香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

建議渣馬應設有比賽前退出的機制

升級   47%

奮鬥
  • 簽到天數: 2 天

我好唔好意思要同大家講我(因傷)要退出下個月全馬.
    我知渣馬名額非常可貴. 網上報名需時亦很快滿額. 知道有些朋友報唔到.

事因前年中發現自己患上腳底筋膜炎,
    休息了一年(偶然都有跑少少), 之後感覺已經似乎復原了9成.
    所以去年九月復跑. 開始時比較保守.
    距離不太長同慢跑為主. 跑完拉筋...
    感覺良好.

為了有推動力, 報了今年全馬.
    兩三個月前每週里數開始以10%增加, 亦開始長課.
    再加入Tempo. 及interval.
    去到約80km per week之後開始感覺痛了.
    唔理照跑(患過筋膜炎的, 對痛已經成了習慣), 覺得問題不大.
    之後越覺嚴重, 昨日再睇骨醫, 照x-ray.
    同年半前的x ray比較. 右腳踝下的少少骨剌增生了.
    左腳本來無, 都生了骨剌!
    (生骨剌是因筋膜受拉傷及發炎的一種身體保衛機制, 不是腳痛的原因)
    聽完醫生解釋,不太完全明白, 但建議都係要休養.

決定退出唔跑但有少少唔好意思. 浪費了保貴的名額.
    令我想到如果渣馬有比賽前(一段時間)參加者因傷可以退出, 可把空出名額給其他有意報各名但報唔到的跑手.
    (唔係為了退費), 可能會更好, 會令最後出賽人數更多.
    當然全馬訓練需時, 就算把名額發給後補者, 都要給有足夠準備的跑手.
    我亦明白每次比賽為何有人唔去跑.

我要暫別跑步了, 如果可以好返. 一定再跑返.
    +1 0
    上一篇︰2013冰岛雷克雅未克马拉松开始报名下一篇︰全馬一組sub 4 招集區

升級   0%

鬱悶

等著師兄休養後回來,很可惜。
    近兩次練習左小腿肌肉都有些反應,都驚驚地,千萬不要在此時發作

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

trektrek ching,

休息多些,自然早些康復
    留得健康在,哪怕無比賽!

每個比賽都要預計實際落場跑的人數
    很大是用以往每年 報名/落場 的比例計算
    因為年年都大概有一定比例的報名者無去
    如果增加 退出 後補 機制就肯定預計落場人數有困難

Kin in Running

升級   96.75%

該用戶從未簽到

師兄,類似情況我前幾年都遇過,當時第一次玩渣打全馬,早幾個月響澳門玩半馬當練習,忽然劉翔位痛,跟著連行路都有問題。之後好在治療適宜好快趕及兩個月內復元,之後完成到全馬,雖然成績唔太理想,但總算有得跑。

到今年本來打算報渣打半馬當練習,希望今年響外地跑全馬,點知舊年10月24日公開報名前出意外,手骨裂咗要全身麻醉做手術,莫講話渣打報唔到,響醫院見自己體能不斷下降,好擔心一跌不起,一停不跑。11月1日手術成功迅速康復,12月22日成功完成Polar20K,只係比舊年慢咗幾分鐘。感恩之餘,即時報咗今年4月海外全馬,現在積極備戰。

人生有起有跌,幾時意外受傷冇人知,幾時蒙主召回天家都講唔埋,總之有一口氣就做好自己,向自己目標理想努力。我除咗祝師兄早日康復外,亦希望師兄趁受傷時好好休息,他日重出江湖必有所為。我阿Q咁諗天將降大任必先勞其筋骨,受傷退下火線都可能係一個安排、一個另類嘅心理訓練,忍得往好返日後必更珍惜健康同注意練習。

我同意同欣賞師兄嘅無私想法,我見每年都有不少人報咗名冇去跑,當中可能都係師兄嘅情況受傷患而被迫放棄,真係好浪費。我有一個可能不太道德嘅想法避免浪費咗你個名額,但又不便公開,我會PM你睇睇是否可以接受。

升級   47%

奮鬥

多謝各位Ching鼓勵.

今次事件後. 為免引發傷患.
    以後會比賽前三思. 而且可見將來不再參加全馬.

我開始明白只要可以跑, 不一定要比賽.

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 trektrek 於 2013-1-12 19:18 發表
    多謝各位Ching鼓勵.

今次事件後. 為免引發傷患.
    以後會比賽前三思. 而且可見將來不再參加全馬.

我開始明白只要可以跑, 不一定要比賽.

師兄,同意你所講的
    我今年都沒有參加任何比賽
    ,但有繼續同跑友跑步和吹水。

升級   59.33%

開心
  • 簽到天數: 1 天

祝願各位受傷的師兄早日康復