香港長跑網  - 長跑長友

臏骨再次痛起來...update to 2/1

關閉 [複製鏈接]

升級   36.32%

該用戶從未簽到

各ching...小弟之前就因為膝部痛所以冇跑一段時間(約2個月)
到前幾天跑...唔係痛...唔係唔夠氣...而係膝部冇力...係行都冇力個隻....救命呀!
點解會咁??我都有keep住食個d保護既藥..都係咁樣..

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 am2188 於 2008-9-27 04:31 發表
各ching...小弟之前就因為膝部痛所以冇跑一段時間(約2個月)
到前幾天跑...唔係痛...唔係唔夠氣...而係膝部冇力...係行都冇力個隻....救命呀!

am2188兄~

閣下嘅description好模糊. 小弟唔明?

升級   16.67%

該用戶從未簽到

I think you could have ligament injuries before, e.g MCL  
newly recovered ligament is not as tight, couldn't hold your knee as strong as before. also without running/exercise for months the thigh muscle groups would become weak. both of them contribute the feeling of "no strength"
what it simply means is you knee still need some time, don't push or you'll be injured again

you may need to strengthen the thigh muscles first, do slow runnings, and gradually increase it to what it was
be patient

升級   36.32%

該用戶從未簽到

唔好意思...
小弟係大約3個月之前就腳傷....就係膝部痛...之後就一段時間都冇跑...
咁係剛剛過去既上星期早上跑左大約5km不足...但係當跑到約3km之後膝部突然好累同冇力...
冇力既情況係發唔到力去跑....最後連行落樓梯都腳軟...
以前跑唔到既就係因為痛,不過家下跑唔到係因為膝部冇力.....

升級   36.32%

該用戶從未簽到

原帖由 edwinc 於 2008-9-28 07:12 發表
I think you could have ligament injuries before, e.g MCL  
newly recovered ligament is not as tight, couldn't hold your knee as strong as before. also without running/exercise for months the thigh mu ...

唔該ching...不過家下我大腿個肌肉都係冇力...
一按落大腿d肌肉就好酸軟....好似肌肉唔識彈番上來咁

升級   74.21%

該用戶從未簽到

回復 5# 的帖子

am2188:

你好。按照你的症狀,我猜你很可能是和我一樣,膝關節是勞損了,這在內地叫「髕骨軟化症」,如再惡化下去就會變成「退化性關節炎」。

請參閱我的網誌:http://hk.myblog.yahoo.com/chungchee_c/article?mid=746,裏面載有我由受傷到求醫的經過。

我也是此症的受害者,而且長治不癒——由物理治療到骨科醫生都看過,得到的答案是「勞損了便是勞損了,現在你只可以不再讓它惡化下去」。我已因此而停操/減操到半年。
如你有興趣知道多一些,請在我的網誌留私人訊息,或留下電郵地址。

不過,最後奉勸一句:不要藥石亂投,以免傷患加重至無可挽回。

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 am2188 於 2008-9-27 20:31 發表

am2188

We have answered you before on July the same problem with your leg.
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=1428&extra=page%3D1

Have you go to check with the doctor ?

升級   92.85%

該用戶從未簽到

am2188 hing,

Sorry to hear that you still have knee problem.  Very difficult to tell what you got from your description.  You need to go to the doctor to check it out and get a right diagnosis.  The doctor might send you to xray.  If it is soft tissue problem, you might need a CAT scan or MRI to confirm.  Take care!  Keep us posted!

升級   36.32%

該用戶從未簽到

dear各ching...
先多謝各ching之前既解答..小弟係之前既時間都好番好多....
都keep住跑...但係好唔好彩之下係星期六晚小弟跑左6km之後就開始痛...
痛既位置係臏骨對上....當我摸落去個陣好似係有條根脹左咁...
我諗個起因係個日我比平時跑既speed快左(即平時跑平均5.6min既speed個日跑5min)...
當坐低/屈腳個陣特別痛......,我家下可以點?我家下都日日用按摩膏,不過只係一陣就又痛過...
幸好既係小痛打算報渣打個陣又係腳痛...所以冇報到..
家下小弟可以點做??我2月9日先要開工..不過一開工行既多....家下可以點做呢?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 am2188 於 2009-2-1 22:51 發表
dear各ching...
先多謝各ching之前既解答..小弟係之前既時間都好番好多....
都keep住跑...但係好唔好彩之下係星期六晚小弟跑左6km之後就開始痛...
痛既位置係臏骨對上....當我摸落去個陣好似係有條根脹左咁...
我 ...

ching..坦白講... 單憑你在網上既形容...就算有 ching/ctse 係醫護人員...都好難幫你斷症...

小妹認為可以做既..就係盡快睇醫生..俾醫生決定好過要估估下

升級   36.32%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-2-2 12:11 發表

ching..坦白講... 單憑你在網上既形容...就算有 ching/ctse 係醫護人員...都好難幫你斷症...

小妹認為可以做既..就係盡快睇醫生..俾醫生決定好過要估估下

THANKYOU~其實小弟都睇過醫生,佢都只係話有d軟組織係"舌"左.....
個陣都係做物理治療同食藥加藥膏都冇用...之後一段時間就冇事...係近期先再來過.....
如果個個位痛....操4頭肌有冇用呢?

升級   74.21%

該用戶從未簽到

回復 11# 的帖子

am2188 Ching:

操四頭肌理論上方向正確,但要注意你不能再做膝頭負重的器械訓練,只能做直腳枱腿的動作,以強化四頭肌。不過,這不會是立竿見影的。如果膝蓋骨有腫脹,即有積水,你最好去看看骨科醫生。我的情況就是這樣……手尾很長。

升級   36.32%

該用戶從未簽到

原帖由 chengcc209 於 2009-2-3 00:06 發表
am2188 Ching:

操四頭肌理論上方向正確,但要注意你不能再做膝頭負重的器械訓練,只能做直腳枱腿的動作,以強化四頭肌。不過,這不會是立竿見影的。如果膝蓋骨有腫脹,即有積水,你最好去看看骨科醫生。我 ...

CHING~~膝蓋骨有腫脹按落去係會點呀???
事關有時係突然地膝頭近內則痛....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 am2188 於 2009-2-3 17:15 發表

CHING~~膝蓋骨有腫脹按落去係會點呀???
事關有時係突然地膝頭近內則痛....

ching..你都係睇醫生叫佢轉介專科俾你...
或者好似有 d ching/ctse 改睇中醫睇下有無轉機

你呢個情形..可能已經受傷~

升級   36.32%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-2-3 22:02 發表

ching..你都係睇醫生叫佢轉介專科俾你...
或者好似有 d ching/ctse 改睇中醫睇下有無轉機

你呢個情形..可能已經受傷~

先唔該ching...事關家下真係好奇..有時係痺痛...痛到成隻腳冇力..軟晒...
我大約1年多前係睇過骨既專科,當時照過晒都冇野...因為係保險包左個意外運動保險....
不過真係未試過中醫...我都想試下....有冇ching/ctse可以介紹一下.

升級   74.21%

該用戶從未簽到

回復 15# 的帖子

Ching, 如果是軟骨或靱帶有事,一般X光是照不出來的,要照MRI才行,但照MRI十分昂貴,你最好向專科醫生和保險經紀查詢一下保險是否cover這方面。
我的骨醫叫我不必照MRI,因為他憑經驗已能診斷我的問題。我接受了五次透明質酸鈉的注射,另外正長期服食葡糖胺。你可以向醫生查詢一下這些方法是否對你有幫助。
至於中醫……我想你可到我的網誌去看看我的求醫遭遇,那物理治療師用中醫的手法治療把我的傷勢弄得更差:
http://hk.myblog.yahoo.com/chungchee_c/article?mid=754

升級   36.32%

該用戶從未簽到

原帖由 chengcc209 於 2009-2-4 15:38 發表
Ching, 如果是軟骨或靱帶有事,一般X光是照不出來的,要照MRI才行,但照MRI十分昂貴,你最好向專科醫生和保險經紀查詢一下保險是否cover這方面。
我的骨醫叫我不必照MRI,因為他憑經驗已能診斷我的問題。我接 ...

明白....咁樣真係有d驚....因為小弟需要定時操練.....
直到今日都第5日...家下都重痛緊...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 am2188 於 2009-2-4 20:07 發表

明白....咁樣真係有d驚....因為小弟需要定時操練.....
直到今日都第5日...家下都重痛緊...

一個星期仲唔好..應該有問題..

升級   74.21%

該用戶從未簽到

回復 17# 的帖子

情況未必很差,但尋求專業醫生的意見是必需的。我之前急着要復操,但欲速不達,結果弄巧反拙。我建議你在養傷期間進行些交替訓練,最好是游泳 (自由泳)。

升級   36.32%

該用戶從未簽到

原帖由 chengcc209 於 2009-2-4 23:26 發表
情況未必很差,但尋求專業醫生的意見是必需的。我之前急着要復操,但欲速不達,結果弄巧反拙。我建議你在養傷期間進行些交替訓練,最好是游泳 (自由泳)。

收到...不過家下好凍喎....
剛剛都問過....如果係要check要訓一日醫院保險先可以出到數...
唉~家下剛剛先放完假...最快都要下一個長假期先得..係到先多謝各位ching/ctse提供意見..