香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

Nike Sportwatch 一問

升級   100%

難過
  • 簽到天數: 16 天

我尋日買左一隻Nike Sportwatch, 個SALES 話第一次充電要充八個小時, 我就尋晚開始充
    今朝SET晒時間, 但未有拎去跑, 點知今晚再拎出黎睇, 得番少少電.........

請問是否正常呢???? 充滿一次電其實可以用幾耐??????
    +1 0
    上一篇︰2013.3.16 Lantau 100 Challenge下一篇︰九龍公園新手報到

升級   31.58%

該用戶從未簽到

一d都唔正常, 話說用gps可以連用9小時, 淨用手錶可以數十日, 差電時手錶會顯示"charging", 而滿左會顯示"full", 所以不在於是否有8個鐘.  
    我用咗兩三個月, 好正常.

升級   95.26%

鬱悶
  • 簽到天數: 10 天

原帖由 bigheadie 於 2012-10-29 00:17 發表
    我尋日買左一隻Nike Sportwatch, 個SALES 話第一次充電要充八個小時, 我就尋晚開始充
    今朝SET晒時間, 但未有拎去跑, 點知今晚再拎出黎睇, 得番少少電.........

請問是否正常呢???? 充滿一次電其實可以用幾耐???? ...

出街平常用要停左GPS, 我都試過?

升級   31.58%

該用戶從未簽到

原帖由 Chinaray 於 2012-10-29 13:42 發表

出街平常用要停左GPS, 我都試過?

我又從未關過個gps, 因為如果唔係按run, 佢就只係一隻錶, 個gps 同個nike sensor是冇開的.

升級   0%

該用戶從未簽到

咁即係如果我用 6hr 跑全馬都應該仲有電?

升級   91.33%

無聊
  • 簽到天數: 25 天

我都用緊呢一隻錶, 個人感覺麻麻地!

成日都DETECT唔到GPS! 一係就等成半個鐘先有!

升級   31.58%

該用戶從未簽到

原帖由 akirayuki 於 2012-10-30 08:36 發表
    我都用緊呢一隻錶, 個人感覺麻麻地!

成日都DETECT唔到GPS! 一係就等成半個鐘先有!

香港高樓大廈多, 我的經驗是有時有些地點是等極都接收唔到,  所以辦法不是等, 而是行來行去, 有時差幾步, 就已經好大分別. 我在運動場也試過站在第八線收不到, 但站在第一線就立即收到, 可能近個觀眾看台是個問題. 而這錶還要有nike 個sensor, 真是收不到gps, 都可以自動跳過去個sensor.  

一般充满電, 開6小時gps應該ok.

升級   91.33%

無聊
  • 簽到天數: 25 天

原帖由 yyyau 於 2012-10-30 12:54 發表

香港高樓大廈多, 我的經驗是有時有些地點是等極都接收唔到,  所以辦法不是等, 而是行來行去, 有時差幾步, 就已經好大分別. 我在運動場也試過站在第八線收不到, 但站在第一線就立即收到, 可能近個觀眾看台是個問題 ...

最麻煩就係我夜跑維園既緩跑徑都成日DETECT唔到

升級   95.26%

鬱悶

我試過上次打風個時,在星光大道跑跑吓突然停過,同天氣唔好都會接收唔到!維園應該好D
    其實Tom Tom 都是導航大公司,應該無甘差。

升級   95.26%

鬱悶

由於隻表囉左去修理,現在改用Garmin FR610 都幾好用,電力都唔錯板面夠專業。

升級   63.67%

該用戶從未簽到

原帖由 Chinaray 於 2012-10-31 18:51 發表
    由於隻表囉左去修理,現在改用Garmin FR610 都幾好用,電力都唔錯板面夠專業。

Garmin FR610定隻Nike Sportwatch GPS好d?

升級   95.26%

鬱悶

原帖由 Thales 於 2012-11-6 17:59 發表

Garmin FR610定隻Nike Sportwatch GPS好d?

我覺得兩者差不多一個是Garmin另一個是Tom Tom 都是導航專家。
    我覺得Fr610電力耐用D!

升級   63.67%

該用戶從未簽到

原帖由 Chinaray 於 2012-11-6 18:35 發表

我覺得兩者差不多一個是Garmin另一個是Tom Tom 都是導航專家。
    我覺得Fr610電力耐用D!

如果上網睇個地圖邊個好d? 兩個都係google定bing?

但始終對Nike冇乜信心

升級   74%

開心
  • 簽到天數: 12 天

原帖由 Thales 於 2012-11-6 21:19 發表

如果上網睇個地圖邊個好d? 兩個都係google定bing?

但始終對Nike冇乜信心
    我一向用開Nike GPS+ Android app...個地圖覺得唔錯, 係google map

升級   95.26%

鬱悶

Garmin 係用 google and bing

升級   63.67%

該用戶從未簽到

原帖由 Chinaray 於 2012-11-7 19:35 發表
    Garmin 係用 google and bing

Garmin主要用bing好似