香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

有什麼病不能做長跑運動呢?

升級   35.79%

該用戶從未簽到

小弟今次椎間盆突出坐骨神經痛12年第四次發作,醫師叫我以後不要再跑步、行山,像判了死刑!
有心臟病不能玩長跑,椎骨間窄是否不宜長時間受壓?有無CHing經驗分享?
+1 0
上一篇︰賽後投票- 2012.11.25 聯合國兒童基金會慈善跑下一篇︰落雨, 無得出街跑。Share俾大家一個好正既跑步機MV

升級   45.6%

該用戶從未簽到

You better to consult with physiotherapist.

升級   31.67%

該用戶從未簽到

C-Hing,

我兩年前行完毅行後腰椎痛, 骨科話腰骨退化. 有睇物理治療但都攪唔

升級   31.67%

該用戶從未簽到

剛發現冇左一半message(?).

C-Hing,

我兩年前行完毅行後腰椎痛, 骨科話腰骨退化. 有睇物理治療但都攪唔掂, 一年後自己找到方法拉鬆佢. 中途照跑/行山. 當然, 你個case唔同...但個人覺得未必要完全停跑/行山. 有冇試過改跑姿? 醫師質數都可能有別, 睇多個無防. Good Luck!

升級   30.45%

該用戶從未簽到

ching你好,椎間盆突出,小弟都係過來人﹗

椎間盤突出嚴重情況因人而異,可唔可以跑步,好難一概而論﹗

唔跑步,可以好似ching張頭象相咁去游水,
游水可舒緩腰椎壓力!
游水之餘,仲要多做伸展運動,及鍛鍊一下核心肌肉,強化身體入面深層肌肉,大腿4頭肌都好重要!
核心肌肉夠強,可減輕腰椎承受的壓力﹗

升級   91.33%

無聊
  • 簽到天數: 25 天

椎間盆突出 (PID) 可大可小, 輕側手痺腳痺, 重則四肢無力或失禁......