香港長跑網  - 長跑長友

樓主: kokyan_lam

Dare to Aim, Strive to Achieve!(郊遊新竹335^^)

升級   0.1%

奮鬥
  • 簽到天數: 7 天

升級   100%

• 簽到天數: 23 天

Professor 發表於 2013-3-6 12:41
    唔得, 太多 RESULT, 不過找不到你的名字, 照片都冇~

咁我add你~~我pm你

升級   100%

6/3/2013: 15k Easy Run

地點: 國內
    天氣: 18, 晚, 晴

每週一次的Easy Run, 依舊由15k做起. 一開始幾k步頭好緊, 用唔到力, 到5k自制水站小歇1分鐘後, 開始好好多. 最後2-3k, 記起許績勝老師的教學片中提及過[兩吸兩呼]的呼吸方法, 呢樣野, 馮華添教練的訪問中都有提過. 就試試跟住做:

[踏~~踏~~踏~~踏~~踏~~踏~~踏~~踏~~踏~~踏~~踏~~踏~~]
    [雪~~~~~呼~~~~~~雪~~~~~呼~~~~~~雪~~~~~呼~~~~~~]

要訣是要在腳步觸地時吸入呼出, 就好似李小龍聲到拳到的道理一樣......

其實不如想像容易! 對自己的感受有三:

1. 要做到而橫隔膜不過勞痛楚, 要配合更大的步幅, 即是要稍稍減步頻, 這之前已經列入我的改進list內
    2. 要注意呼吸節奏, 必須非常集中, 否則步法會亂
    3. 用作節奏指標的一邊腳果然是比較食力, 亦會比較累, 果然需要注意每2k換節奏腿.

要練成需要慢慢適應!

Split: 5'18"/5'14"/5'34"/5'34"/5'15"/5'13"/5'16"/5'08"/5'17"/5'00"/4'53"/5'05"/5'02"/5'02"/4'43"

本月共跑33.6k

關於重心腳,我都煩左好耐,次次跑完左邊窒頭都好痛,明明經用右邊做重心,唔通左邊既肌肉咁不濟?是否要加強左邊腳既訓練呢,感謝指教 另外我用緊2吸1呼既方法跑,感覺要縮短呼氣時間,個人先無咩辛苦,是否個人而已  詳情 回覆 發表於 2013-3-11 06:27
    步頻配合呼吸這方法很管用,我開始跑步沒多久已用這方法,可容易控制pacing。 你很年輕,大把前途,師兄加油!  詳情 回覆 發表於 2013-3-7 08:43

升級   0%

開心

kokyan_lam 發表於 2013-3-7 00:36
    6/3/2013: 15k Easy Run

地點: 國內

步頻配合呼吸這方法很管用,我開始跑步沒多久已用這方法,可容易控制pacing。
    你很年輕,大把前途,師兄加油!

真係要好好習慣, 否則反而步頻俾呼吸帶住走, 而提腿, 推蹬呢d細節亦容易亂  詳情 回覆 發表於 2013-3-7 08:56

升級   100%

RingoLee 發表於 2013-3-7 08:43
    步頻配合呼吸這方法很管用,我開始跑步沒多久已用這方法,可容易控制pacing。
    你很年輕,大把前途,師兄 ...

真係要好好習慣, 否則反而步頻俾呼吸帶住走, 而提腿, 推蹬呢d細節亦容易亂

升級   100%

8/3/2013: 10k Easy Run

地點: 馬鞍山-->大圍火車站
    天氣: 17, 晚, 晴

好開心相隔兩個星期可以返回香港既訓練場地, 今晚天氣非常適合跑步, 又點可以錯過? 晚飯後少理舟車勞頓, 一於照砌.

今次想去大圍. 其實之前都未曾踏足過沙田的路段. 由樓下出發, 頭一k做warm up, 然後踩油直航.
    呢兩星期主要係15k的慢跑, 我覺得就算在休整期, 每兩星期都需要一次喚醒肌肉速耐. pacing set做racing pace+ 15"左右沒錯....狀態ok..

過左明星海鮮舫, 就係我既新路了. 誰知立時一陣惡臭撲鼻--城門河臭水惡名昭彰. 太難頂, 感覺吸多d人都短命d. 人分心, 腳就慢. 都係馬鞍山長廊好. 好在過左幾百米再無臭水..

其實途中我繼續有練呼吸法, 只係成日唔夠集中, 斷斷續續練左5k都無. 另外一轉右腳做節奏腳就好害易呼吸亂. 要慢慢練, 唔能急..

到大圍站, 剛好10k. 如果做賽道你地話幾好? 然後坐馬鐵回程. 為何不跑回去? 練單程就單程, 唔好大貪, 貪字得個傷..

Split: 5'34"/4'56"/4'49"/4'41"/4'44"/4'42"/4'57"/4'42"/4'48"/4'59"

本月共跑43.6k

http://202.123.213.5/forum/thread-16905-45-1.html 師兄:有時間就來一起練跑啦  詳情 回覆 發表於 2013-3-9 07:42
    如跑對岸,留意地面是不平的  詳情 回覆 發表於 2013-3-9 05:57

升級   0%

該用戶從未簽到

師兄啲PB進步得好快!佩服!

都係跟各位學野即^^  發表於 2013-3-9 11:51

升級   0%

鬱悶
  • 簽到天數: 2 天

kokyan_lam 發表於 2013-3-9 02:14

如跑對岸,留意地面是不平的
    玩乜呼吸?

兩步吸兩步呼,腳掂地為節奏,每2k轉節奏腳  詳情 回覆 發表於 2013-3-9 10:21

升級   100%

無聊
  • 簽到天數: 493 天

kokyan_lam 發表於 2013-3-9 02:14

http://202.123.213.5/forum/thread-16905-45-1.html
    師兄:有時間就來一起練跑啦

多謝邀請!難d,因為我星期一至五都在大陸工作的,因此比較難join你地了。睇來你地都跑得好開心wor!  詳情 回覆 發表於 2013-3-9 11:48

升級   100%

little-fish 發表於 2013-3-9 05:57
    如跑對岸,留意地面是不平的
    玩乜呼吸?

兩步吸兩步呼,腳掂地為節奏,每2k轉節奏腳

升級   0%

鬱悶

點解要咁做呢?

睇過台灣名將許績勝的教學片,佢有教過呢個呼吸法,同馮華添所講類同。而馮的補充係在前腳落地一刻進行呼吸,可以將氣結合力量,將力量使出,就好似李小龍出聲(呼氣)時就係出拳腳之時。試過兩次,感覺上係有用的,  詳情 回覆 發表於 2013-3-9 11:45

升級   100%

little-fish 發表於 2013-3-9 11:31
    點解要咁做呢?

睇過台灣名將許績勝的教學片,佢有教過呢個呼吸法,同馮華添所講類同。而馮的補充係在前腳落地一刻進行呼吸,可以將氣結合力量,將力量使出,就好似李小龍出聲(呼氣)時就係出拳腳之時。試過兩次,感覺上係有用的,節奏腳出力好左,同時自己感覺可以更集中在節奏控制上。不過佢地有提過如果用死一邊的話容易過勞,因此定時要轉腳

LSD 我大約 1k 或多一點就轉腳。如果衝短途,例如 5k ,最後幾百米會兩步吸,一步呼。  詳情 回覆 發表於 2013-3-9 23:20

升級   100%

kin8333 發表於 2013-3-9 07:42
    http://202.123.213.5/forum/thread-16905-45-1.html
    師兄:有時間就來一起練跑啦

多謝邀請!難d,因為我星期一至五都在大陸工作的,因此比較難join你地了。睇來你地都跑得好開心wor!

升級   0%

開心

kokyan_lam 發表於 2013-3-9 11:45
    睇過台灣名將許績勝的教學片,佢有教過呢個呼吸法,同馮華添所講類同。而馮的補充係在前腳落地一刻進行呼 ...

LSD 我大約 1k 或多一點就轉腳。如果衝短途,例如 5k ,最後幾百米會兩步吸,一步呼。

兩吸一呼會唔會好辛苦?  詳情 回覆 發表於 2013-3-9 23:39

升級   100%

RingoLee 發表於 2013-3-9 23:20
    LSD 我大約 1k 或多一點就轉腳。如果衝短途,例如 5k ,最後幾百米會兩步吸,一步呼。 ...

兩吸一呼會唔會好辛苦?

因為全力衝,心跳去到98%,十分喘氣,我感覺這樣吸收氧氣會效率高些。  詳情 回覆 發表於 2013-3-10 06:46

升級   0%

開心

kokyan_lam 發表於 2013-3-9 23:39
    兩吸一呼會唔會好辛苦?

因為全力衝,心跳去到98%,十分喘氣,我感覺這樣吸收氧氣會效率高些。

唔係,太短速的呼吸,並不能増強吸氧,應該盡可能保持一種自然悠長的呼吸,就算短衝都係。呼吸我但求悠長自然,從來唔數,自有其規律  詳情 回覆 發表於 2013-3-10 08:44

升級   0%

鬱悶

RingoLee 發表於 2013-3-10 06:46
    因為全力衝,心跳去到98%,十分喘氣,我感覺這樣吸收氧氣會效率高些。

唔係,太短速的呼吸,並不能増強吸氧,應該盡可能保持一種自然悠長的呼吸,就算短衝都係。呼吸我但求悠長自然,從來唔數,自有其規律

升級   100%

<<經理Runner>>

近來,在星期二晚的跑路上,再不是只有我一人,身邊多了幾位同事。

原由是這樣的,在去年冬天,為了配合比賽的訓練需要,我決定在週中加操。國情教育,在內地由於路狀、治安及交通安全,是絕不適宜路跑的,但我們的新廠區內卻有一條非常好的跑道:足200米的直線八米車道,再加上大操場,走一個圈剛好500米,水泥路面寬闊平坦,長課、速耐跑、沖刺皆宜;而且新區尚未投產,只有宿舍區幾戶職員,在那裡基本上可以自由自在地享受跑步的寧靜。因此週中我總會在廠內跑一兩課。

我晚上練跑的事,很快遍傳職員圈內。對於平日晚上閒暇習慣上網打牌睡覺的他們,「跑步」有如奇聞異事一樣。再加上他們當中不少都會留意我的微博的,裡面有不少跑步的二三事, 包括訓練日誌、隨想、比賽消息等。因此,不時在轉角碰見他們,他們都會問:「經理你今日跑左未?」在他們眼中,「經理Runner」的形象深入民心。

「經理,我可以跟你一起煅鍊嗎?」「好啊,歡迎,你一個人?」「不只,連我有三個!」二月中他們的一個要求,造就了一個小型的跑步團,連我都意想不到。跑步,從來都需要自發,沒法逼。

他們幾個人,各有目的,想減肥、想煅鍊、想充實時間、也有未訂目標的。有些在讀書時有接觸過中長跑,亦有毫無概念。

萬事起頭易,每一課指導他們的,就是最基本的東西,熱身拉筋、跑姿、呼吸、體力分配等。這些東西,我是可以應付的。他們挺用心去聽、去做,起碼再問上一節課教的內容,他們也沒忘記。他們聲稱,除了課程外,他們還會自行加操的。

第一堂課,在沒提前告知途程下,帶了他們踱步了兩圈。及後知道「這已經是一公里了」時,他們的反應是,一公里原來他們也能輕鬆做到的!是的,跑步沒想像中困難,只要肯跑出去,給予初學者一種容易入門的感覺最重要。在跑圈途中,我也會把一些有關跑步的知識、經驗等告知他們,提高興趣。短短時日,現在他們已經可以一口氣跑三公里了,以後每月再適當加量。

現在逢星期二晚上,都有我們有說有笑,邊跑邊聊,運動一兩個小時。跑得開心,也是初學者以至老手繼續跑下去的理由。

在我看來,帶動公司的運動風氣,除了可以加強團隊的凝聚力外,對員工本身的身心健康、自我形象觀感等都大有裨益,對公司及員工本身都百利無害。從人性化管理角度,這些軟件每每比薪酬福利權位等更有效留住員工、激發員工。最好的例子莫過於精電的蔡東豪及他的渣馬隊伍。

我跑步的最初目的,正正是激勵自己、鼓動別人,這無疑是一個新突破。現時我們五人同行,會不會有new comer? 依然一句,跑步需自發,但我來者不拒,無任歡迎。各位,星期二晚準時再跑!

升級   11.33%

該用戶從未簽到

師兄, 聽日就係你長跑一周年
    恭喜

哈哈, 早左, 31/3至0岩~!  詳情 回覆 發表於 2013-3-10 23:30

升級   100%

mathew97726 發表於 2013-3-10 23:03
    師兄, 聽日就係你長跑一周年
    恭喜

哈哈, 早左, 31/3至0岩~!

我又係喎  發表於 2013-3-12 12:06
    係喎, 睇錯 11/3添 唔緊要啦, 預祝  詳情 回覆 發表於 2013-3-11 22:41