香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

--------Running Apps/ Pouch for "Galaxy Note II"---------

升級   82.63%

該用戶從未簽到

Hi Ching, Ctse,

For Apps, I have tried "RunKeeper" and "Runtastic Pro". Do you all have any better running apps for android? I only need simple record (voice reminder for every 1 km, track recording via GPS) and need not have heart rate function.

For Pouch, I am looking for a pouch holding my note II while running, other than the below one, any pouch you have tried and found good? If possible, please upload the photo to share us here

http://hk.f1.page.auctions.yahoo ... 8?u=www_poor_com_hk

Thanks all Ching, Ctse in advance

+1 0
上一篇︰2013 Vibram HK 100 照片分享下一篇︰馬拉松活動的講坐及免費試堂 (紀嘉文, 浸會大學湯國強教授 香港鐵人李致和等)

升級   81.58%

該用戶從未簽到

Nike+ 有voice reminder for every 1 km, track recording via GPS
https://play.google.com/store/ap ... WtlLnBsdXNncHMiXQ..

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 77 天

arm band, 而家出咗好多好多款

去不同的跑步用品店找一找

升級   53.35%

奮鬥
  • 簽到天數: 58 天

我都係用開Nike+嘅,佢的確係有Voice reminder,不過係每個Mile remind你,唔係每KM計嘅,至於GPS,可以話都幾唔準嘅,基本上永遠都計多,上星期我喺跑馬地石地跑咗五個半圈,佢計咗我5.5miles,即係8.8514KM,根據好多網頁講,跑馬地石地一圈都係大約1.38KM,你計盡佢1.4KM一圈,最多都係跑咗7.7KM,計多足足1KM有多!另一個例子係,我由鰂魚涌太古坊沿電車路跑落筲箕灣,再由筲箕灣電車總站沿電車路跑上天后,之後再跑返落鰂魚涌太古坊,即係跑晒成條筲箕灣道同英皇道,其實距離大概應該喺10.8~11KM左右,但係佢計咗我13.xKM!!
    不過我冇比較過其他嘅app,亦唔知個準確度關唔關本身電話硬件嘅GPS事。至於點解我會用佢呢,係因為我用慣咗佢嘅介面,佢網頁、NikeFuel之類嘅配套做得幾好,同埋同步聽歌唔駛開多個app,所以我先會繼續用,可以話你知,佢新版本唔太穩定,跑完之後upload資料上網有時會crash,所以我唔太建議用佢,我都搵緊另一個代替品,唔知其他網友有冇好建議呢?

ching, Nike+ 可在設定裡轉成KM的。 分段步速要上網login 才看到。 再唔絛用Addidas 的micoach 都有這些功能, 不過Nike+ 好看D。  詳情 回覆 發表於 2013-1-23 14:12

升級   82.63%

該用戶從未簽到

I previously using "My Tracks" and it reminds me every one KM quite accurately. But now the updated version is not user friendly anymore.

I have also tried "RunKeeper" and "Runtastic Pro" and still search other user friend app.

All I need is to remind me very 1 KM and have record of my running track in the map via GPS, other function is not useful to me.

升級   82.63%

該用戶從未簽到

Thanks a lot for your valuable comment!

升級   82.63%

該用戶從未簽到

bunbun 發表於 2013-1-23 11:14
    arm band, 而家出咗好多好多款

去不同的跑步用品店找一找

Noted, thanks a lot

升級   81.58%

該用戶從未簽到

rl0497 發表於 2013-1-23 11:37
    我都係用開Nike+嘅,佢的確係有Voice reminder,不過係每個Mile remind你,唔係每KM計嘅,至於GPS,可以話 ...

ching, Nike+ 可在設定裡轉成KM的。
    分段步速要上網login 才看到。

再唔係用Addidas 的micoach 都有這些功能, 不過Nike+ 好看D。

升級   48.6%

該用戶從未簽到

我都係用runkeeper都幾好用,由於全部紀錄都係哂runkeeper度,所以都唔會轉~
    runkeeper 有分段步速,如果gps唔準可以係電腦改返~

升級   53.35%

奮鬥
  • 簽到天數: 58 天

ANTHONY88 發表於 2013-1-23 14:12
    ching, Nike+ 可在設定裡轉成KM的。
    分段步速要上網login 才看到。

我之前搵唔到相關設定,你提醒我後我再開嚟望吓,原來係喺Account setting入面有計算單位可以改嘅,多謝提醒!老點咗人唔好意思。

不過你所指嘅分段步速喺app入面係有嘅,喺activity入面揀返你跑咗嗰個記錄,撳入去之後佢嘅右上角有個菱型制,你一撳入去就有分段嘅。

我亦都好似doracrap兄所講,啲記錄喺晒個app入面,所以都唔想轉,所以有時揀app都真係要慎選。

多口講句,其實Nike+入面佢都俾到你較返準個距離,不過一來你其實唔知實際跑咗幾遠,俾你較到都只係估估吓,二來佢都幾戇居,好似我之前個例子,跑晒成條筲箕灣道同英皇道,佢計多咗我,我調校返比較啱嘅距離,但係佢分段都唔識幫我計返啱,另外上網睇返個圖仲戇居,佢會畫線數距離,數到13.xKM,突然到最後跳一下,個數變返10.xKM,真係好攞命嘅!雖然哩啲嘢只係參考用,不過做到咁,實際參考作用真係唔算太大。我有朋友都推介我用RunKeeper,或者今晚都係時候轉吓新嘢喇。

升級   76.25%

該用戶從未簽到

你好,我推介兩個

http://www.endomondo.com/

一直用這個,很方便,功能也很好,也準,我有用過runkeeper,同Garmin device有衝突...

http://www.strava.com/

最近發現這個,也很有趣,佢會將你跑過的某段segment同其他跑個的人比較,另外又可mark低你沒對鞋跑左幾多,有成就玩

升級   50%

慵懶
  • 簽到天數: 1 天

我係用Sports Tracker

http://www.sports-tracker.com/

我都用緊呢個 , 好用 , 方便上網 check 番吾同路程資料  詳情 回覆 發表於 2013-1-25 12:48

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 77 天

今期<新M*****> 643期(1月25日出版)就係送 Pu**的 armband

自己比較吓

升級   42.95%

難過
  • 簽到天數: 265 天

ccc168 發表於 2013-1-24 16:50
    我係用Sports Tracker

http://www.sports-tracker.com/

我都用緊呢個 , 好用 , 方便上網 check 番吾同路程資料

升級   2.1%

開心
  • 簽到天數: 6 天

我用過Runkeeper, Maymyrun and Runtastic.  覺得Runtastic距離比較準, 又可以係Apps睇到每公里嘅時間, 又有pace或speed chart睇,唔須要上網站失睇得到,唯一問題係用headphone無咗每公里嘅報數,反而無用headphone可以自動每公里報數。

升級   82.63%

該用戶從未簽到

Barry823 發表於 2013-1-25 14:46
    我用過Runkeeper, Maymyrun and Runtastic.  覺得Runtastic距離比較準, 又可以係Apps睇到每公里嘅時間, 又 ...

Absolutely agree, I use "Runtastic" before but after plug in my earphone and listening to the songs Runtastic just cannot works normally (no audio reminder)

Now I use "Runkeeper" and it functions normally.

"My Tracks" is good before but now the updated version have too many setup options. I just want a simple app which is more user friendly.

BTW, is Runkeeper accurate?

升級   2.1%

開心
  • 簽到天數: 6 天

For Runkeeper, it always has 1Km more if run for 10Km, fyi.