香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

[Blog 分享] 關於渣打馬拉松2013, N 件我知但你未必知的事

升級   24.74%

該用戶從未簽到

(唔知有冇post 錯區,如有請版主指正,謝謝!)

http://solelyrun.blogspot.hk/2013/02/2013-n.html

第四年參與渣打馬拉松,第二次跑它的半馬拉松,以 1 小時 44 分 3 秒左右 (手錶時間) 完成,時間較去年快 12 分鐘,也在目標 1 小時 45 分以內,飲得杯落。在檢討過去整個跑季的得失之前,先分享一些大家可能感興趣或有共鳴的事。

一、Smartphone 與 Social Network 改變世界,也改變了跑手。人人在早班地鐵裡低著頭報告行蹤,過往大家坐你眼望我眼的情況一去不返。

二、地鐵提早服務,便利了跑手們,也便利了喜愛夜蒲的人們。至少,每年有一晚不用坐泥鯭的回家。雖然不知道他們在車廂裡可會覺得格格不入。

三、跑手大多予人健康的形象,但原來都有人賽前扯返飛。煙癮起,完全理解,不過附近正在熱身的跑手面色認真難睇。

四、雖說科技改變世界,但手機始終有一百幾十克的重量,是以半馬拉松挑戰組的跑手大多沒有帶機上路。 (這一點九成九不適用於十公里賽事……請東區走廊沿線的朋友作實)

五、香港的運輸物流業在世上確實首屈一指。在尖沙咀將行李袋交託予童軍放入有編號的貨車,跑完在銅鑼灣摩頓台領取,時間前後不需多過一分鐘。

六、拉筋是長跑前必不可少的部份,但原來有不少跑手的拉筋方式都令人摸不著頭腦,不曉得他們在拉哪一組肌肉。

七、半馬起跑 (對,第七點終於講到起跑) 照例塞車。雖然大會善意地在起步處列明不同目標時間的跑手該站在哪個區域等候,但好明顯無人理會亦無工作人員執行。

八、轉入柯士甸道之後,賽道仍然擠塞,情況直到轉入西九才有所改善。

九、 去年不少跑手在三號幹線上橋位排排企放水,今年好像少了。但仍然有零星跑手鬼鬼祟祟進出草叢。

十、今年水站好像較往年多了。四公里後,在六、七公里左右也分別有兩個水站。水站多的好處是,錯過了還可以重來,相撞的事故應該有所減少。

十一、屈臣氏照舊在水站提供蒸餾水及運動飲品,但問題是運動飲品本身太大包,不適合跑手一乾而盡,用來淋頭或淋身又怕有糖份會「黐立立」,令人苦惱。 (結果我在添馬附近的水站拿了一包之後手持到灣仔才飲畢丟棄)

十二、西隧出口的天橋其實不好跑,即使過了上斜的路段,其後的路面卻是左右傾斜,跑手不是車,沒有差速器,甚辛苦。

十三、去年在西隧出口跟跑手 hi-five 的工作人員不見了,取而代之的是 Nike 的少男少女團。人多好辦事,聲勢造大,氣氛自然好。

十四、聞說中大今年終於派出啦啦隊,但半馬沿路只見港大及浸大的啦啦隊。斷估中大啦啦隊不會在青馬大橋布陣吧?結果去到維園臨衝線才見到中大的啦啦隊。不得已,唯有沿途將 HKU 、BU 甚至 Poly 的吶喊照單全收。

十五、跑到銅鑼灣其實真的無貨賣,但尚幸駱克道至記利佐治街沿途有人打氣,速度反而更快。又回到年年都講的課題:為甚麼香港馬拉松永遠將跑手發配邊疆?

下一篇,將會是純個人自我檢討的部份,多謝各位收睇。
+1 0
上一篇︰賽後投票--- 2013.2.24 香港馬拉松 *全程馬拉松*下一篇︰2013.2.24 渣打馬拉松 (半馬 6點到8點半@新政府總部) by lewis

升級   37.45%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

眼見cityU同HKU最多
    同埋唔覺有科大

講起Cityu,有個後生仔在18km位置從後上追上,啲喘氣聲聽到都鄧去辛苦,西隧前終於落後冇再追上  詳情 回覆 發表於 2013-2-24 14:47
    CU 都係去到終點先有  詳情 回覆 發表於 2013-2-24 14:06

升級   66.25%

奮鬥
  • 簽到天數: 4 天

升級   0%

鬱悶
  • 簽到天數: 2 天

齋老味 發表於 2013-2-24 13:08
    眼見cityU同HKU最多
    同埋唔覺有科大

講起Cityu,有個後生仔在18km位置從後上追上,啲喘氣聲聽到都鄧去辛苦,西隧前終於落後冇再追上

升級   39.47%

該用戶從未簽到

cu 啦啦隊太弱了
    cityu 果隊又聽得又睇得

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 1 天

HKU最勁!

升級   0%

該用戶從未簽到

說好的CU打氣隊呢?

唉,雷聲大過雨。

升級   62%

該用戶從未簽到

點解今年POLYU好似冇晒影咁架....?

升級   59.25%

該用戶從未簽到

CU 西隧入口都有少少既… 著住件中大衫但係通常都係HKU 同我加油

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 9 天

哈哈~~ 我跑半馬一組,在西九前有一個大草叢,我見到一大堆男跑手公然衝入去面壁~

我睇到都呆左一呆

真係有點醜,香港人 vs 強國人,點解唔可以捱到公共洗手間,又或者捱唔到,何不早點準備?  詳情 回覆 發表於 2013-2-25 00:53
    見到真係嘩左一聲  詳情 回覆 發表於 2013-2-24 22:25

升級   18.8%

奮鬥
  • 簽到天數: 68 天

CHing 我都係一組 不過可能喺前面睇唔到放水
    D 大學啦啦隊 唔理咩人都照喊 點都好過大會嗰D 死死氣"加油"...

升級   64.21%

該用戶從未簽到

升級   96.2%

奮鬥
  • 簽到天數: 2 天

ming4883 發表於 2013-2-24 20:34
    哈哈~~ 我跑半馬一組,在西九前有一個大草叢,我見到一大堆男跑手公然衝入去面壁~

我睇到都呆左一呆 ; ...

見到真係嘩左一聲

升級   57.67%

• 簽到天數: 34 天

ming4883 發表於 2013-2-24 20:34

我睇到都呆左一呆 ; ...

真係有點醜,香港人 vs 強國人,點解唔可以捱到公共洗手間,又或者捱唔到,何不早點準備?

升級   82.63%

該用戶從未簽到

捱唔到 because some runners too greedy and drinking too much free drink.......for me, enough is ok, drinking too much will not help but the contrast

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

THX for sharing

升級   24.75%

奮鬥
  • 簽到天數: 194 天

LHK兄:
       點解唔提一下,昂船州大橋???
    ....嗰陣"清香撲鼻"嘅香氣,令人一試難忘!!!