香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 曲奇
打印 上一主題 下一主題

新手報到..

升級   0%

該用戶從未簽到

曲奇ctse, e到唔係ctse就係ching架喇, 算把啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2008-9-19 11:40 發表

如是,閣下跑得都算快的﹗半馬應對閣下問題不大﹗

等我依照你的方法試下先得....
不過都驚自己應付不了..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2008-9-19 11:42 發表

曲奇ctse, e到唔係ctse就係ching架喇, 算把啦

哈..
咁我應該稱呼閣下為ctse 定ching呀?...

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

ic ic

跑街真的冇咁悶

add oil c tse

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2008-9-19 11:45 發表

要練的﹗最少可以減少橫格膜抽筋的情況出現。而小弟的呼吸方法是"深呼淺吸",一長慢呼,兩吓吸,用咗幾個月,效果不錯的。

多謝提點..
我要好好練習呼吸的技巧...
唔係的話..
跑跑下痛死在跑道上~

升級   0%

該用戶從未簽到

如果有興趣去沙田玩番轉, 10月4日長跑網米拿大夫會指教吓, 睇吓時間是否許可.

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=1796&extra=page%3D1

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 龜速行 於 2008-9-19 11:48 發表
ic ic

跑街真的冇咁悶

add oil c tse

多謝~
你都係呀...
真係佩服你..
由西環跑去數碼港其實都幾遠..
而且都幾多上斜落斜喎~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2008-9-19 11:44 發表

哈..
咁我應該稱呼閣下為ctse 定ching呀?...

都係一句啫, 是但啦

南區是兒時讀書地方, 留下了不少汗毛呢

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Gills 於 2008-9-19 11:49 發表
如果有興趣去沙田玩番轉, 10月4日長跑網米拿大夫會指教吓, 睇吓時間是否許可.

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=1796&extra=page%3D1

唉..
咁o岩o個日就係有野要做..
未能出席...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2008-9-19 11:51 發表

都係一句啫, 是但啦

南區是兒時讀書地方, 留下了不少汗毛呢

我是住在南區,讀在南區..
咁耐都未離開過~~

升級   0%

該用戶從未簽到

小妹都係練緊半馬, 以前 (n年前) 都有玩過吓10k, 但超慢, 幾次10k都要1小時多, 都是跑番步1年, 近幾個月可算是全情投入跑步, 現在目標希望1小時內完成10k已可喜可賀

除了會報渣打半馬外, 也報了30/11的半馬, ctse大家努力加油呀

升級   0%

該用戶從未簽到

30/11 有半馬跑呀?..
2.5個月練得切?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2008-9-19 12:07 發表
30/11 有半馬跑呀?..
2.5個月練得切?

30/11 有10k 及半馬

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=1726&extra=page%3D1

升級   0%

該用戶從未簽到

Hi Cookie,
Welcome to longrun.hk! Your name is Cookie but look like Elmo

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 28# 的帖子

C tse 太過獎!!

域多利道都 ok ar

上斜落斜嘅角度都可接受

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Alex 於 2008-9-19 12:13 發表
Hi Cookie,
Welcome to longrun.hk! Your name is Cookie but look like Elmo

哈..
因為我鍾意elmo嘛...
所以咪用elmo as my pic~

升級   0%

該用戶從未簽到

多謝分享~
等我睇下比賽詳程先~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2008-9-19 10:56 發表
大家好...: )
之前參加過3次渣打10km..
今年想試下玩半馬...
唔知有冇人可以教下怎樣練習才好呢?..

歡迎 ctse ,

其實可以上吓 course like :

http://sites.google.com/site/universerunningclub/training

第一屆馬拉松訓練班

課程目標:本訓練班是針對2009年2月8日舉行之香港馬拉松(全程或半程)而舉辦。通過約十一星期之系統性、集體性訓練,學員可以理解如何去訓練並準備一個馬拉松,如何知道自己的合理目標時間、配速等等。

報名資格:任何人年滿16嵗,身體適合長跑訓練(請咨詢醫生)皆可參加。

參加者須對跑步有興趣,對自己有要求和目標。

參加者另須自行報名參加香港馬拉松。

教練:
本會教練為田總一級註冊教練或擁有運動科學碩士資格。所有教練均有豐富馬拉松實戰經驗。
課程由總教練馮華添先生編排。

日期:
2008年11月25日至2009年2月5日 (逢星期二、四,公眾假期除外)

Nov (25,27), Dec (2,4,9,11,16,18,23,30), Jan (6,8,13,15,20,22,27,29), Feb (5)

時間:
晚上7時30分至9時15分 (7時15分集合)

地點:
香港仔運動塲(黄竹坑道108號,香港仔隧道出口附近)

訓練費用:
非會員HK$700

學生非會員(包括全職專上院校學生) HK$500

宇宙長跑會會員HK$550

學生會員 HK$400

名額:
60人
截止報名11月14日或額滿即止
結業証書:
學員出席率達七成者將獲本會簽發結業証書。
惡劣天氣:
課堂前两小時若懸掛八號風球或黑色暴雨訊號,課堂將會取消。

報名辦法:
1.        填妥表格,請連同劃綫支票(抬頭人為”宇宙長跑會有限公司 The Universe Running Club Company Limited”)及個人相片寄回: The Universe Running Club, 12/F, Asian House, No.1, Hennessy Road, Wanchai, HK.
(
信封面請註明第一屆馬拉松訓練班”)
2.        學生請附上學生証副本。
3.        逾期報名或已超越名額恕不接受,報名者將收到電郵通知。報名表及支票會被銷毀而不另行發還。

備註:

1.       根據測試結果,學員會被分配到不同組別(高級、中級或初級)參與訓練。
2.       可同時申請成為會員,年費$100,學生半費。

查詢:
[email protected]

課程-3381
跑步運動訓練課程(長途及越野跑)
    本課程由本中心與城東體育會合辦。跑步運動,可以提
高心肺功能、強身健體及促進新陳代謝、纖體健美。
    本課程專為對跑步運動有興趣及想提高體適能健體的人
士而設。內容包括體適能評估、跑步運動認識及裝備、正確
跑步運動姿勢、跑步運動技術改良、上下坡跑步方法、越野
跑步的技術、長途跑步運動的訓練方法、體能訓練及比賽前
準備方法。本課程由專業田徑教練任教。
註:1. 各學員上課時請穿著運動服裝及運動鞋。
    2. 請於每次上課前在城東體育會集合處集合。
    3. 參加者請參閱封底內頁外展課程位置圖。
  上課地點:跑馬地--跑馬地運動場(小食亭集合)
                   (上課位置圖71)
            九龍仔--九龍仔公園(九龍仔泳池側集合)
                   (上課位置圖37)
  課    程:全期10課,每課1小時30分
  費    用:全期300元

課程編號          開課日期           上課時間
HR93381  (跑馬地) 11月3日逢星期一    晚上7:30-9:00
KR93381A (九龍仔) 11月5日逢星期三    晚上7:30-9:00
KR93381B (九龍仔) 11月8日逢星期六    下午4:00-5:30

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 龜速行 於 2008-9-19 12:28 發表
C tse 太過獎!!

域多利道都 ok ar

上斜落斜嘅角度都可接受

我係指數碼港上番去華富o個條長斜路....
一條好長的斜路...