香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

入手左對ASICS GT-2000

升級   23.55%

該用戶從未簽到

近排跑返步
貪靚買左對ADIDAS TAKUMI REN
但知道有LSD呢樣野後就發覺對鞋好似唔多岩
著左一次跑16K LSD (第一次)試跑後對腳話我知應該要對避震好D GE鞋
屎忽痕想試下ASICS咁就去左旺角某樓上鋪買

講出自己問題:
1. 用泥練LSD, 重量唔太大問題, 正常足, 178CM 66KG
2. 左腳LIGAMENT斷過, 半月板碎晒, 做完手術六年半兩樣都係人工野, 唔想傷到佢 (加上細個成日運動好多傷)

原本諗住試下DS TRAINER
但職員介紹GT2000, 平時買鞋著開US10, 今日一試嘩, 好緊
唯有試大半個碼, 大係大左啲, 但如果著泥跑兩個鐘以上隻腳變大都應該FIT
咁就帶左佢返屋企

個底好似好COME磨, 希望可以跑過1000K (如果一個月著佢LSD 200K)都可以玩半年

跑完再上泥分享~
+1 0
上一篇︰2013渣打馬拉松 - 首個馬拉松感想下一篇︰彩虹新手報到

升級   18.8%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

ADIDAS TAKUMI REN真係要有番咁上下速度先好著, 否則傷腳

升級   100%

• 簽到天數: 23 天

TAKUMI REN, TAKUMI SEN本身都係比賽鞋

升級   100%

我都想買GT-2000, ching不如你著幾次後講講感覺, 我都想知
    另外ching對跑步既決心真係讚!
    邊間樓上舖? 比街舖, 大舖平幾多? 介意pm我地址嗎? thanks!

升級   23.55%

該用戶從未簽到

其實買TAKUMI SEN係因為個款靚 (同埋小弟對鮮色無乜抵抗力)
    本身其實都係跑10K樓下當運動居多(呃自己),運動場50MIN左右
    但跑跑下又停唔到所以不斷加距離,望望下知道原來又INTERVAL,TEMPO同LSD咁練
    咁就試下囉~

講返對鞋,岩岩都係跑運動場,80﹪最高心跳跑左17K(挑戰自己,四日前跑左16K都係80﹪最高心跳)
    由於真係著過跑鞋唔多(之後都係有對ADIZERO,魔術貼,當年畢業旅行踩單車周圍走用)
    所以只比較呢兩對鞋

註:小弟平時著開US10,尋日試鞋一著上去已經覺得有D緊,所以最後買左US10.5
    唔知係咪因為腳踝CUSHION位夠厚關係

TAKUMI SEN:
    著左一個月跑左過百K,總結係輕身,貼腳,咬地,本身我應該正常足,所以買鞋都無乜特別揀
    本身又唔鍾意太軟底的鞋,所以覺得好岩自己,當然呢類鞋反應一定快,所以盲衝的我覺得好爽
    佢貼腳程度好似度身造咁,包得好舒服,無乜多餘位
    最鍾意係佢鞋底物料,用CONTENITAL(車TEIR BRAND),好咬地
    試過跑街,或者平時行石屎路,佢咬地好似平時著鞋踩到岩岩乾左汽水咁癡癡地,感覺好正
    當然自從小弟提升左每次跑步距離後對腳就有反應,所以而家拎去INTERVAL用
    鞋底由於太薄,所以蝕得好快,當然針無兩頭利

GT﹣2000
    一著上去,好舒服,腳踝CUSHION包得好實,好舒服,著泥行好似一張好軟GE床度行咁
    但個人問題,細半個碼太緊,呢個碼又鬆左D,特別係腳前半部,有啲LONG LONG下
    鞋帶緊啲都有改善但無對TAKUMI REN咁好
    開始跑,用返平時咁多力跑,望下隻錶每小時比平時慢左1K以上,當然拉完心跳後就跟返個80﹪ TARGET跑
    由於第一次著,對鞋反應慢,又重,不過對於用全腳掌落地的我覺得好舒服
    上次著TAKUMI REN跑左一個鐘已經左腳小腿有的酸(我諗應該係斷過LIGAMENT後自然用多左力去減震所致),右膝有的唔自然,但今次無!
    唔知係對GT2000好定我習慣左呢個距離以上,但感覺良好去左飲水,繼續跑,整體速度同上次差唔多,跑完後對腳無乜唔舒服,好啦我就將功勞比對GT2000啦,無理由洗完錢話無用嘛!
    跑到後期對鞋可能跑得耐大左啲所以感覺貼腳左D,整體感覺良好

由於呢對鞋真係為跑得遠而唔係快所以佢無令我酸痛關節痛已經完成佢功用,加上見佢鞋底應該好耐磨,所以都值得買!

好喇,我諗諗GT-2000做trainer! Ching 響邊度買,如樓上舖係平d可否pm我?  詳情 回覆 發表於 2013-3-3 20:39

升級   100%

好喇,我諗諗GT-2000做trainer! Ching 響邊度買,如樓上舖係平d可否pm我?