香港長跑網  - 長跑長友

Over pronation shoes

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

我有over pronation 的問題,但沒有腳痛• 不過最近跑步時有兩次pk(穿 sketcher go run)
    不知是否有關• 大家有沒有over pronation 的鞋介紹

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

我無穿過 + 無認真看過的
    但有次經歷可能想分享下:

我和友人行過朗豪坊sketcher店
    見很多這新款鞋的宣傳行過看下

門前的Sales見我穿渣打衣+跑鞋想介紹下
    點知我一看.....
    我覺得有跑鞋的鞋底怎會是一個個圓點,咬地可能會有問題
    爆響口說了"嘩!! 這些鞋點跑呀"
    自己都有些不好意思就急步走了

Kin in Running

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 4 天

原帖由 tkorunner 於 2012-12-21 21:57 發表
    我有over pronation 的問題,但沒有腳痛• 不過最近跑步時有兩次pk(穿 sketcher go run)
    不知是否有關• 大家有沒有over pronation 的鞋介紹
    adizero tempo (training/competition), asics ds trainer 17 (training/ competition), asics 1170 & 2170 (training). i also have over pronation, i have adizero tempo -it is light-weight. but i want to buy ds trainer 17 for training as it is lighter than 1170,2170.

升級   81.58%

該用戶從未簽到

最近買了對2170 真係好重,跑了一次,膝頭內側骨痛,但我有扁平足,都唔明,唔知係唔係對腳己習慣了普通鞋,著扁平足鞋,仲傷。

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 4 天

原帖由 ANTHONY88 於 2013-1-13 10:30 發表 最近買了對2170 真係好重,跑了一次,膝頭內側骨痛,但我有扁平足,都唔明,唔知係唔係對腳己習慣了普通鞋,著扁平足鞋,仲傷。
    多練pat pat肌肉會有幫助。

升級   81.58%

該用戶從未簽到

回復 5# 的帖子

多謝Ching,系唔系扒系地下抬腳?