香港長跑網  - 長跑長友

我的新全馬戰鞋 - ASICS GT2000

升級   8.95%

該用戶從未簽到

今年第一次跑全馬, 係樂天BID左對 ASICS GT-2000由於HK版 GT2000 無呢隻色, 連運費敗左HKD 1050.... 好肉尺啊不過真係好LIKE, 帶埋副黃色OAKAEY 襯到爆(多謝收看)[local]1[/local]

登錄/註冊後可看大圖

升級   65%

• 簽到天數: 17 天

好抵喎

升級   100%

該用戶從未簽到

唔知行貨會有咩色呢~

升級   23.7%

鬱悶
  • 簽到天數: 1 天

隻色好正,有行貨一定買!

升級   91.33%

無聊
  • 簽到天數: 25 天

對鞋好靚呀!

升級   8.95%

該用戶從未簽到

行貨番左美版個綠�黑加紅底, 所以我怕唔出就買左先

升級   0%

開心

運x家有嗎?

升級   8.95%

該用戶從未簽到

我見過暫時有綠黑同白橙色, 因為心急又怕佢唔出, 買左回來先,

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 37 天

哩對鞋D色比起港版果對靓好多噃!

升級   8.95%

該用戶從未簽到

今日試左37.5k,由太和去鹿頸來回
    1.重就少少啦,但唔太影響長距離速度,比上一代輕
    2.對鞋保護性高,之前著tarther去到廿五六k就會feel到好硬,無晒support,呢對就我跑完37k都無問題,仲有support同不太影響
    結論,如果要support保護性跑半馬,或而完成全馬為目標既跑友(我),呢對真係good,好有安全感
    如果追時間sub3/4既全馬友或半馬,tarther就岩晒
    個人意見,謝謝

升級   23.7%

鬱悶

原帖由 prjectdicky 於 2012-11-28 20:42 發表
    今年第一次跑全馬, 係樂天BID左對 ASICS GT-2000由於HK版 GT2000 無呢隻色, 連運費敗左HKD 1050.... 好肉尺啊不過真係好LIKE, 帶埋副黃色OAKAEY 襯到爆(多謝收看)
    http://sphotos-c.ak.fbcdn.net/h ...

特别報告,九龍城今日新番'黄老虎',報告完畢!

升級   8.95%

該用戶從未簽到

回復 11# 的帖子

你都來呢度吹水, HAHA
    等好天出去試下啦, 呢對真係長距離一流 + 型仔色 

升級   23.7%

鬱悶

係呀,我成日上嚟架!
    自從ching你貼咗呢對黃老虎張相,我就一見傾心,揾過好多地方都冇,好彩聽ching你講會有行貨番,終於等到入手,噚日真係開心咗成晚!

升級   8.95%

該用戶從未簽到

甘就要比心機操啦
    你都跑全馬嗎?

升級   23.7%

鬱悶

我只係新手,玩緊10 km.

升級   68.33%

今日向K11見到呢對, 9舊好似正價有9折, 實物確係幾型。請問GT-2000, GT-2170定NEO33好?我而家著緊IDATEN 5同FEATHER FINE,但覺得訓練著太多有少少唔夠保護。想買對保護全面D。

升級   8.95%

該用戶從未簽到

回復 15# 的帖子

慢慢來吧, 試完就知ASICS 既好處

升級   8.95%

該用戶從未簽到

回復 16# 的帖子

買鞋要自己鐘意+實際需要, 你跑唔同距離及唔同速度要求都唔同

就你呢3對鞋, 都係SUPPOT既鞋, (即NEUTRAL正常 至OVER PRONTAION扁平足)
    GT2170係GT2000上一代, 就網上評價, 係重D, 保護性高D , 長課,要保護性, GT系列係ASICS 既獲獎系列
    GT2000 就輕30G左右, 保護性少左DD, 因為後爭GEL少D, 但重點係腳前掌加左GEL, 呢個係以往係最好檔既KAYANO系列先有, 但平過佢一截, 同埋我自己試過LSD 37.5K 無問題,
    NEO 系列 個人唔覺得太合跑馬, 做CROSS TRANING 就幾好

比凡個BACKGROUND 你想下啦:
    我147LBS /  170CM , 做GYM練大隻的
    我著GT2000跑長課,兩日就RECOVERY到,無腳痛,
    我一星期只操3日, 7。14。LSD, 無INTERVAL = 共35-50K
    所以呢對鞋對我呢唔太夠里數既人上馬都好SUPPORT, 我預計4小時30分左右完成

IDATEN 5同FEATHER FINE 都係較輕身及有保護性既鞋,
    美記我就唔敢亂評啦, FEATHER FINE 如果你係輕身跑手,(< 130LBS) 半馬內就都好足夠
    如果你成日操想保護好D, 就買對保護性高少少來做LSD, 因為LSD係高強度訓練
    比賽就著FEATHER FINE
    如果你係同我差不多重, 又上全馬保護性高, 買對GT系列來操/比賽吧

當然亦有D C兄係SUB330 個D快腳, 佢地都著TARTHER/SKYSENSOR 等更輕身賽鞋跑馬
    所以除左色鐘意, 都好睇你想用來跑乜

有錯就請C兄講啦, 我都係上網睇番來的

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 4 天

原帖由 projectdicky 於 2013-1-1 18:59 發表 買鞋要自己鐘意+實際需要, 你跑唔同距離及唔同速度要求都唔同就你呢3對鞋, 都係SUPPOT既鞋, (即NEUTRAL正常 至OVER PRONTAION扁平足)GT2170係GT2000上一代, 就網上評價, 係重D, 保護 ...
    我想買對trainer18因為我170高115lb足內翻,2000,2170太重。我有對ident.,保護性不足,我走5k都唔掂。adizero tempo走25k內ok,對足內翻黎講。

升級   8.95%

該用戶從未簽到

回復 19# 的帖子

C兄你甘FIT 身型又FIT又輕磅, 一定係超快腳人啦
    DS TRANER 好多跑友講操長課都不錯, 相對GT系列又再輕點, (好似得220-230g)
    GEL 就少D, 我覺得鋼條身型OK吧

以下ASICS USA 連結有講邊款鞋, 岩邊種腳, 大家可以對番港版, 及日版睇
    不過我都係好煩甘講, 鞋要試左先知, HAHA
    http://asicsamerica.com/Footwear/Running-Shoes/