香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

大阪馬拉松2013 (27-Oct-2013)

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1093 天

http://www.osaka-marathon.com/
    from hiuchung406 C Hing:

大阪馬拉松2013大合照

請大家係10月26日早上11時於會場3號館門口集合。到時我會揸一張寫住"2013大阪馬拉松香港選手大合照" 既牌, 見到就埋黎啦。至於去會場方法,guide book 已好清楚, 係Cosmosquare Station落車。
    未留電話比我既請盡快pm 我。

為方便統計同跑友留言報名(請留你地係呢個網站個登記名稱同人數,日後會PM你地我聯絡電話),特意開個新post (https://www.longrun.hk/thread-20872-1-1.html)。合照時間和日子如下:

集合: 2013年10月26日(星期六)
    時間: 早上11時
    地點: 大阪馬拉松EXPO會場門口

是次為小弟第一次組織境外大合照活動,希望可以未跑前都留比大家一個美好回憶。

謝謝。

+1 0
    上一篇︰渣馬參賽人數倍數拋離波士頓馬拉松下一篇︰芝加哥馬拉松2013

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 7 天

推薦
    大致行程如下。如果大家有興趣,唔一定跟晒,如果時間啱既,可以join。
    可以PM我,我會做個list。

第一日(10月25日星期五)

香港出發
    航機: 全日空NH176,,當日1520飛,,同日日本時間2005到大阪關西機場。(日本比香港快一個鍾)
    到關西機場二樓買ICOCA & HARUKA 來回套票 (4000 Yen)
    http://www.westjr.co.jp/global/t ... ka/pdf/ICOCA_tw.pdf

搭Haruka (2046 / 2124 開出既班次)去天王寺/新大阪轉御堂筋線到心齋橋Via Inn 酒店
    Haruka 時間表:
    http://www.westjr.co.jp/global/t ... imetable_haruka.pdf

Check in 後到酒店附近搵小食,跟住盡早休息。

第二日(10月26日星期六)

0830 起身

0915,酒店食早餐

1015,從心齋橋出發去會場。(跑友如果有興趣約埋,我會再搵地點同時間,大約9月尾再約)。

午飯係會場附近食。下午約三點會去起跑點,即大阪城公園望一望。先熟習一下去集合點既交通同環境。

晚飯返心齋橋附近食,同埋順便遊覽心齋橋附近一帶。晚上10點前一定要返到酒店作跑前最後準同撿查,11點一定要熄燈加訓,唔準再上facebook,Line,whatapps, 用viber等等。

第三日(10月27日星期日)

0530 起身

0615 早餐

0645 返房後攞野走人。

0720-30 到會場,換杉,寄行李同去toilet。

0815 到自己既起跑區,熱身同等起跑。
    (由於大家完成時間會唔同,當日餘下時間自理)

第四日 (10月28星期一)

於天王寺坐Haruka 0950 開出之列車1030到京都

行約5分鐘 到Hotel Dormy Inn Prenium 放低行李同check in.
    http://www.hotespa.net/hotels/kyoto/access_map.html

約1100由Hotel Dormy Inn 行返去京都站。如果想完野先過嵐山就係火車站先食。如果唔係會去到嵐山先食。

去嵐山途徑:
    方法一:
    京都站前,坐26,206號巴士(220 yen) 約17分鍾到四條大官,行幾分鐘到四條大官站坐私鐵嵐電嵐山本線(22分鍾,220 yen)於嵐電嵐山站落車。

方法二:
    京都站坐JR山陰本線 (約16分鐘,230yen) 於嵯峨嵐山站落車。

方法三:
    京都站坐28號巴士(240 yen) 約47分鍾於嵐山天龍寺前落車。

去到行法:

嵐電嵐山站,行3分鍾到渡月橋 (停溜20分鐘),行5分鍾到天龍寺 (停溜60分鐘)。行一陣到竹林之道(停溜20分鐘),行5分鍾到常寂光寺(停溜30分鐘),行3分鍾到落柿舍(停溜20分鐘),行7分鍾到野官神社(停溜20分鐘),行10分鐘到JR嵯峨嵐山站返京都。

唔計交通,全程啱啱好係一個圈。時需約3小時30分。預鬆啲差唔多下午5點返到京都。返房休息一陴,約6點半出去行下京都夜市同濕平,影京都塔夜景。跟住返酒店大浴場hea 下。

第五日 (10月29日星期二)

呢日玩京都單車慢步

到KCTP 京都站租單車(可能會出發前一星期先預約)。KCTP 京都會係早上9時開門,晚上7時收鋪。
    http://www.kctp.net/

至於行程大致如下(參考了一位來自台灣的朋友行程,覺得唔錯,所以打算跟他的行程走一趟):
    參考網站: http://blog.xuite.net/uhoo/dc/22797274

租單車-東本願寺(約1.8KM)到市比賣神社-鴨川 (約3.1KM)到清水寺 (入場要300yen) (約4.6KM)到祇園-一澤信三郎帆布(約2.3KM)到平安神宮(約3.5KM)到哲學之道 (約3.2KM) 到京都御苑(約5KM)返去京都車站,全程大約 28 公里。

單車在清水寺可停在清水寺下的清水坂観光停車場,停車費是一天200 yen。

呢個行程應該可以夠玩成日。還車後就要到京都車站睇下有冇野未買。又或者手信最後衝刺,因為第二朝早機,唔會有時間。

跟住返酒店,到浴場hea 陣後拾行李準備明早走人。

第六日(10月30日星期三)

0500起身

0515-0545食旱餐(可能要之前果晚買定,唔知酒店咁早有冇)

0550返到房最後檢查後check out (如果係酒店餐廳食既話)

0615由酒店出門口(預鬆少少),行3至5分鐘到京都車站。航班NH175,早上1010起飛。坐0645 Haruka由京都車站直去關西機場既火車,預計0818到關西空港(有個半鍾係火車度訓)。

到機場check in 跟住過immigration 後行下Duty Free,準時到閘口上機,香港時間同日下午1時30分到港。大阪馬拉松之旅正式完結。休息半日第二日返工。

返到香港應該仲夠時間去銀行換錢。跟住準備聖誕日本/韓國之旅。

好有心的編排,  詳情 回覆 發表於 2013-9-9 14:23
    多謝分享,好詳盡。睇吓有無機會join埋一齊  詳情 回覆 發表於 2013-9-9 00:33

升級   0%

奮鬥

推薦
    can check your running record here by entering your number or name

http://www.moviecloud.jp/osaka2013/

一些统計資料 , 2011年中國(包括香港)參加人數392人 2012年219人 , 2013年619人.   詳情 回覆 發表於 2013-10-31 12:27

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 8 天

推薦
    今日寄,希望可以成功啦。

希望C Hing成功  詳情 回覆 發表於 2013-10-15 13:02

升級   0%

奮鬥

推薦
    jchip 發表於 2013-10-14 20:05
    即係南海本綫到難波轉港綫?

登錄/註冊後可看大圖

http://www.kotsu.city.osaka.lg.jp/library/ct/other000000500/subway_no.pdf

轉車方法:
    K20 > K15/C17 > C10/P09

升級   100%

開心

推薦

之前諗住約下午1點, 但諗諗下覺得遲咗啲。因為想用啲時間行expo 同埋fam 一次去起跑點同寄行李既路線。
    不如咁啦, 現更正如下

10月26日朝早11點係攞野會場門口等, 最遲等到11:30。如果多人報,我會揸住張紙(內容寫咩遲啲先諗)係門口集合大家, 一起係門口影張大合照先。大家覺得呢? 同埋, 邊個想28,29 號或只跟是但一日跟我京都行程都請大家係度留言。之前有PM我既唔駛再留, 我已有record。京都行程請到P.18睇啦。
    (p.s. 我雖然係成日去日本,但大阪同京都卻係第一次,所以可能有啲野都要去到先摸索。如果唔介意而又想一起去既就快啲留名啦。謝謝)

26/10 11:00 到時見  發表於 2013-9-30 12:45
    我28會去京都,唔識路,跟你一齊過去,謝謝!  詳情 回覆 發表於 2013-9-29 07:02

升級   28.1%

該用戶從未簽到

推薦
    wilsonkeung9 發表於 2013-9-15 11:09
    HI~大家唱左錢未?多數係邊度唱?對換率多數幾多?需要依家唱定?THX

未唱錢,未睇旅遊書,未BOOK賽後住宿,未練到25K以上長課,乜都未

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 11 天

謝謝您提供的資料有興趣參加

升級   28.1%

該用戶從未簽到

哩個幾好玩咁喎,4月報名等抽簽先

升級   0%

奮鬥

4月報名等抽簽 x2

升級   0%

奮鬥

みんなでかける虹~大阪マラソン2012より  

升級   16.67%

該用戶從未簽到

thx I know this peach promotion, but the last travel date is Oct 26, so it is not suitable for the Osaka Marathon (Oct 27)  詳情 回覆 發表於 2013-3-1 13:15

升級   0%

奮鬥

jeffyuhk 發表於 2013-3-1 12:09
    http://flyday.hk/3314

thx
    I know this peach promotion, but the last travel date is Oct 26, so it is not suitable for the Osaka Marathon (Oct 27)

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 1 天

我都有興趣再去日本跑馬仔,哪處的民情真是令人難以忘懷。

升級   69%

開心
  • 簽到天數: 6 天

4月報名等抽簽

升級   100%

開心

啱先跑完東馬, 打算報呢個試下唔同地方, 希望抽到。

升級   0%

奮鬥

Offcial page updated today

http://www.osaka-marathon.com/

升級   28.1%

該用戶從未簽到

仲有一星期就可以報名,非常期待

升級   0%

奮鬥

期待ing...

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 29 天

一起期待吧

我都係一樣...  詳情 回覆 發表於 2013-3-27 14:13

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 11 天

我都係一樣...

升級   0%

• 簽到天數: 1 天

我都想去...

升級   2.33%

該用戶從未簽到

oh, 岩岩月頭跑完 Kyoto,返到香港本來團火已熄熄地,休息兩個星期唸住復操又日日都落雨,不過一睇到10月又有大板又有D心動添,死火...

咁就吾好俾團火熄啦  詳情 回覆 發表於 2013-3-27 17:24

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 29 天

wongkel 發表於 2013-3-27 16:56
    oh, 岩岩月頭跑完 Kyoto,返到香港本來團火已熄熄地,休息兩個星期唸住復操又日日都落雨,不過一睇到10月又 ...

咁就吾好俾團火熄啦

升級   100%

開心

香港有旅行社可以報啦
    http://www.knt-hk.com/zh/tp_deatil.php?id=313

呢間上次東馬因為阿哥抽唔到,所以經佢報。安排好周到。去到酒店仲有surprise。而且可以唔要佢張機票。非常之唔錯。  詳情 回覆 發表於 2013-3-28 14:27

升級   100%

開心

hiuchung406 發表於 2013-3-28 14:21
    香港有旅行社可以報啦
    http://www.knt-hk.com/zh/tp_deatil.php?id=313

呢間上次東馬因為阿哥抽唔到,所以經佢報。安排好周到。去到酒店仲有surprise。而且可以唔要佢張機票。非常之唔錯。

Thanks ching.  詳情 回覆 發表於 2013-3-30 23:05