香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 慢子 Wilson

慢子 Wilson跑步訓練及比賽日誌

升級   33.16%

該用戶從未簽到

嘩@@
真係加倒4k
西利!!

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

24/01/08 今日毛毛細雨下操了8k...

今日毛毛細雨下輕輕操了8k,而前日就操了一課10k速度跑,時間是51:12。希望在本週日香港糖尿聯會健康跑造出50min內吧!應該就….. 得掛!

登錄/註冊後可看大圖

升級   33.16%

該用戶從未簽到

掂晒la
通常練習時既跑速都係慢過比賽果陣~

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 慢速小子 於 24-1-2008 21:59 發表
       今日毛毛細雨下輕輕操了8k,而前日就操了一課10k速度跑,時間是51:12。希望在本週日香港糖尿聯會健康跑造出50min內吧!應該就….. 得掛!

http://stumptowngirl.files.wordpress.com/2007/09/homer_run ...

我都有參加,不過大埔比賽好多時都天氣馬馬地, 呢兩年大埔體會搞既比賽唔係陰天就係落雨, 星期日天氣預報又話多雲, 唉... ...anyway, 星期日見啦.

升級   40.15%

該用戶從未簽到

原帖由 慢速小子 於 2008-1-24 21:59 發表

http://stumptowngirl.files.wordpress.com/2007/09/homer_run ...

哈哈,我都參加左呢個比賽,唔知 師兄 你穿著什麼服飾,可以令小弟以姿識別呢?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ilove619 於 2008-1-25 17:04 發表

哈哈,我都參加左呢個比賽,唔知 師兄 你穿著什麼服飾,可以令小弟以姿識別呢?

唔係大會呼籲穿上大會背心去比賽咩。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 慢速小子 於 25-1-2008 17:06 發表

唔係大會呼籲穿上大會背心去比賽咩。

Right, 我會著件老底去, 然後換件大會T跑.

升級   0%

該用戶從未簽到

03/02/08 今日天氣呵呵呵!

今日天氣真是無得頂,不同過去這一星期又超凍又落雨 。這是離渣打最後一次長課了。最初想

plan 32-34k,頭10k用了59:34 ;跟住10k就慢了一點,用了1:02:03;之後5k都好順利,跟住步速就

急速減慢了。跑到28k發覺雙脚開始麻痺了 ,無奈只有忍住keep going;到了30k已經完全莫氣了,這10k用了1:06:02,可能已到了所謂撞牆階段 ,跑多百多米就在此點氣絕身亡了 。現在狀態非常麻麻,睇怕兩週後也不樂觀,預計跑至30-32k都要參加百萬行隊伍,希望唔好阻住大家啦!

登錄/註冊後可看大圖

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   56.2%

該用戶從未簽到

not good as well...

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

Execution

The idea might be good but the execution failed to confirm those "elite group" runners.
    I found out that many "elite group" runners could not meet the minimum requirement of 1 hr or 1 hr 10 mins to finish the 10 K.

升級   0%

該用戶從未簽到

I ran 54'29" but ranking is 2396!! Surpose the top 3000 be elite group. It's seem I ran faster than 600 elite

升級   0%

奮鬥

I ran 50 mins+ and ranked 1,000+ - better than about 2,000 elite runners

升級   0%

該用戶從未簽到

今天終於發現近兩個月跑得慢的原因?

近啲兩個月跑得十分慢和支持不到幾K路就脚累和脚眼痛,起初只是懷疑自己比三年前重了足足二十多磅所致,但問題只是在左脚,右脚完全沒有這問題,所以覺得十分之怪,但經過昨天細心分析後,是喎!禁橋就在兩個月前又買了一對M字頭的跑鞋,每逢練跑比賽都是穿佢喎,是不是問題所在?就今天穿了另一對M字頭的跑鞋(買了三年,只會跑全馬用的) ;跑了十K路,結果完全沒有這問題出現,現在才發覺原來是鞋的問題,白白花了幾百蚊,而且以後買跑鞋都唔知再買這牌子好不好?

升級   0%

奮鬥

Better buy one pair of training shoes with good cushion for training, and use another lighter shoes to race.

升級   0%

該用戶從未簽到

慢子 Wilson 長跑訓練及比賽日誌

昨日又是新一季長跑比賽的開始,跑了8年長跑都是跑半年就跟住抖

半年,每年都是在 9月份開始準備新一季的渣打馬拉松;昨日比賽又是
    主場當然無錯過啦!

因賽前已知天氣十分熱,就有心裡準備要慢慢跑了,賽前目標希

under 46 min,昨日在 84到現場已見長跑網一班 ching ,拍了一

些照後就熱下身等開波了。那時候我估溫度達33度,小弟從未在這溫度
    能一口氣完成 8k 路,真有些少擔心。

跑了約3k路後,就見 gills 兄折回,跟住也見 7 兄、waiwai 、
    yungwai、瘋瘋、大圍、stanleyhpm兄等等,到我過半程已是 22min
    了,但回程時已熱到辛苦極了,死頂下步速當然慢下來了,最後能順利捱到運動場裡,最後幾百米一如以往可以逢人過人,完成時間是
    44:30,達成賽前目標,不過跑完後身體就相當熱爆了。賽後就和長跑網 ching 一起食早餐及打翻場乒乓球顯一顯身手!

升級   100%

該用戶從未簽到