香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: iohckk
打印 上一主題 下一主題

對「長跑」的尊重...

升級   31.67%

該用戶從未簽到

筆者但執着, 並自大.
係唔係跑全馬就高人一等?
如果跑10K唔可以話跑馬拉松咁係咪應該改名為渣打10公里,渣打21.0975公里及渣打馬拉松? T-Shirt 都要印3種咁你着住件馬拉松衫就威D, 開心未?
馬拉松喺好多人心目中只係一個長跑嘅代明詞, 人地跑10K講左跑馬拉松就話人地好綁架個名詞, 怕人滔你光嗎? 運動員應該帶有這種心態嗎?

升級   89%

該用戶從未簽到

大約在公元前5世紀,波斯人入侵希臘,在一個叫馬拉松的小鎮駐紮,當時,波斯軍人強馬壯,雅典守軍勢孤力弱,就只好四出求救,結果得到各城邦響應,合力擊退波斯人,一位名叫費迪皮迪茲的信號兵一口氣由馬拉松跑去雅典報告打勝仗的喜訊,在完成任務之後,當場因為力竭而死亡。

由1896年第一屆現代奧運會開始,就設立馬拉松比賽,以紀念這段事跡。在所有跑步賽事中,只有馬拉松比賽不是以長度/距離命名。

馬拉松不單只是長跑的代明詞,還有代表一個人的毅力和鬥志,願意付出與堅持到底、不願放棄的精神!

升級   68%

奮鬥
  • 簽到天數: 4 天

在我心中,42.195是一個神聖的數字,但我又玩過40k, 50k, 64k, 100k, 嚴格黎講也不是馬拉松,不跑步,不跑山的朋友,就會只是一句"呢個不是馬拉松wor"。咁我又覺得無需要以長過\短過全馬來做一個指標lor~  自己付出幾多,跑完有幾開心,自己明白就好了!

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 10 天

有點野係就係,唔係就唔係!咁42.195先係叫馬拉松麻!

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 12 天

yes〜做人做事都要明確點好,等如:女人⋯亞媽係女人,亞婆係女人,亞妹係女人,要分清楚啲好

升級   85.79%

該用戶從未簽到

其實只是名字問題
    固執來也沒有用
    最重要自已跑得開心就可以了!

舉個例子
    我是在消防處當救護員的
    一講到消防處好多人只想到消防員
    就連出到去做野,d 市民見到我地膊頭寫住消防兩隻字覺得好奇怪
    如果執著別人怎看自已會好不快

所以看開一點