香港長跑網  - 長跑長友

跑馬手機建議

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 1 天

請教各位用何手機或何方案可捱完4-6hr的全馬路程?全程開app記錄路程。

升級   69%

慵懶
  • 簽到天數: 2 天

用飛行模式可以用耐d.
    一般手機唔開mon都頂到6個鐘.

升級   100%

開心

用飛行模式可否用GPS? 似乎是大部份手機都頂唔到3Hr.

升級   69%

慵懶

飛行模式可以用GPS.
    頂唔到3Hr?係唔係開左好多APP無時無刻係到Update呀?試下off咁d 非必要app.
    我果部今日LOG左8個鐘GPS(用runtastic)都仲有約50%,但全程冇開Mon.

升級   17.35%

奮鬥

我用galaxy nexus差滿開住睇聽歌+runkeeper 跑3個幾鐘都係仲有6X%電,我覺得係睇個apps食唔食電,用過nike個隻apps係最食電!!

升級   59.25%

該用戶從未簽到

iPhone 一開 air mode 就冇左 gps,小心,其實最食電係個screen,你一開左個app off 左個screen就好慳電∼ 可以 off 左 wifi bluetooth 已可。

升級   48.6%

該用戶從未簽到

全程用2G﹐MON 較到最暗~

升級   100%

慵懶

原帖由 KAIMING 於 2012-12-29 22:15 發表
    用飛行模式可否用GPS? 似乎是大部份手機都頂唔到3Hr.
    唔係掛,我部平價SONY XPERIA RAY開住GPS同跑步APPS都頂到成5個鐘喎!

升級   100%

開心

Iphone3GS 真係唔得,現時用2Gmode+暗Mon,但我估都頂唔到全馬。

升級   69%

慵懶

原帖由 KAIMING 於 2013-1-1 08:55 發表
    Iphone3GS 真係唔得,現時用2Gmode+暗Mon,但我估都頂唔到全馬。
    買過部好過,而家是但買部單U,512ram都係千頭,唔快,但平時長跑行山當logger都好夠用.

升級   71.67%

開心
  • 簽到天數: 50 天

原帖由 greennut 於 2012-12-30 22:58 發表
    我用galaxy nexus差滿開住睇聽歌+runkeeper 跑3個幾鐘都係仲有6X%電,我覺得係睇個apps食唔食電,用過nike個隻apps係最食電!!

有沒有DATA上網?
    我自己都有galaxy nexus

但想太太知道我跑到邊到. 好讓太太不用等我太耐.
    因為本身galaxy nexus太大部, 用了舊的HTC Desire (但都一樣咁重)
    現在用2G + edomondo pro (省電模式) + GPS + 每250米通知小弟速度+聽歌.

大約一小時用15%電.

升級   17.35%

奮鬥

回復 11# 的帖子

有開3g mode, 用開runkeeper或者micoah 每500米報數+聽歌,部機係幾大部 ,平時用spibelt袋住都ok!

升級   11.67%

無聊

原帖由 greennut 於 2012-12-30 22:58 發表

我試過用 Nike Running apps 開住 GPS 同數據上網
    但無開 WiFi
    個手機 mon 全程唔熄但會自己變暗
    中間影過十幾次風景相, 同朋友 Whatsapp 過十幾句
    打過兩次電話 (每次平均 1 分鐘)
    跑左 2 小時 10 分鐘電量表現都只係 99% -> 72%
    (Samsung Galaxy S2)

升級   100%

開心

IPhone 3GS 26K2.5hrOK. 但30K以上就沒有電了。想問用IP5的跑手,IP5頂到多少個鐘或多少距離?換IP5好定買多部專用來跑?

升級   59.25%

該用戶從未簽到

今朝試 iPhone 5 LTE on, wifi on 用 runkeeper 3小時跑完 66%. 一隻馬應冇問題

升級   23.2%

該用戶從未簽到

回復 14# 的帖子

我用隻App叫做RunMeter。早排行山,用了七個鐘,仲有35%電。
    停用Wifi。它有個選項叫Internet Off,可以避免使用其間傳送資料。
    我覺得它的距離比RunKeeper可靠一點。