香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

膝蓋痛困擾 救命.

升級   39.47%

該用戶從未簽到

為迎戰2013渣馬全馬..1星期操4日..有長有短...一路都無問題

可惜係一約一個月前..朋友唔小心用硬打扑左落我左邊膝蓋...當時好痛,但以為只係瘀傷.日日碎跌打酒

初頭行路小小痛,落樓梯特別痛,到行路同落樓梯都唔痛...試跑,點知跑2-3K就開始痛...情況持續都係咁樣..十分困擾......

試過睇3日跌打..上星期睇過西醫,西醫話發炎,比左止痛藥我...尋日又試跑...情況都係咁樣...

真係好困擾,有無朋友有經驗,或者有醫生可以介紹比我?? 萬分感激...仲有2個幾月就要問跑,我好希望可以跑到.................
+1 0
上一篇︰長跑紀錄 (求幫)下一篇︰MOTOACTV新入手,想配心跳帶

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

想問清楚這句  "用硬打扑左落我左膝蓋"
    what is 用硬打 ?

Kin in Running

升級   39.47%

該用戶從未簽到

sorry 打錯..should be 用硬物扑左落膝頭一下, thanks

升級   100%

開心

我上個月都工傷
    堆汽水車 弄傷了少少腳趾公
    都是跑步以外的受傷
    現好得7788
    回家除鞋看看再回覆你

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 hkmtk 於 2012-12-10 14:50 發表
    為迎戰2013渣馬全馬..1星期操4日..有長有短...一路都無問題

可惜係一約一個月前..朋友唔小心用硬打扑左落我左邊膝蓋...當時好痛,但以為只係瘀傷.日日碎跌打酒

初頭行路小小痛,落樓梯特別痛,到行路同落樓梯都唔 ...

唔知師兄年紀多大,
    我今年4張到尾,我發現每次傷患都比以前recover 得慢,所以
    如果你像我一樣是中年的話,真系唔好心急,等D傷完完全全好番曬先好練習。

我試過膝傷,每天用"喜療x"按摩,2個多月後才敢去練習。

升級   39.47%

該用戶從未簽到

回復 5# 的帖子

我今年29,就快30.... 最慘宜家唔知咩問題,平時又唔痛...到跑一陣就痛....好灰...

升級   13.8%

該用戶從未簽到

有事唔好拖, 快D睇醫生好D呢. 我之前 9 月中又係, 以為練多D, 預備 11月尾UNICEF 半馬, 但當時開始膝頭痛, 之後仲以為無野 (行平路都跑都OK), 仲跑左幾野, 不過後尾頂唔住都係要去睇, 結果醫左成2個月 (家下好番), 但都跑唔到 UNICEF 了.

升級   0%

開心

系呀
    唔好拖,同時無得急, 等完全好番先跑啦

升級   39.47%

該用戶從未簽到

其實我都睇左醫生,佢開左1星期既消炎藥比我..宜家都食完啦....都唔知可以做D乜><

可能我呢幾日會再去睇專科試試

升級   0%

開心

做番D伸展動作, 壓腿拉根,然後慢job

升級   100%

開心

我10月初,用汽水車搬貨,習慣用隻腳幫幫力
    點知今次d貨太重,從前面撞向腳趾公,
    撞到腳趾公向內屈了一下,好在穿了保護好的舊跑鞋
    痛了2-3天,腳趾公前面和2邊罅都瘀黑了,但無腫
    瘀黑2週後就退了

休跑了幾週,開頭跑一會都有些影響
    現在向內屈都有些痛,跑步短途10K8K都無問題,長就唔知

這些跑步以外的受傷,除了休跑都無其他方法
    到膝蓋的血管少,恢復就要更多時間

升級   39.47%

該用戶從未簽到

今日剛剛睇完專科..佢話我軟骨受損...叫我起碼1,2個月都唔好跑,單車都唔得,同埋練四頭肌..開左D viartril s 比我食....

升級   13.8%

該用戶從未簽到

原帖由 hkmtk 於 2012-12-15 19:28 發表
    今日剛剛睇完專科..佢話我軟骨受損...叫我起碼1,2個月都唔好跑,單車都唔得,同埋練四頭肌..開左D viartril s 比我食....

游水OK嗎? 我之前受傷就行水 (唔識游水).

醫生都有叫我練四頭, 坐在椅上, 腳縛沙包或THERABAND, 再舉腳之類...

祝早日康復.

升級   33.45%

開心
  • 簽到天數: 6 天

我幾年前都傷左膝,照埋MRI (磁力共震),發現係半月板(軟骨)受損,醫生話呢D野磨損左就冇,係無完全根治嘅方法,唯有帶護膝帶跑,將knee caps 頂向上,減少同半月板(軟骨)磨擦,咁跑就唔痛。

升級   39.47%

該用戶從未簽到

回復 13# 的帖子

我本身比較小游水,所以無問醫生..係呀..佢都要我練四頭

其實最遺憾係錯過左今次馬拉松...同埋我用跑步戒左煙...宜家無得跑個人灰晒又食返....真係>.<

升級   39.47%

該用戶從未簽到

回復 14# 的帖子

如果我再過1,2個月情況無改善我都會去照~~

我都有諗呢個問題但係其實想問我軟骨受損,平時帶護膝有無幫忙?

升級   100%

開心

原帖由 hkmtk 於 2012-12-18 15:25 發表
    我本身比較小游水,所以無問醫生..係呀..佢都要我練四頭

其實最遺憾係錯過左今次馬拉松...同埋我用跑步戒左煙...宜家無得跑個人灰晒又食返....真係>.

我都是跑步的主要是為健康

無得用跑步來維持健康
    平時起居飲食就更加要健康

等康復 和 跑步都是一樣要堅持哦

升級   13.8%

該用戶從未簽到

軟骨... 會唔會係吃葡萄糖胺呀? 我吃緊 (一日三粒, 跟餐吃... 不過成日唔記得, HAHAHA)

抖抖唔好跑住, 做下拉筋, YOGA, 一樣夠累人的...

升級   33.45%

開心
  • 簽到天數: 6 天

原帖由 hkmtk 於 2012-12-18 15:27 發表
    如果我再過1,2個月情況無改善我都會去照~~

我都有諗呢個問題但係其實想問我軟骨受損,平時帶護膝有無幫忙?

護膝會減輕痛楚,但若長時間跑嘅話都會痛架,而幾時先開始痛就因人而異,另外狀態都有影響。以我嘅經驗頭8K都頂得順嘅,最長試過21K都未有事。你可以帶住黎跑,試下頂到幾耐及幾遠。