑, 10KM/HOUR 咁的速度, 10 分鐘一節, 跑下停下), 但IT BAND仲係好緊 + 跑完右腳易累 (抖2日都未FULLY RECOVER), 想問下有無朋友試過用 FOAM ROLLER 碌番鬆佢而係效果OK的?

我在網上見到有D人話得, 但亦有人話無用. 2 百幾蚊一條, 我想考慮下先決定買唔買...
+1 0
上一篇︰[已賣]SKYSENSORR JAPAN下一篇︰請刪除本貼

升級   25.6%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

我用緊, 一定有幫助, 可以加強ITB 彈性和放鬆附近肌肉,
    但其實始終要治本, 就係要加強PATPAT 肌肉, 網上有好多方法教你點做,
    我做會試下跑多D 上斜, 可練氣時同時可TRAIN 埋四頭肌PATPAT 力, 初時好辛苦, 但依家好好多

升級   13.8%

該用戶從未簽到

回復 2# 的帖子

多謝分享. 其實我依家都有做一緊強化PAT PAT 的運動 (之前在呢度見到前人有討論過 IT BAND, 有D VIDEO... ) 不過過度時期想搵一個舒緩 IT BAND 的方法 (醫生有教我拉, 但我想睇下 FOAM ROLLER 係咪好D...)

唔該曬呀!

升級   25.6%

奮鬥

我除左轆ITB 外, 我間唔中又會轆下小腿, 又轆下膝內外側, 又轆下腰咁, 一路睇電視一路轆, 好似去左DUP骨咁, 強身健體, 希望長跑長有

升級   13.8%

該用戶從未簽到

係呀! 我見有好多花式. 物盡其用不要浪費嘛!

大家咁話, 長跑長有!

升級   25.6%

奮鬥

BTY, 我老婆幫我係"淘寶" 買,  RMB$80,

升級   13.8%

該用戶從未簽到

抵咁多!!!! 我都要搵人淘個寶先 (我打電話去某運動店, 要2百幾蚊)

升級   66.4%

該用戶從未簽到

我有兩條foam roller, 一條o係hk買要$2xx, 另一條o係淘寶買$65人仔, 淘寶果條"淋"少少, 但用落效果差不多~

升級   17.35%

奮鬥
  • 簽到天數: 2 天

我都係淘寶買左條,唔敢講有係功效,但係碌完又幾舒服

升級   13.8%

該用戶從未簽到

我買左個碌, 好搞笑, 我碌瘀左少少個大脾...

升級   13.1%

慵懶
  • 簽到天數: 2 天

我響間買運動用品公司 KETTxxx 買碌長小小嘅折實要300幾,碌嗰嘢真係痛到叫救命,但碌完之後又覺得幾舒服,我而除咗用嚟碌ITB嗰傷之外,重可以用嚟碌 pat pat, 小腿, 大腿前後,下腰,上背同埋手臂,所以都值得買返個!

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

各位師兄,

我2011年跑全馬, 之後就 ITB 了.
    做物理治療後沒痛, 舊年只是跑 10km 賽, 多數情況下都沒事.

最近著新鞋, 可能就住又跑斜路, 又痛過一次.

最近試過:
    ~ Kinesiology tape
    ~ Rumble roller
    ~ ITB strip

Rumber roller 即是[狼牙棒], 可能比 foam roller 硬些及有尖位.
    自己多數晚晚用, 不過時間每次不長, 差不多一個月, 沒特別感覺做時鬆或痛, 不過都幾舒服.

有 ITB strip 後, 反而少用 kinesiology tape.
    ITB strip 感覺也幾好.

自己不敢說那效果最好, 不過只要不痛, 樣樣也試.
    暫時 Rumble roller + ITB strip, 當然還有適當拉筋, 暫時沒有事.

升級   13.8%

該用戶從未簽到

RUMBLE ROLLER 個樣真係窮兇極惡喎...

呢期我的腳都好得八八九九, 不過右腳四頭肌都仲係唔夠力 (易D累), 醫生叫我多D做提腿運動 (坐在椅上, 右腳眼縛住THERA-BAND 的一端, THERA-BAND的另一端縛在椅腳上, MAKE SURE 不要太鬆太緊, 右腳屈膝的狀態, 之後小腿提起..... 重複到累為只, 醫生話要 "累" 3 至 5 次先OK)

依家都未開始練番, 11月尾的UNICEF要放棄, 但2月尾的東京馬拉松極唔想放棄... 好煩耶!