香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: bobdog0224

跑步背包一問

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

師兄, 借問聲你呢個背包那裡買到?可分享嗎?

我係mega box 間protrek買架,但佢呢隻色無再入,同埋幅相個比例係大左好多,實際一件衫,一條褲已經塞滿佢  詳情 回覆 發表於 2013-3-11 18:52

升級   49.47%

該用戶從未簽到

mic 發表於 2013-3-11 16:22
    師兄, 借問聲你呢個背包那裡買到?可分享嗎?

我係mega box 間protrek買架,但佢呢隻色無再入,同埋幅相個比例係大左好多,實際一件衫,一條褲已經塞滿佢

mic
    唔該哂 Jinman 回覆及 Felixcat 介紹, 我都係想買個 backpack 跑來回公司, 放衫,褲,鞋, 我估 Salomon 20 可能啱用, 再去睇睇試下先 thx  詳情 回覆 發表於 2013-3-12 09:52

升級   96.75%

該用戶從未簽到

今日上旺角12樓見有隻Salomon 20l  背囊都好,未折約六百,新返咗顏色齊。應該適合想裝多此少嘢跑步。細果D都有,不過仲貴D。

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

Jinman1983 發表於 2013-3-11 18:52
    我係mega box 間protrek買架,但佢呢隻色無再入,同埋幅相個比例係大左好多,實際一件衫,一條褲已經塞滿 ...

唔該哂 Jinman 回覆及 Felixcat 介紹, 我都係想買個 backpack 跑來回公司, 放衫,褲,鞋, 我估 Salomon 20 可能啱用, 再去睇睇試下先 thx

升級   16.95%

該用戶從未簽到

20 lite 用黎遠足較適合,會好fing,
    建議先嘗試類似重量跑,因為好少負重20lite去跑步,加上天氣轉熱,都無人背咁重長跑,最好10lite以下,否則太重負磅令跑慾大減

Salomon Trail 20 係設計俾 Trail Running而唔係遠足,而且D背囊大小每個廠家都訂得唔一㨾,最重要係睇實物同試上身。好嘅專用背囊係按用家需要而設計,用途仲分類得好仔細,唔一定話大D就唔適合跑,當然small is be  詳情 回覆 發表於 2013-3-12 18:32

升級   96.75%

該用戶從未簽到

didierlee 發表於 2013-3-12 15:13
    20 lite 用黎遠足較適合,會好fing,
    建議先嘗試類似重量跑,因為好少負重20lite去跑步,加上天氣轉熱,都 ...

Salomon Trail 20 係設計俾 Trail Running而唔係遠足,而且D背囊大小每個廠家都訂得唔一㨾,最重要係睇實物同試上身。好嘅專用背囊係按用家需要而設計,用途仲分類得好仔細,唔一定話大D就唔適合跑,當然small is beautiful。

所以好似樓主咁要攞埋返工D野,Salomon係可以考慮之一,參考下佢嘅設計定位:Ideal for day hikes, people who run from home to office and need to carry an extra set of clothing, or everyday adventures.

升級   16.95%

該用戶從未簽到

因為我用過舊款20L,唔落水袋唔裝滿一樣會少許fing,同埋腰膊位要茶花士令.....
    設計理論,背包當然堅固裝到有關要求,但實際唔係人人一開始可以承受咁重跑.

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 9 天

ching, 個人意見, 20L 太大太闊不貼身, Salomon有好多跑山輕身背包, 買10- 13 L 最fit 跑歩.

登錄/註冊後可看大圖

升級   96.75%

該用戶從未簽到

樓上兩位師兄嘅意見都好有道理,想用20L就三思自己需要啦。

另外有冇師兄用過arcteryx呢隻小背包,評價如何?
    http://www.arcteryx.com/product. ... &model=Aerios-7

升級   79%

開心
  • 簽到天數: 8 天

今日爬了很久的文章, 之前貪平, 係淘寶買了果250元的背包
    台灣的. 迪卡儂 跑步水袋背包中性
    http://detail.tmall.com/item.htm ... =a1z09.5.0.0.4v4DHU
    很辛苦, 現在辦理退貨.

所以, 今日要買另一背包, 可以放2L 水
    但我打算都是用來放跑衫 加拖鞋居多, 今日係 PROTREK 買, 仲有9折
    是周年紀念月, 買東西有9折, 折實後, 899元
    雖然有點貴, 但DISCOUNT前是$999. 感覺上是好一點嗎?
    日後如果行山都可以用上.

升級   17.4%

奮鬥
  • 簽到天數: 8 天

登錄/註冊後可看大圖

未知黎款如何?Nathan Minimist Race Vest
    到手330人仔
    Nathan Minimist Race Vest.jpg

升級   27.4%

開心
  • 簽到天數: 5 天

FYI
    小弟用 Osprey Talon 11 放工跑.

登錄/註冊後可看大圖