香港長跑網  - 長跑長友

粉嶺有咩跑道可跑長課

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

可由粉嶺跑去鹿頸!

升級   0%

該用戶從未簽到

I have asked kopo ching before, he said the road is quite good to run, no up and down slope except container trucks run along the road and maybe runners will become a vacuum cleaner.

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-9-25 16:36 發表
有冇粉嶺跑友, 想搵日入去跑長課, 順便去搵野食.  聽講呢間幾好食, 食Lunch唔駛五十蚊.
http://www.openrice.com/restaurant/reviews.htm?shopid=20840

瘋兄 :

我睇你追求美食與跑步的喜愛都不相上下
粉嶺也是我地頭之一,此店等我揾日去試下先再將美食報告奉上

長課又想試食我建議由粉嶺火車站乘小巴去鶴藪水塘,由水塘跑山路去沙螺洞,睇下蜻娫、蝴蝶再折返鶴藪再回粉嶺食午膳,條路線風景很好,山路又唔會跑得快,大家距離差唔多,可以照應下。
如果唔返轉頭,粉嶺有好多地方跑,但山路較馬路多些選擇。

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   49.45%

該用戶從未簽到

我是粉嶺友, 但我從未試過呢間Le Fontaine. 每次都比另外一間福井日本料理吸引左去. 這西餐廳的外表唔錯. 食物亦好似幾好, 我決定今晚同老婆去探聽一下, 然後再報告. 此外, 聯和墟亦有出名的爵士拉麵. 它出名是它休息的日子甚多, 一個月只開不超過兩星期. 休息日子由他定. 另外老板娘十分麻煩, 我識好多人因她的原故而不再光顧. 不過, 拉麵的味道跟北海道一樣, 十分好味.

粉嶺事實上有很多路線供長課之用. 以下是一些例子:

1. 粉嶺 - 鹿頸 - 粉嶺 (來回約20km)
2. 粉嶺 - 鹿頸 - 大尾督 - 大埔 - 粉嶺 (約 35km)
3. 粉嶺 - 大埔 - 吐露港 - 水警基地 (單程 14.5km; 來回約29km)
4. 粉嶺 - 大埔 - 吐露港 - 大水坑 (約22km)
5. 粉嶺 - 大埔 - 吐露港 - 水警基地 - 沙田大會堂 (單程 19km; 來回約38km)

第一條路線較危險, 而且經常做人肉吸塵機. 不過, 完成後可到聯和墟食爵士拉麵.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 26/9/2008 11:49 發表
我是粉嶺友, 但我從未試過呢間Le Fontaine. 每次都比另外一間福井日本料理吸引左去. 這西餐廳的外表唔錯. 食物亦好似幾好, 我決定今晚同老婆去探聽一下, 然後再報告. 此外, 聯和墟亦有出名的爵士拉麵. 它出名是它休息 ...

師兄,請問走咁長又回頭閣下點補給?

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-9-26 13:17 發表
搵日試下負重試下路線4先得, 不過大埔至粉嶺點跑呢? 一陣畫個路線圖出來先得.

大埔至粉嶺可從吐露港跑至大埔中心外的林村河, 沿林村河至太和火車站附近的大埔花園, 再轉入水圍, 跑至康樂園, 過馬路, 然後向粉嶺方向再跑. 路線如下:

Alfred ching 的補給路線:
路線1. 自己帶一枝水, 另鹿頸路口及鹿頸村口有士多補給.
路線2. 自己帶一枝水, 鹿頸路口及鹿頸村口有士多補給, 烏蛟騰附近巴士站有汽水機, 大尾督至江庫花園有士多, 大埔有7仔.
路線3-5. 自己帶一枝水, 另大學站附近有補給.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到