香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

「28公里!揸車揸28公里人都攰,你咁樣折磨自己。」

升級   67%

該用戶從未簽到

完美定義咩叫「話不投機半句多」
(http://trailwalkerasphilosophy.blogspot.com) 刊於蘋果日報,金融中心版
星期一午餐
星期一公司靜侷,Paul冇約人食晏,拉了我出去。
Paul:星期日去咗邊度玩?
我:兩個月後要參加馬拉松,星期日練長課。
Paul:幾長叫長?
你:28公里。
Paul:28公里!揸車揸28公里人都攰,你咁樣折磨自己。
我:唔 ..... 跑慣咗,OK嘅。
Paul:我真係唔明你哋,得閒輕鬆跑步,對身體好,我贊成,但好似你咁跑二三十公里,有乜謂呢?
我開始察覺到這對話將進入無建設性階段,要儘快轉話題。
我:你呢,你星期日做乜?
Paul:唔好講我住,講番你嘅28公里,喂,跑28公里有乜咁過癮?我睇電視見到長跑者,未見過一個面帶笑容,全部愁眉苦臉,死老豆咁樣,我唔相信佢哋Enjoy長跑,我覺得攞苦嚟辛。
我一時之間唔知點回應,長跑者的確很少面帶笑容,跑步史上最出名長跑者沙道柏,跑時面部表情似背上被插一刀,但想深一層,一個人專注做一件事,面部表情自然變得認真,正如我也未見過面帶笑容的小提琴家或作家。
我:唔笑不代表辛苦。
Paul:真係唔明你哋,你搵日嚟我屋企幫手清潔,我以為人係追求快樂的動物,你哋竟然追求辛苦。
我:跑步的確係難,跑步者或者從困難中得到滿足感。
Paul:滿足感?喂,你唔後生,咁辛苦?你仔細老婆嫩,我成日聽到「中年漢跑步猝死」,第日我要加倍留意這類新聞,睇住有邊個係我識。
我:义住你把口。
Paul:新聞唔係我作,年年都有幾個好似你哋咁嘅人,話要挑戰自己,尋求突破,其實在玩命。
我已經唔想再搭嘴,低下頭食嘢。
Paul:唔好話冇命咁嚴重,跑步好傷膝頭,你第日老咗就知。
我:我..... 我膝頭.....無乜大問題。
Paul:你唔使死撐,我早排見到你拐下拐下,一定係跑步受傷。第日我見到需要揸拐杖的老人家,問佢哋後生時是否沉迷跑步。
我:唔該埋單。
呢個故事教訓跑步者,長跑或比賽後兩三日,避免跟非跑步者提起跑步,他們不會明白。提醒自己,星期一午餐買飯盒。
+1 0
上一篇︰心率問題下一篇︰日本薩羅馬湖超馬一問

升級   0%

該用戶從未簽到

所以星期一午飯時間應該繼續操!

升級   19.47%

慵懶
  • 簽到天數: 1 天

玩長跑的人好多忍耐能力都好強的
    不論生理同心理

升級   100%

慵懶

未見過一個面帶笑容..???

果位paul兄未見過我啫...

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

[好人好者, 做乜走去跑步.]

有次好幾個大男人傾計, 有人咁問, 我都無言以對.   

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 11 天

已經沈淪"跑"海,中毒甚深,進入忘情境界了.

升級   23.4%

開心
  • 簽到天數: 4 天

話不投機半句多!

升級   67%

該用戶從未簽到

嗯, 唔知點解, 我跑步都係唔識笑既。但我睇番相, 見好多師兄師姐都笑得好燦爛!

同埋, 好似有聽過, 笑住黎跑有助放鬆番上半身既肌肉。

升級   7.37%

該用戶從未簽到

同一個問題可以問下食煙既人, 點解明知有害都要一支一支咁食.

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 14 天

回復 9# 的帖子

長跑比食煙有益得多 但兩樣都會上癮

升級   100%

慵懶

原帖由 sumofjack 於 2012-11-9 12:59 發表

嗯, 唔知點解, 我跑步都係唔識笑既。但我睇番相, 見好多師兄師姐都笑得好燦爛!

同埋, 好似有聽過, 笑住黎跑有助放鬆番上半身既肌肉。
    笑住跑可輕鬆D,無咁大壓力,影相又靚仔D,所以我D比賽相大部份都可以用黎賣牙膏廣告的...

升級   100%

慵懶

回復 9# 的帖子

攞煙仔同跑步比,好似唔多岩喎...!!

升級   47%

奮鬥
  • 簽到天數: 2 天

我每次長課, 雖然笑唔出. 重好鬼辛苦, 但完成內心有總份滿足感.
    相信每個人第一次完成全馬一樣, 都有一種激動的感覺.
    別人很難明白的.
    (我十二年前第一次參加渣打10k. 完成後感動到喊. )

升級   68%

奮鬥
  • 簽到天數: 4 天

呢位兄台似乎完全無從他人的角度想想, 有人覺得唱K開心, 有人覺得打麻雀開心, 而我地覺得跑步開心米得lor.  我都明, 我有朋友話 : 你成日甘跑, 晒到全面雀班, 又耐不耐整到呢到, 整到果度, 你老左痛無人可憐你wor => 好心你跑小d la~  (而且我真係唔係跑好多的 )  我通常的回應是, 我明白了, 多謝關心 (我想朋友大部份是真的出於關心ge), 但係我從跑步真係學到好多野,例同,堅持,忍耐,決心,對自已身體的認識 (在受傷�復元的情況下感受更深)。 朋友�家人明白就最好啦, 唔明的,都無辨法,反正,喜歡跑步的朋友多得是ne~ 無謂side氣,留來跑多兩K好過~

升級   60.53%

該用戶從未簽到

只係佢唔鐘意做運動而己 , 冇咩好討論

升級   77.89%

難過
  • 簽到天數: 3 天

後生唔郁動
    到想郁... 但郁唔到時就後悔莫及

升級   11.1%

奮鬥
  • 簽到天數: 8 天

話不投機半句多!!

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 67 天

可以跑到步,絕對係福氣!何來是折磨??辛苦??看看'幾多年紀大;傷病患者,想跑都跑吳到。好似小弟為例:早排吳小心,整傷咗腳踭,已經三星期冇得跑,上個禮拜經過高士威,只能睇吓D人跑- 想望梅止渴…點知男人當我儍佬,女士富當我係色魔! 所以師兄,師姐們,好好珍惜有得跑嘅日子

升級   13.8%

奮鬥
  • 簽到天數: 29 天

我除o左跑步, 仲鐘意打wargame,
    夠好多人話我痴線, 大熱天時,
    揹住廿幾kg裝備曬住扮軍人,
    前世未辛苦過, 唔鐘意o既人係唔會明白箇中樂趣

升級   79%

開心
  • 簽到天數: 8 天

深深明白, 話不投機半句多.
    都是放在心中算罷了.