香港長跑網  - 長跑長友

關於:寒跑

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 77 天

毅行出哲學:寒跑
    http://hk.apple.nextmedia.com/financeestate/art/20130118/18138571

關於:寒跑
    各位c-hing, c-jie, 有無心得可以分享?

升級   100%

• 簽到天數: 23 天

由於我平日工作的地方在內地, 因此現時晚上練跑的氣溫介乎2-9度, 晚上.

我既心得:
    衣著: 長袖SUPERWARM打底, 加一件短TEE, 薄風褸, 長TIGHT, 手襪. 夠頂冷了, 不用再多, 因為跑到咁上下就會熱. 如果得5度或以下而且落雨, 唔跑

做足熱身, 而且在室內要做完, 一出去就立即要開跑, 唔好靜上地吹風; 同樣道理, 跑完盡快回到室內, 因為衣服已汗濕, 容易冷親

切記先多做WARM UP, 先至開始訓練, 尤其強度課, 避免肌肉關節僵硬下受傷

水我冇特別多飲, 一般15K內冬天我都唔使飲水

COLOR CODE: 鮮色, 最好有D反光

我認為天氣冷唔影響訓練強度及長度, 只要倏足熱身及WARM UP即可

最重要係唔好諗幾度會好凍, 幾度下跑落其實好舒服; 試想下: 如果比賽當日只有7度而且落雨, 大風, 你係咪唔參加? 適應唔同既天氣條件亦係訓練既一部份!

多謝師兄的分享! 很詳細. 真係獲益良多. 謝謝! 但我真係未試過2-9度跑. 我參加比賽, 最凍的那一次, 就係跑北潭涌地質20K,(當時只得10度)我都頂得到. 有機會要試吓2-9度先得.  詳情 回覆 發表於 2013-1-19 12:31

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 340 天

多謝師兄的分享! 很詳細. 真係獲益良多. 謝謝!
    但我真係未試過2-9度跑.
    我參加比賽, 最凍的那一次, 就係跑北潭涌地質20K,(當時只得10度)我都頂得到.
    有機會要試吓2-9度先得.

mill姐, 我估香港冇幾可得4,5度ga la, 除非荃灣, 大嶼山, 北區la, 不過到時又有冇咁神心同勇氣起身去跑呢? haha 相比好多地方, 其實香港既氣候已經算適合跑步的了. 希望渣馬當日唔好太凍太焗太濕, 否則就好危險了  詳情 回覆 發表於 2013-1-21 00:59

升級   100%

mill 發表於 2013-1-19 12:31
    多謝師兄的分享! 很詳細. 真係獲益良多. 謝謝!
    但我真係未試過2-9度跑.
    我參加比賽, 最凍的 ...

mill姐, 我估香港冇幾可得4,5度ga la, 除非荃灣, 大嶼山, 北區la, 不過到時又有冇咁神心同勇氣起身去跑呢? haha 相比好多地方, 其實香港既氣候已經算適合跑步的了. 希望渣馬當日唔好太凍太焗太濕, 否則就好危險了

我呢D咁懶ge人, 太凍的話, 真係唔會跑囉!  詳情 回覆 發表於 2013-1-21 10:18

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 340 天

kokyan_lam 發表於 2013-1-21 00:59
    mill姐, 我估香港冇幾可得4,5度ga la, 除非荃灣, 大嶼山, 北區la, 不過到時又有冇咁神心同勇氣起身去跑呢 ...

我呢D咁懶ge人, 太凍的話, 真係唔會跑囉!

你渣馬加油啦!

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

其實如果唔系約左班師兄師姐的話, 我不能早起做寒跑。
    不過約了他們,跑完又真系幾舒服

早起真係一個大難題~~~  詳情 回覆 發表於 2013-1-21 17:27

升級   100%

lewischan 發表於 2013-1-21 10:46
    其實如果唔系約左班師兄師姐的話, 我不能早起做寒跑。
    不過約了他們,跑完又真系幾舒服 ...

早起真係一個大難題~~~