香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 第三街大頭

京都馬拉松 2013 (10-Mar-2013)

升級   2%

該用戶從未簽到

當然無期望有櫻花、楓葉的靚景..不過第一次去京都, 相信大自然及古色的建築會吸引了我.

無靚景, 但相信無咁迫人, 仲輕鬆!!!

積極與太太準備她的第一個全馬中, 希望可以同佢攜手衝過終點!!!

師兄, 你就好啦.......... 小弟女友仲未肯跑全馬.....話要走左半馬先....  詳情 回覆 發表於 2013-3-4 22:14

升級   2.33%

該用戶從未簽到

已收到 email,機票酒店都 confirm 好,不過岩岩跑完渣打全馬,未能達自已目標時間(<5hrs),身心仲未 ready。過兩星期就係,仲要第一次出外跑,又唔識日文,真係有少少擔心。不過正如CHing講,唔好白白浪費機會,盡力而為同好好 enjoy。

上面跑過既師兄,知唔知條路好唔好跑?會唔會好似香港條路咁咁多上斜落斜?有冇咩野要特別留意?

ching 唔駛太擔心, 記得我第一次出外地跑時都有d緊張, 但好快被當地比賽氣氛感染變得興奮, 好好享受比賽  詳情 回覆 發表於 2013-2-26 23:08

升級   92.67%

該用戶從未簽到

wongkel 發表於 2013-2-25 14:59
已收到 email,機票酒店都 confirm 好,不過岩岩跑完渣打全馬,未能達自已目標時間(<5hrs),身心仲未 re ...

ching 唔駛太擔心, 記得我第一次出外地跑時都有d緊張, 但好快被當地比賽氣氛感染變得興奮, 好好享受比賽

升級   32.33%

該用戶從未簽到

各位參賽Ching請留意一樣野,就係京都得兩條地鐵線,上年我住係火車站附近,去起跑點必須係一個站轉車,結果係轉車站一落車已經排晒長龍,好亂,排左好耐先見到龍頭d人唔係排隊上車,只係買車票,所以好慢,最後有職員出黎就咁收錢比地鐵票你,但實在太多人,亂到死,所以大家一定要提早出門!另外京都馬條路唔易跑,因為大部分路線會經過廟,所以基本都係上山落山,同埋京都係細城市,沿路風景係好靚,但路太窄,我記得有段山路會經過一條橋仔,但太多人,停晒係到,最後大部分男人去山邊小便後出返黎都未行得,又記得去到中段上斜,前面發生意外,有人跌親,結果唔比跑,要讓路比救護車行,又無左10分鐘,同埋起步點唔大,人多,排尾段出發的要預6~10分鐘先通過起點,所以如果跑開5個多鐘頭的ching小心,要抓緊時間,唔係隨時會上車!切記!

我都有份被dup停, 仲親機同2個hk跑友影相添, 俾著香港馬拉松係咁, 一定被剷到上天  發表於 2013-3-4 21:54
多謝師兄分享, 今次首要任務, 要協助老婆完成佢人生第一個長跑比賽, 京都馬拉松. 希望真的可以6小時完成, 一齊同佢衝過終點!!  詳情 回覆 發表於 2013-3-4 13:16

升級   2%

該用戶從未簽到

marlin14 發表於 2013-2-27 17:21
各位參賽Ching請留意一樣野,就係京都得兩條地鐵線,上年我住係火車站附近,去起跑點必須係一個站轉車,結 ...

多謝師兄分享, 今次首要任務, 要協助老婆完成佢人生第一個長跑比賽, 京都馬拉松.
希望真的可以6小時完成, 一齊同佢衝過終點!!

升級   2%

該用戶從未簽到

仲有6日就比賽喇,

有幾多人會參加呢?打算幾時出發? 我會3月7日晚零晨機去大阪, 即日JR 到京都~

天氣好似都唔錯, 唔會太凍, 唔落雨就OK 喇
http://www.weather-forecast.com/locations/Kyoto/forecasts/latest

搞錯左......我8號晚先真  詳情 回覆 發表於 2013-3-5 00:14
師兄, 我都係3月7日晚零晨機去大阪, 可能見到你  詳情 回覆 發表於 2013-3-4 21:29

升級   2.33%

該用戶從未簽到

我3/8機,Yes 天氣 14-19度有D似HK,good 喎。

死火,多山路就死得啦, well... 盡力而為啦,我最初仲想跑得好過向香港渣馬既時間,睇黎都未必得。

其實... 上星期渣馬之後,我都未完全 recover 好... 唉!

升級   92.67%

該用戶從未簽到

第三街大頭 發表於 2013-3-4 13:21
仲有6日就比賽喇,

有幾多人會參加呢?打算幾時出發? 我會3月7日晚零晨機去大阪, 即日JR 到京都~

師兄, 我都係3月7日晚零晨機去大阪, 可能見到你

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

第三街大頭 發表於 2013-2-24 02:16
    當然無期望有櫻花、楓葉的靚景..不過第一次去京都, 相信大自然及古色的建築會吸引了我.

無靚景, 但相信 ...

師兄, 你就好啦..........
    小弟女友仲未肯跑全馬.....話要走左半馬先....

升級   92.67%

該用戶從未簽到

第三街大頭 發表於 2013-3-4 13:21
    仲有6日就比賽喇,

搞錯左......我8號晚先真

升級   92.67%

該用戶從未簽到

明晚出發, 我NO. 40155 ,
    京都見~

升級   92.67%

該用戶從未簽到

跑完了,又凍又大雨真攞命。

升級   2.33%

該用戶從未簽到

跑完了,從未試過個咁既 condition 去跑,11-12K左右就開始落雨,越落就越大,我仲著件短衫短褲,由頭濕到落腳,最慘係對鞋都濕埋。濕完之後就開始凍,十幾 K時心唸,咁Q大雨大會會唔會停賽?當然唔會啦。但心唸,大獲,咁跑法點頂埋餘下個30K,一係就跑到病返HK。

落左一陣又乾返,乾左又落過又濕返。之後越跑越凍,最後10幾K我雙手已經硬晒,要不時 "Hall" 氣保暖。最辛苦係20K條上山路,真係超斜同長,辛苦過出西隨好多。之後又玩埋泥地。好多郊外地方,又當風,跑完仲要慢慢排隊攞行李,我全身都不斷凍到向到震。

不過真係好好玩,落住雨都不斷有途人支持,最後我雖然make唔到5小時內,不過都比我之前向HK跑快左好多。唔怪得個個都話向HK跑 D氣氛好差。

我舊年都跑過京都,氣氛既野無得比較,莫講話街坊,就算樓上各位跑友,又試過幾多次唔比賽時專程去為唔相識既跑友打氣? 民族性同文化差異嘛!  發表於 2013-3-12 21:07

升級   47.33%

該用戶從未簽到

京都 真係唔錯, 比東京跑更好風景, 氣氛當然東京好, 始終首都。京都 啲山路同渣打比係濕濕碎
    香港有香港好, 自己主場, 青馬風光都幾好, 就算得閒會去外地跑, 都唔會放棄渣打

升級   2.33%

該用戶從未簽到

都唔會唔跑渣馬,因為會多D friend 一齊跑,此終出去外地跑其實好難約埋班跑友一齊去。不過唔多鍾意渣馬(特別係今年)冇乜氣氛,入到灣仔D自由行好似係到睇 show 或等過馬路咁。

升級   92.67%

該用戶從未簽到

終於有時間寫返比賽過程
    我係星期六零晨上機, 在機上又訓唔著, 只有在去京都的JR火車上訓左一個鐘, 因為早上八點己到達酒店所以未能入房, 陽光普照清風送爽, 我同老婆大人放低行李後就去觀光金閣寺和二條城...........下午再去攞號碼布。 去攞號碼布時大會安排左一個姐姐廣東話翻譯, 安非十分貼心。 會場的運動用品特賣場好多野都好平, 我買左一對腿套都係二千日圓  ......同老婆四維影相行足一日, 雙腳都有D攰, 加上睡眠不和有少少傷風在身, 都有D擔心第二日的比賽。

第二日六點起身, 天色有d 陰, 天氣清涼十分適合跑步, 由於知道京都天氣可以好涼, 所以著左一件背心加短袖T打底, 約七點十五分到達西京極運動場, 場地安排與指示都十分清晰。 由於比賽後一天是311兩周年, 開步前先為死難者默哀。 我的起步點在G 區, 由起步到正式起步點也用左七分鐘。 開始時十多K都幾順利, 但正如wongkel 兄所講之後落起大雨,真係勁大雨o個隻, 但因為因已熱身所以仲頂得住, 我keep 住用9.5km/h 前進, 大約跑到23k 開始上山, 不枉我的梅子林訓練令我這時可堅持上山的步伐。 去到最後7km 左右又開始下雨, 雨勢雖然冇之前咁大但氣溫明顯下降, 相信只得十度以下。 本以全身濕透, 真係凍到雙手紅晒又彊硬, 這時體力亦明顯下降, 最終以4小時40分完成不過不失。

比賽後感: 由於比賽是紀念311, 所以安排在3月舉行, 但3月唔係欣賞京都風景的最好日子, 冇紅葉又冇櫻花, 加上今次落雨令風景再打折扣。 不過, 沿途經過很多寺院同古蹟景點也值得欣賞, 還有一樣值得欣賞就係義工同市民的熱情, 落最大雨時d 義工都冇走開又冇遮, 照樣同我地打氣。 全程42.195km 都有市民不怕風雨熱烈的"奸爸爹" 非常感人。 始終是第二介, 大會在終點的安排在D 經驗不足, 三月京都天氣都較清涼, 就算唔落雨有時都幾凍下, 終點只得大會的一條薄薄的大毛巾不夠保暖, 大會應吸取經驗準備錫紙或膠布等保溫,  因為眼見有好多選手到終點後凍到震, 要坐輪椅加毛毯。

升級   2.33%

該用戶從未簽到

大會有相可以 download 啦,不過死火,我唔知 password 喎。D flyers 好似冇攞到留左向日本,點算?

pasword 2013 有相, 有成績喇~ 或者直接用以下LINK, 轉XXXX 為BIB No. http://p.kyoto-marathon.com/numberfile/XXXX.html http://km13eng.allsports.jp/photo/photo_list_tag_search.php?tag_code=zekken&pag  詳情 回覆 發表於 2013-3-15 19:28
    師兄, PASSWORD : 7050 快d去睇都, 我都有十幾張相呀~  詳情 回覆 發表於 2013-3-15 19:24

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

京都....若不做時間下年都可以想想。又未去過旅行!

升級   92.67%

該用戶從未簽到

wongkel 發表於 2013-3-15 16:19
    大會有相可以 download 啦,不過死火,我唔知 password 喎。D flyers 好似冇攞到留左向日本,點算? ...

師兄, PASSWORD : 7050
    快d去睇都, 我都有十幾張相呀~

升級   2%

該用戶從未簽到

wongkel 發表於 2013-3-15 16:19
    大會有相可以 download 啦,不過死火,我唔知 password 喎。D flyers 好似冇攞到留左向日本,點算? ...

pasword 2013

有相, 有成績喇~

或者直接用以下LINK, 轉XXXX 為BIB No.

http://p.kyoto-marathon.com/numberfile/XXXX.html  

http://km13eng.allsports.jp/phot ... 145123&tag=XXXX

我竟然有成八十幾張相...但要成九千幾YEN...都幾貴~  詳情 回覆 發表於 2013-3-15 19:51