香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: PierceCheng

請大家說出參加長跑的主要原因

升級   100%

• 簽到天數: 78 天

小弟中學時是玩短跑的,畢業後只有踢足球。多年前做了個手術,之後要練氣踢波,也因此而開始了練長跑。

升級   76.67%

該用戶從未簽到

呢個Topic耐唔耐都要拎呢傾吓,其实"跑得咁辛苦為乜??"
    好多人都唔知我吔為咗乜? 不過跑步真係好講個人的感受,每個人都有他喜愛的原因,我就覺得因為它可以令我好了解自己能力,可以令自已好清醒思維,可以令自己在跑步過程中放低所有"生活責任",輕輕鬆鬆地享受一段完全屬於自己的空間及旅程。

升級   40.67%

該用戶從未簽到

我以為個標題係"參加比賽" o忝!
    如果淨以玩長跑計, 我覺得keep fit 都係一個主因。
    1. 唔想睇住自己步入中年, 就同其他人一樣發福, 實在不能忍受!
    2. 跑完有quota 去食
    3. 長跑keep fit 相對其他運動而言, 用的時間較短, 消耗郤大。跑個10km 只用40min 但可以死咁滯~~~
    以自己來說, 長跑10km 耗能大約 = 單車 40km或更多
    時間就 40min : 1.5 - 2 hrs
    對有家室的我來說, 以影響屋企最少為原則, 所以跑長跑最好。時間又好自由
    4. 長跑係一種幾個o既活動, 唔使約人, 無朋友都得(老婆最放心!)
    5. 係啦, 裝備都算少喇!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

無朋友都得(老婆最放心!)

X 2 - exactly the same case

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 全馬 於 2008-9-24 11:48 發表
    長跑係一種幾個o既活動, 唔使約人, 無朋友都得(老婆最放心!)

無朋友都得,  有朋友又得, 得左

升級   5.79%

該用戶從未簽到

超越自己...

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

請大家說出參加長跑的主要原因?
    我有被虐狂~

升級   29%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2008-10-24 11:40 發表
    請大家說出參加長跑的主要原因?
    我有被虐狂~

x2
    me 2

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 4 天

想身體健康
    想鍛鍊自己   
    想可以繼續暴飲暴食

升級   16.67%

該用戶從未簽到

每次跑到極痛苦想死既時候, 同時就會有極強烈活著的感覺
    就是找尋這感覺

再沖個熱水沖...啊...活著的感覺...真好

升級   9.47%

該用戶從未簽到

跑步 夠型 咪去跑啦

好多大隻佬都唔夠我跑

講笑
    唔洗約人做運動 一個人就可以去跑 幾好呀

升級   60.67%

該用戶從未簽到

我之前有 鼻敏感 整到我日日都好身苦 之後聽家人說 跑步對鼻敏感係好
    我之後就跑了 跑了一排真係好左 之後就喜歡左了
    之前就為鼻敏感 但依加跑就為跑的時間同鼻敏感了

升級   0%

該用戶從未簽到

a.好多年前,唔知為乜開始係屋企附近公園跑,跑完發覺成日感覺既輕鬆又愉快,但當時係唔知有"安多芬"呢樣野.
    b.接下來就係為戒煙而跑,原來當一個人跑完步後,最少有好幾個小時會冇咁想食煙.雖然結果係戒煙失敗但卻迷上跑步.
    c.人到中年難免發福,有段時間純粹為減肥在健身房跑步機瘋狂跑步,幸好今次終於戰勝了中央肥胖,
    d.現在不在只是為了健康,當你真真正正體會到跑步的樂趣後,係為自己而跑.
    e.將來希望接葉伯班,

升級   45.67%

開心
  • 簽到天數: 3 天

1.因為鼻敏感
    2.為了健康
    3.鐘意睇風景(所以我鐘意跑街多)

升級   19.4%

該用戶從未簽到

1. 除左跑步外,好少其他運動.
    2. 減肥
    3. 減壓
    4. 唔駛約人同book場: 自己鍾意既話, 換件衫走落街就跑得.
    5. 可以set目標比自己, 係一D可量度(measurable)既目標!
    6. 追求進步!
    7. 多D網可以上 (e.g. 香港長跑網)  
    8. Enjoy比賽時有好多人一齊跑既感覺!

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 2 天

修身,訓練意志

升級   32%

該用戶從未簽到

減壓
    儲跑衫
    挑戰自己
    想健康dd

升級   55.26%

該用戶從未簽到

-__-

被迫!迫迫下成習慣-__- 要多謝死ms 係學會招生拉左我入隊

升級   59.47%

該用戶從未簽到

出完一身汗, 舒服side