香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 慢子 Wilson

慢子 Wilson跑步訓練及比賽日誌

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-9-29 12:04 發表

唔貪心唔貪心, 同你跑過後知道閣下的賽力好強(可能46'-10K)!  
sorry擒晚因打籃球唔可以應約同閣下:江湖"恩怨", 跑道了斷添!

嘻嘻!好吧! 12/10 在跑道了斷吧!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-9-29 12:04 發表

唔貪心唔貪心, 同你跑過後知道閣下的賽力好強(可能46'-10K)!  
sorry擒晚因打籃球唔可以應約同閣下:江湖"恩怨", 跑道了斷添!

如不是三年多前在沙田10k比賽的意外,應該可造 sub 44min 的!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-9-29 15:43 發表

所以說慢子兄絕對係隱藏實力架! 打乒乓波個日跟唔到你跑返沃泰街後就知喇!

這現在並不是小弟去刻意隱藏實力,

而是老化衰退、有心無力了!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

10公里國慶長跑

今日是今季第二場比賽,在7時45分已到達現場了。剛落巴士後就見到第一次見面的 Leo兄,他真人比相片中後生,根本不能立刻認出。之後跟長跑網 ching 見面後就熱下身了。今次賽前目標是 sub 50 min,不過都知十分難達到,但今早氣溫只有25度,應該幾好跑的!

到起跑的一刻,小弟排得很前,但就十分混亂;跑了幾百就見大圍兄越過我,小弟就膽粗粗嘗試跟他的步速 ,結果跑多一k就知爆了,到了2k時間只是 9分17,啊我的天!完全跑錯步速,但知錯已太遲了" />!收慢步速後就給一個又一個的爬了頭,最後也給 alan兄過頭;回到起點前才見到瘋瘋做緊了攝記。跑到約5k又過翻alan兄,原來他正肚痛!但跑過7k後又給他過翻,之後小弟都無以為繼了,捱到終點時間52:05,我覺得會不相信這麼快,估計應大約 54min,算我大膽估計,路程可能少了約二三百米,唔通又是大埔體育會的翻板?

升級   45.45%

該用戶從未簽到

是船灣淡水湖提壩嗎? 記得四年前學界在直升機場上集合,每間學校的八名代表並排兒企在一起的情景,乃是我人生第一次跑track 以外的比賽 (7K)。
令人懷念的場景 ~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 michaelyw 於 2008-10-1 19:49 發表
是船灣淡水湖提壩嗎? 記得四年前學界在直升機場上集合,每間學校的八名代表並排兒企在一起的情景,乃是我人生第一次跑track 以外的比賽 (7K)。
令人懷念的場景 ~

Yes , 等你回來在這裡鍊過吧!

升級   0%

該用戶從未簽到

04/10/08  沙田執返劑
在沙田運動場 Interval Run (長跑網 ching 技術交流, 由米拿ching親自指導)

在4時半到達現場後,與長跑網ching圍住城門河慢Jog約4K熱身後,
之後再由米拿兄示範拉筋動作及講解;

開始正式練習先來 4 x 400m 3分連休,

跟住稍休及發問時間,,之後再來第二 set 4 x 400m 3分連休,
嘻嘻,不過小弟做了 兩 set 就投降了!

完左之後,米拿兄再講一d跑步基本步,之後再做cool down拉筋動作,
之後大家就同大家去左隔籬鄰村食飯。

升級   0%

該用戶從未簽到

日期: 2008-10-06

氣溫  : 25度 , 濕度 :71 % ,天晴
今日又操一課 快速10k 作週日比賽熱身用,

時間是50:16 ,差些少才能造 sub 50 min,
不過這進度都算滿意了!
希望週日比賽能造 sub 52 min。

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 111# 的帖子

慢子兄:
練跑都做到50'xx,到時比賽應該會跑快d既,比d信心到時跑 sub 50'啦。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2008-10-7 14:50 發表
慢子兄:
練跑都做到50'xx,到時比賽應該會跑快d既,比d信心到時跑 sub 50'啦。

嘻嘻!這次應沒可能!
留翻下次啦!

原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-10-7 14:48 發表

笑面殺手慢子兄, 果然有料到, 狀態一步步返緊來!

升級   0%

該用戶從未簽到

2008 歐化寶1/4馬拉松

今早比賽自已又犯下錯誤,

不自量力地跟了比自已快得多步速的跑友,

在兩k後發現只用了 9分幾就只錯了!
收慢步速後過了半程已莫氣了!
跑了 6k後比 blurmax 過了,那就已爆了;

結果唯有以慢步慢慢走啦;
在約 8k比大隻添跑手過了,
好彩臨尾幾十米衝線過翻佢,
最後時間是 56:23,真是十分之差勁了!

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 23 天

今日我同你[慢子兄]差唔多係同一處境

1K見隻錶show -> 4'40"
    2K 約 9分幾

我都係跑到6K個位置左右就爆左la..., 中途作嘔左2次, 知唔知點解??

個人時間 -> 比慢子兄慢 35 sec.

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 michaelyw 於 2008-10-1 19:49 發表
    令人懷念的場景 ~

我f.1 去學校旅行時都跑過呢條堤壩(由"半島"跑回"大陸"方向)
    果時未開始練跑 跑到一半就索晒氣~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大隻添跑手 於 2008-10-12 20:13 發表

2K 約 9分幾

我都係跑到6K個位置左右就爆左la..., 中途作嘔左2次, 知唔知點解??

哈哈! ching 下次要努力啲啦!

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 大隻添跑手 於 2008-10-12 20:13 發表

2K 約 9分幾

好簡單,長課練得唔夠長,比賽速度同埋練習速度相差太遠,導致身體唔習慣…

升級   0%

該用戶從未簽到

10.26 香港長跑會第 31 屆半馬拉松

完成時間:2小時20分 (P.W)

因今季最長只練習到14k,

昨日的比賽已一早預了最多只捱到 14、5K便參加百萬行隊伍了;

頭 10 K 已用了59分幾,這時氣溫已達 30度了;

但跑多2k上斜路後便要行了,

無為多說話,要再加緊練習下次再努力吧!