香港長跑網  - 長跑長友

新手想跑步減肥@_@

升級   30%

該用戶從未簽到

其實小弟15歲,但細個一路吾喜歡做運動,衣家已經130磅.. 所以的起心肝想跑步減肥.. Any suggestions? 有無咩裝備要買.. 有無咩方法?

升級   0%

該用戶從未簽到

請問有幾高?

升級   28.42%

該用戶從未簽到

原帖由 khnh 於 2012-12-21 16:45 發表
其實小弟15歲,但細個一路吾喜歡做運動,衣家已經130磅.. 所以的起心肝想跑步減肥.. Any suggestions? 有無咩裝備要買.. 有無咩方法?

1) 心跳表
一個心跳計最重要. 我初初無帶心跳計跑,都唔知咩速度先至適合,又跑唔到遠,非常沮喪。 後來用心跳表,知道咩速度先至適合自己。 按自己進度,慢慢跑就可以不停咁做。
我用緊一個平表,三百元左近,可以買來試下。 如果堅持到六個月,再個好一點的。
http://detail.tmall.com/item.htm?spm=a1z10.3.17-2083635653.23.Ld7LLb&id=12375831829&

2) 記錄表
一個記錄表可以使自己知道自己的記錄。 你要不停地破自己的記錄,才可以有興趣繼續落去。 記錄表最好用一星期做單位,經常回顧下,就有動力。

這個軟件都可以幫手記錄一下每天的路程,不需要下下用GPS。
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.corusen.accupedo.te&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwxLDEsImNvbS5jb3J1c2VuLmFjY3VwZWRvLnRlIl0.

升級   0%

慵懶
  • 簽到天數: 2 天

你可以先訂一個時間目標
    30min 跑3km
    如果覺得輕/易到你練到輕易時:就加10min全程跑到4km
    如果覺得輕易/到你練到輕易時:試40min跑5km
    當然最好有心跳表全程留意心跳變化
    當你身體開始習慣, 你會知道你跑哪個速度時你心跳大約在哪個區域