香港長跑網  - 長跑長友

樓主: vhtober
打印 上一主題 下一主題

報到報到..新手報到

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 20# 的帖子

小弟同意

一路走, 一路想,一路看日落

都ok ar

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 vhtober 於 2008-9-17 22:40 發表
THX 各位....我係上年渣行馬拉松時.開始跑架...初時諗住.陪人反下..點知10k full 左..又點知我個fd 又話腳痛..唔train 都train 左 咯...咪自己頂硬上law~丫..跑下跑下又幾好反wor~所以一路keep 住跑law

大家唔知覺 ...

同意,因為每個人的跑速都唔同 ~~ 有時好難去遷就別人 ~~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 =chairman= 於 2008-9-17 23:59 發表

同意,因為每個人的跑速都唔同 ~~ 有時好難去遷就別人 ~~~

係丫..我初時跑..成日同朋友仔行孖必..但係跑跑下..跑到死咁滯..跑好短時間就頂唔順..反而自己一個可以跑好耐....所以..我自此之後都無約人la~仲free la

升級   68%

該用戶從未簽到

歡迎!歡迎!
同志們,你好!  (國語)
前進!前進!進!
跑步係要:
enjoy 寂寞, 對抗寂寞, 接受寂寞,尋找寂寞,
悉隋尊便.

升級   35.4%

該用戶從未簽到

ching
非常歡迎你呀
又多一名女跑手
希望你多d上黎發言
有機會一齊約跑

升級   0%

該用戶從未簽到

HI redred 兄 tomcat 兄~~~我諗少女士跑..最主要係因為隻腳會越跑越粗la~我仲慘...唔知咩解救越跑越肥

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 vhtober 於 2008-9-18 23:40 發表
    HI redred 兄 tomcat 兄~~~我諗少女士跑..最主要係因為隻腳會越跑越粗la~我仲慘...唔知咩解救越跑越肥

條腿越跑越粗?好似係關係遺傳因子喀!
    點解會越跑越肥?

升級   0%

該用戶從未簽到

我都知原因既...次次跑完..都大吃大渴~~~我都知衰...不過有時覺得工作已經好辛苦..如果連喜歡既野都唔可以食...好似好可憐~不過我都正在細心 在read 緊有你地post 有關"跑步減肥" 的方法~~~如果唔跑..我諗仲勁肥丫..不過跑完又肚餓~好矛盾

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-9-18 23:44 發表

條腿越跑越粗?好似係關係遺傳因子喀!
    點解會越跑越肥?

真係遺傳架??我仲以為自己因為有拉根..所以不太粗tim~

升級   0%

難過

原帖由 vhtober 於 2008-9-19 00:05 發表

真係遺傳架??我仲以為自己因為有拉根..所以不太粗tim~

如果跑步前後唔拉筋,真係會腿粗,
    平日也要多拉筋及伸展運動,對身體有益.
    運動時不唔咁容易受傷.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 vhtober 於 19/9/2008 00:03 發表
    我都知原因既...次次跑完..都大吃大渴~~~我都知衰...不過有時覺得工作已經好辛苦..如果連喜歡既野都唔可以食...好似好可憐~不過我都正在細心 在read 緊有你地post 有關"跑步減肥" 的方法~~~如果唔跑..我諗仲勁肥 ...

師姐,如果你每次跑完1個鐘後先食嘢,半飽,可能無肥得咁快又或者唔再重落去。好似有幾個師兄咁忍吓口,就會開始瘦,試吓啦。至於腳粗問題,做多啲腳部伸展運動,我估會減到啲。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 vhtober 於 2008-9-19 00:03 發表
    我都知原因既...次次跑完..都大吃大渴~~~我都知衰...不過有時覺得工作已經好辛苦..如果連喜歡既野都唔可以食...好似好可憐~不過我都正在細心 在read 緊有你地post 有關"跑步減肥" 的方法~~~如果唔跑..我諗仲勁肥 ...

ctse要把大吃大渴轉為小吃大渴吧, Alfred ching說得對跑完1小時後才進食會好d, 另外都係小吃為妙, 例如跑完只吃蔬菜及水果, 吃少d...

升級   0%

該用戶從未簽到

obaanc & Alfred~但你地平時跑之前有無食野先架....我weekday 時..放工之後最鍾意食燒賣..我見都係魚肉..應該不太肥掛..都係10粒~我都試過唔食野去跑...不過跑左一個圈..手軟腳軟~~~至於之後呢..我都會盡量等耐d至食野..不過我放工都成6:00..返歸變身..再去跑都成7:30 左右~跑1 hr 都要8~9 點 咯~如果再1hr 之後食飯..人地又話sleep 前唔好食...咁點好丫????

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 vhtober 於 2008-9-20 00:02 發表
    obaanc & Alfred~但你地平時跑之前有無食野先架....我weekday 時..放工之後最鍾意食燒賣..我見都係魚肉..應該不太肥掛..都係10粒~我都試過唔食野去跑...不過跑左一個圈..手軟腳軟~~~至於之後呢..我都會盡量等耐d至食 ...

咁o岩ge, 小妹都是喜歡食魚肉燒賣的, 咩唔係$5, 6粒??? vhtober 唔通吃2串咁多, 不過有時候都會中午吃2大串的.  其實燒賣又肥又唔健康, 但無法啦, 越唔健康的食物越好味... 實在忍唔住

唔食野去又唔得, 通常臨收工前半小時左右都會係咁易食少少, 例如麵包/餅乾/蕉/yogurt, 如果office決糧, 便會在跑前路經燒賣檔吃1串了

蔬菜, 生果都是比較易消化食物, 晚上吃應該好d的, 不過10點才吃又好似晚了點

升級   0%

難過

原帖由 obaanc 於 2008-9-19 10:06 發表

ctse要把大吃大渴轉為小吃大渴吧, Alfred ching說得對跑完1小時後才進食會好d, 另外都係小吃為妙, 例如跑完只吃蔬菜及水果, 吃少d...

買定麵包,沖杯燕麥片,下午茶食.
    收工已經消化得七七八八,可以去跑步啦!
    跑完步回家飲水 ,沖涼後差不多一小時後,可以食飯.
    不要食太飽,上網,看書,打電話,伸展運動,看電視...
    小妹是如此運作的.

升級   0%

該用戶從未簽到

obaanc
    hehehe~~果然係同道中人wor.咁知價~~~我去7仔買架..9.5 有10粒丫~yeah!!!!!我就係計唔惦d食飯 時間law~~不過食蔬菜, 生果都會好d既~只係對一隻食肉獸來說~~~~~~有dd辛苦姐

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-9-20 00:25 發表

買定麵包,沖杯燕麥片,下午茶食.
    收工已經消化得七七八八,可以去跑步啦!
    跑完步回家飲水 ,沖涼後差不多一小時後,可以食飯.
    不要食太飽,上網,看書,打電話,伸展運動,看電視... ...

我公司..好怪架...唔可以在位食野架...不過麥片都ok wor~~~可以沖"杰"d~都有野落肚丫...good idea wor~thx

升級   0%

難過

原帖由 vhtober 於 2008-9-20 00:31 發表

我公司..好怪架...唔可以在位食野架...不過麥片都ok wor~~~可以沖"杰"d~都有野落肚丫...good idea wor~thx

在位唔可以食野!可以去茶水間食tea嗎?
    如果唔食飽,收工跑步會腳軟,
    跑完又想大解放,到時大食特食就唔好啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-9-20 00:35 發表

在位唔可以食野!可以去茶水間食tea嗎?
    如果唔食飽,收工跑步會腳軟,
    跑完又想大解放,到時大食特食就唔好啦!

去茶水間都可以食野既..不過個茶水間同好多間公司分架..人來人往.而且真係好"茶水"間架..table 都無, 係百無架~~所以都無人在入面食野架..我地d 同事帶飯..都要落canteen丁同食架..可能公司怕dirty 掛~

你e 句無錯..有時係有"大解放"既感覺~我試過跑完食左 10粒魚旦 10粒燒賣 加個 c樂冰~食完之後飽到好辛苦~~~我都知唔健康架la~

升級   0%

該用戶從未簽到

做完運動後,我都好鍾意在7仔食杯鮮樂冰,真是勁爽...