香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

有關跑步機

升級   7.37%

該用戶從未簽到

想問下各位ching在跳步機練習是否沒有跑硬地效果好呢?
+1 0
上一篇︰業餘跑手下一篇︰如何選擇跑褲?

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

I believe the answer is positive.  I prefer running in open space especially in trails such as Sir Cecil's Ride

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   7.37%

該用戶從未簽到

效果例如:耐力增加,卡路里的消耗等

升級   0%

該用戶從未簽到

在Treadmill上跑步重心不變, 在地上跑步重心向前移。相信地上跑步對耐力較有效。如目的只是卡路里消耗, 則跑Treadmill較舒服。

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   80.53%

該用戶從未簽到

我都覺得跑街會好D,因為跑街通常會在出發前給自己定下一條路線,盡量都要求自己跑足全程,相反如果跑跑步機,累D或且意志力弱D,隋時都可以按個鍵便停,而且我個人認為跑跑步機悶到死!!!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   16.67%

該用戶從未簽到

我倒認為加個treadmill session可以練好D cardio
    e.g. set incline 跑, 心肺可以練得好好

treadmill 優點係坡幅同速度穩定, 可以做D specific 既training
    而且全天候都跑得,無藉口偷懶
    當然剩跑treadmill會唔識跑步, 要同跑街相輔相成

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-9-27 00:54 發表

同意, 跑運動冇咁悶, 不過都係屬於悶! 跑街好寫意, 好可以週圍睇下野

小弟都認同,最好多些............

Anyway , 在跑步機跑是比較被動,是機器的 belt 强迫你去跑,

但在街跑如想加速,就要雙腳主動加快才行,

兩者是不同的!

升級   7.37%

該用戶從未簽到

小弟十分認同edwinc及Wilson兩位的高見

升級   7.67%

該用戶從未簽到

跑街比我有一種向前衝的心態,到達終點那種成功感係跑步機無法比擬的。

升級   8.95%

該用戶從未簽到

由於近來天雨連綿,小弟轉左用跑步機同單車機練跑,咁想請教各位有乜野地方要注意???

升級   66.33%

該用戶從未簽到

我跑跑步機係可以跑到頭暈
    可能因為我個腦以為我跑緊但係對眼望到我冇郁過......
    所以我宜家只會跑街......(因為跑街冇呢個問題)

所以呢......冇辦法答你

升級   68.8%

該用戶從未簽到

跑步機係一樣悶到令人出乳酸的機器
    我擔心跑步機會另你討厭跑步

升級   31%

該用戶從未簽到

小弟初初開始跑步就係用 treadmill, 原因係去gym為減肥, 練到有一定耐力時, 而且覺得跑機悶, 試下出街跑, 點知一跑就老抽, 先發現自己係機跑時d姿勢甚至落腳都唔好, 可能心理上成日就住部機有限既空間, 但我絶對同意有 ching 話練 cardio 較好, 因為焗住你跑唔可以收慢偷懶

升級   0%

該用戶從未簽到

我覺跑步機可以一邊跑步,一邊電視....不過小心PK..
    仲有...跑步機通常側邊有鏡...你可以留意返自己跑步姿色是否正確.:腰有沒直...手臂有沒放鬆...
    有時落雨去GYM房係跑步機跑一個鐘都幾爽....