香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 慢子 Wilson

慢子 Wilson跑步訓練及比賽日誌

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

馬鞍山盃8k長跑賽2009

本來有計劃應在 11/1 香港糖尿聯會健康長跑賽 10k 可望跑 sub 47的,
但在該前一日收到一個心痛的消息,  
結果就沒有心機去跑了!
就留翻今次報仇吧!

賽前目標是造 sub 38,

昨早 8:25分就到了場,

影了合照相就熱下身,

開賽後就不經意地跑快了,

原來頭 1k 是 under 4min,

結果到了 3k左右就陸續給人介了,

半程 4k 是17:50,比賽前估計快了一分鐘!
後半程就開始要捱了(打天才波);

最後時間是 36:56,應是個人PB了(因自已少跑8k賽),
賽後和長跑網跑友去嘆午茶。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-2-2 14:54 發表

完全係因為俾你帶快左頭兩k, 後尾先至頂硬上!
跑完全馬後希望係海旁跑多d intervals, 到時一齊啦!

好吧!

升級   54.21%

該用戶從未簽到

原帖由 慢子 Wilson 於 2007-12-11 21:36 發表
     休了息一天,今晚原本想跑16k,但又穿上之前話有問題的跑鞋,想試多次是否真的跑到脚痛,結果跑到3k左右,真的是又開始脚痛了,無辦法下跑到4k要停,而這對鞋就此 。我想明天和星期五補多兩課1 ...

小弟都系未完全解決到鞋子既問題……請問ching有問題果對鞋系咩型號?同無問題既果對又系咩型號呢?呵呵。。好想知道。。如果唔方便公開可以發短消息,,希望ching會答復。。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 yanson8 於 2009-2-5 20:58 發表

小弟都系未完全解決到鞋子既問題……請問ching有問題果對鞋系咩型號?同無問題既果對又系咩型號呢?呵呵。。好想知道。。如果唔方便公開可以發短消息,,希望ching會答復。。

是美記 rider 11,仍不知點解為何會這樣?

升級   0%

該用戶從未簽到

渣打馬拉松2009之 ”汽水搞肚”

渣打馬拉松2009之 ”汽水搞肚”

忙了三天找相片去整理香港跑友網和其他工作,終有時間寫blog了。
今次全馬小弟跑出歷年最差成績 (P.W.) 5:14:10
原因就是它...................

total 飲了10 包,飲了像"汽水搞肚"產生化學作用那樣,
可能自已的胃不適應這飲品,跑到12k後個胃就不妥了
一路跑一路這些氣頂住個胃,嘔也嘔不出!
跑到15k後就捱不住要邊停邊跑了!

其間onon兄想push我跑但跟了兩步就不行了,
跑到24k時真想嘔出來但始終不敢因怕嘔出黃膽水出來就玩完要上車了。
終於跑入西隧真的忍無可忍要作嘔出來了,
但嘔出的只是氣,不過就舒暢好多了。

跑到最後3k好在有ck兄傍住小弟咪偷懶才可限時前翻終點!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

我飲了半包就無再飲了, 個肚太滿脹住跑唔到...

慢兄飲了10包, 真係唔咁諗

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

嘻嘻!
見過鬼已怕黑了!

小弟以後都不敢飲了!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2009-2-11 17:20 發表
我飲了半包就無再飲了, 個肚太滿脹住跑唔到...

慢兄飲了10包, 真係唔咁諗 " />" />

Yes ,就是這樣!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

total 飲了10 包,飲了像"汽水搞肚"產生化學作用那樣,
    可能自已的胃不適應這飲品,跑到12k後個胃就不妥了

I guess you have more talent to join beer / soft drink drinking competition wor!

升級   0%

該用戶從未簽到

慢子 c hing

小弟比較怕飲新嘢

所以賽前一次跑步買左一支

一路跑一路飲 試過ok先飲!!

小弟都是上到林士街天橋先開始飲

total 2 .5 包

慢子 c hing 下年再去馬 ar

長跑長友  ar

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 龜速行 於 2009-2-11 19:06 發表
    慢子 c hing

小弟比較怕飲新嘢

所以賽前一次跑步買左一支

一路跑一路飲 試過ok先飲!!

小弟都是上到林士街天橋先開始飲

total 2 .5 包

慢子 c hing 下年再去馬 ar

長跑長友  ar ...

醒目醒目!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 blurmax 於 2009-2-11 18:22 發表

I guess you have more talent to join beer / soft drink drinking competition wor!

升級   0%

該用戶從未簽到

慢子兄不妨試吓, 一站飲水, 一站飲ISO Tone, 小妹起初飲第一包ISO Tone, 都有此感覺, 但之後水站飲左杯水, 發覺肚冇咁漲, 所以Total都飲左2次水同兩包ISO Tone, 加上果日應該唔係太熱, 水份流失較慢, Tone積聚於肚中, 才可能引起不適.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2009-2-12 12:40 發表
    10包﹖唔怪得你慢咗咁多啦!真係飲大咗喎!" />" /> " />" />" />" />fhjfrt 我只係飲咗兩包咋!而且過咗十八k先飲,其實唉通藍色包裝好似加咗薄荷,飲落比較清涼,個日唔敢飲咁多,都係驚濟 ...

應早啲提醒小弟嗎