香港長跑網  - 長跑長友

樓主: lewischan
打印 上一主題 下一主題

2013.4.21 Round the Island (RTI) 64K

升級   68%

奮鬥
  • 簽到天數: 4 天

Ching, 你好堅wor!! 你好似操左好多次! 穩操勝券!!  明日我最多操大圈(可能又訓過龍去細圈), 一定唔會操晒, 會累死的ar... (我星期日都爬龍舟, 點都要留番小小力..)

Stairmaster 好似仲甘過 Lantau 2 peaks wor!!! 是嗎?!

升級   90%

該用戶從未簽到

聽朝試孖岡計一計時間先。2XU Lantau大多數備席,去玩只怕尾班船3:40都未必趕到。妳有玩開2 peaks 無難到啦。

升級   17%

奮鬥
  • 簽到天數: 15 天

單騎怒走RTI 港島"東圈" (2013-04-13 Saturday) + 唔順氣之單騎儍走港島"西圈 " (2013-04-14 Sunday)

因為下星期日跑 RTI 64K!但係我未跑過,唔識路,唯有出發試路

Saturday 先試東圈,出發時一條龍 帶左屈臣士一公升水,有蘋果同梨及其他食物。

跑到約 14 k 雙腳開始有反應!叫我慢慢黎,唔好急! 到 20k d 腳趾開始拍拖!一時左腳,一時右腳,成日都唔捨得分開! 原來一公升水真係唔多!到28 k 時候只得番一啖水好彩已經去到大潭篤村。不過今次唔止腳趾拍拖,小腿又開始了下了下見到有個燒烤場,即刻衝入去問佢有無汽水賣!好彩 ..... 可口可樂真可愛

休息完再起步 (其實中途休息左 n 咁多次), 行左10 分鐘,竟然有的士, haha.... 橫掂東圈重有未試果10k.... 我大約都知 回家去 番到屋企先知右腳已經起左一個水泡 雙腳好似唔係我既咁 ....

Sunday 瞓醒,對腳又好似 ok 左 d 咁播!咁牙,不如試埋西圈 lor今次驚唔夠水,唯有出水袋!打爆佢2.5 litre!! 唔敢帶生果,因為佢好似石頭咁重 只帶麵包同能量食品 真係跑得輕鬆左

跑到 14k, 個人都係散散地,唉.... 征戰連場... 咦!點解人地行山會快過我跑既 都知道係咁大 14k之後已經係全程行,跑唔郁 !

行到18k .... 嘩.... 寶雲道呀 車.... 之後既路我識啦唔洗再試喇

見到小巴、快快回家!

今次學到 : 跑山同跑平路係兩種完全唔同野!唔好以為自己可以跑馬拉松就當跑山都得!

唔行過都唔知,有8成既路我完全未到過!重以為自己都算係一个行山既人.... 唉,side 曬!人生有几多个十年 !!

跑完兩日少左 7 磅!!通常一個價值$5,000 既減肥計劃可以減 20 磅,我厘兩日賺左約 $1,600

師兄,完走成功?  詳情 回覆 發表於 2013-4-22 08:49
    Orga 師兄, 你兩日少左7磅, 真係令人羨慕~ 我都覺得大潭的汽水機係一個恩賜 (不過汽水無貨呢), 其實大圈上落唔算多, 但, 我都慢過路好多, 好多(一去到港島徑 81-69, 成個人好似進入催眠壯態, 唔想郁~), 而且我一直  詳情 回覆 發表於 2013-4-16 08:45
    加油呀師兄!  詳情 回覆 發表於 2013-4-16 00:56

升級   90%

該用戶從未簽到

orgafish 發表於 2013-4-15 17:09
    單騎怒走RTI 港島"東圈" (2013-04-13 Saturday) + 唔順氣之單騎儍走港島"西圈 " (2013-04-14 Sunday)

因為 ...

加油呀師兄!

升級   68%

奮鬥

orgafish 發表於 2013-4-15 17:09

因為 ...

Orga 師兄, 你兩日少左7磅, 真係令人羨慕~  我都覺得大潭的汽水機係一個恩賜 (不過汽水無貨呢),
    其實大圈上落唔算多, 但, 我都慢過路好多, 好多(一去到港島徑 81-69, 成個人好似進入催眠壯態, 唔想郁~), 而且我一直唔知邊度攪錯, 只得36K, 不過擔心不到太多, 星期日照去啦, 大家加油ar!!!

升級   17%

奮鬥

musicgod n raccon mama : all add oil sunday la :-)

btw, is there water refill at every CP so thay I can carry less water ?

You too CHing! There will be so no worries!  詳情 回覆 發表於 2013-4-17 07:50

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 2 天

[轉載自某跑友 fb]
    參加咗星期日Round-the-Island Time Trial 嘅l跑手請注意,根據主辦單位今日喺hkrunners.com發放嘅消息,有班人話要將藍點亂搞一通破壞比賽,建議不熟悉路線跑手隨身帶備地圖。

原文如下:

To all RTI entrants:

The event has been threatened with sabotage by a group who want to mess with the blue dots and spoil the event.

In order to avoid getting lost and being led away from the on-course support and first aid facilities, especially if you have not recced the route, please carry a copy of the route description with you on Sunday.

Heres hoping for a trouble free and enjoyable event.

Dave Smith
    Race Organiser

http://www.hkrunners.com/node/4893#comment-1443

Though I havent hit the route for the past 2 weeks but this is a bit awkward..... Who on earth would bother to do this? Inoticed there are some old blue dots along Tai Hang Road, but they look like th  詳情 回覆 發表於 2013-4-17 07:59

升級   90%

該用戶從未簽到

orgafish 發表於 2013-4-16 22:11
    musicgod n raccon mama : all add oil sunday la :-)

btw, is there water refill at every CP so thay I ...

You too CHing! There will be so no worries!

Mucicgod, 多謝資料 咁我可以帶少 d 水!  詳情 回覆 發表於 2013-4-17 14:14

升級   90%

該用戶從未簽到

LL3578 發表於 2013-4-16 23:29
    [轉載自某跑友 fb]
    參加咗星期日Round-the-Island Time Trial 嘅l跑手請注意,根據主辦單位今日喺hkrunners ...

Though I havent hit the route for the past 2 weeks but this is a bit awkward..... Who on earth would bother to do this? Inoticed there are some old blue dots along Tai Hang Road, but they look like they were meant for the old route some while ago, and there are some three red dots found in Tai Tam Duk but I guess they are meant for other race....

升級   17%

奮鬥

musicgod 發表於 2013-4-17 07:50
    You too CHing! There will be so no worries!

Mucicgod, 多謝資料 咁我可以帶少 d 水!

若干check point有可樂及水特供應, 尾車如我, 亦覺供應充足, 上年check point 有梨, 有連霧, 有橙, 有朱古力, 仲有"矩弱", End point 有出名的 RTI muffin!!! 好鬼窩心...... 唉, 不過我作緊感冒, 希望訓足呢兩日o  詳情 回覆 發表於 2013-4-19 13:47

升級   90%

該用戶從未簽到

orgafish CHing, just pack yourself with some energy drinks and water will do. I loaded myself 1.5L water in the last training (not a hot day out) and just good enough for the East Loop   

升級   68%

奮鬥

orgafish 發表於 2013-4-17 14:14
    Mucicgod, 多謝資料  咁我可以帶少 d 水!

若干check point有可樂及水特供應, 尾車如我, 亦覺供應充足, 上年check point 有梨, 有連霧, 有橙, 有朱古力, 仲有"矩弱", End point 有出名的 RTI muffin!!!  好鬼窩心......

唉, 不過我作緊感冒, 希望訓足呢兩日ok la!! Add oil and good luck to all runners ar!!!

升級   90%

該用戶從未簽到

妳休息夠呀!星期日朝見呀!

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

希望唔好落雨
    大家順利完成

升級   98.9%

該用戶從未簽到

我今年第一次玩,希望能夠完成喇,比賽日大家加油呀

終點見!  詳情 回覆 發表於 2013-4-20 19:42

升級   52.4%

開心
  • 簽到天數: 9 天

我都是第一次跑, 希望冇行錯路

師兄,完走成功?  詳情 回覆 發表於 2013-4-22 08:49
    見無藍點就回頭再揾,包唔死得!  詳情 回覆 發表於 2013-4-20 19:41

升級   90%

該用戶從未簽到

Gary-Kwan 發表於 2013-4-20 18:18
    我都是第一次跑, 希望冇行錯路

見無藍點就回頭再揾,包唔死得!

升級   90%

該用戶從未簽到

Gunners 發表於 2013-4-20 01:31
    我今年第一次玩,希望能夠完成喇,比賽日大家加油呀

終點見!

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 2 天

升級   98.9%

該用戶從未簽到

好險,差幾分鐘就cut off

Like: 5.0
    pck
    Like: 5
    好嘢師兄!  詳情 回覆 發表於 2013-4-22 08:41