香港長跑網  - 長跑長友

香港可否有第3個馬拉松跑?

升級   88.67%

該用戶從未簽到

香港位處亞熱帶地區,長跑活動主要在10月至3月,馬拉松跑全年更只有2個,分別在1、2月舉行,究竟香港可否有第3個馬拉松跑?

新加坡比香港炎熱,所以辦的是“日落馬拉松”,台灣也有“夜跑馬拉松”、“星光馬拉松”等等在夏天舉行的賽事,香港可否參考參考?

相信多辦賽事(配合宣傳),會吸引更多人投入長跑活動!

升級   35.1%

慵懶
  • 簽到天數: 2 天

好提議!全力支持黑夜馬拉松!!不過搞得成嘅話,都要喺每年十月至三月之間舉行,否則有機會撞啱打風/暴雨

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 10 天

好难搞得成,肯定好多香港人会投诉扰人清梦!

升級   28.35%

開心
  • 簽到天數: 23 天

夜賽是很難攪得大,唔好講話馬拉松,10km都好吃力的,因為除了要同政府部門配合外(例如,警察),主辦單位亦難找到Sponsor及難做到Publicity/Public Relationship較果. 我相信長跑網的師兄/義工影夜賽時, 莫講話影到賽事backdrop,背景,廣告,影跑手都好難影得好, 有幾多個攝影義工真係有1.4大光圈鏡頭呢!
    以下呢個台灣夜賽,就好似咩廣告都睇唔到.所以夜賽好難找到商業sponsor呢!

http://sport.promos.com.tw/chihshan/picture.php?P=G

當然,香港的夜賽都在進步中, 例如去年Nike攪過的LunerRun同飛達攪過的黃昏跑氣氛也不錯. 可惜最多只能攪8km. 因為拉長賽道至10km,可能跨越兩個警區. 問題又變得復雜了!

升級   42.8%

無聊
  • 簽到天數: 5 天

應該很難搞得成,依家一個渣打封路都咁困難,如果可以反而希望渣打半馬同全馬分兩個日子

升級   40.5%

該用戶從未簽到

係有第3個嘅,叫光愛慈善馬拉松

升級   21.85%

該用戶從未簽到

唔係難搞, 問題係肯俾幾多參加費, 1年1度既中國沿岸馬拉松, 都有人嫌貴, 但主辦者就呻窮, 我唔知辦一個賽事成本有幾高, 但唔低囉, 如果人少參加, 攤分上黎參加費用就更高, 香港既參加者又要求高, 主辦馬拉松隨時吃力不討好, 或者, 長跑網有資源既話,可以搞第3個馬拉松賽事, 係馬拉松42.195km喎

其實, CCM 300幾蚊都okay, 反而我覺得依家有d 10K越來越貴, 有d差不多$200, 而且market又大, 好多人報, 易D找sponsor / fund raising partner. (而且,可以甘講HKSCM, CCM都算平ar, 印象中, Sing  詳情 回覆 發表於 2013-3-6 13:42

升級   21.85%

該用戶從未簽到

記起呢個賽事, 都辦得幾成功, 多真正愛長跑或山賽既參加, 起碼無聽到諸多挑剔既批評, 話時話, ccm都俾人話跑2轉好悶, 有些香港跑手真係幾難招呼啫  

Vibram® Hong Kong 100 Ultra Trail Race

升級   68%

奮鬥
  • 簽到天數: 4 天

絕對支持香港攪第三個馬拉松!! 不過, CCM的參加人數, 又真係同SCM差好遠,  我希望呢個係路賽, 可能地形所限, 係香港跑甘長一定要山賽, 今年好似勁多40k+ 的長山賽 (action asia HK50 series, XTE, AVOHKRTI, HK100 , 仲有North face 100.....)   跑山同路始終係有分別ga ne, 更加希望香港可以好似Singapore Sundown 攪埋 Ultra 雙馬/100K (不過如果要係CCM x 2 , 四個圈。。。。我估無人會玩ne, hahaha) 

升級   68%

奮鬥
  • 簽到天數: 4 天

其實, CCM 300幾蚊都okay, 反而我覺得依家有d 10K越來越貴, 有d差不多$200, 而且market又大, 好多人報, 易D找sponsor / fund raising partner. (而且,可以甘講HKSCM, CCM都算平ar, 印象中, Sing SCM, Sundown, 要甘不多$500-600, 但服務同支援都係HK好d ga) , 希望多d人玩多d HKSCM以外的長賽啦!!   

CCM 三舊水包埋車去起點仲想點呀,超值啦!  詳情 回覆 發表於 2013-3-8 01:11

升級   0%

鬱悶

可能我比賽經驗少,跑渣打都冇睇風景,上到青馬掛住望跑手和打氣喎,有乜悶唔悶,一個人跑就唔同

升級   18.8%

該用戶從未簽到

最緊要條跑道吸引

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

香港除左渣打之外,30k以上比賽都係荒山野嶺冇街燈,長距離夜賽攪照明同交通都幾頭痛

升級   100%

慵懶

其實維港夜晚咁靚,晚間沿岸攪一個在工商業區的馬拉松都應該幾正,行晒東西隧一個圈唔知夠一隻馬未呢..>>

升級   100%

慵懶

搞个10K都极度头疼,何况是马拉松哩!

升級   0%

夜晚可考慮封單邊北大嶼山公路,民居少唔怕嘈到人,青衣到機場來回應該夠一隻馬.

升級   86%

該用戶從未簽到

raccon_mama 發表於 2013-3-6 13:42
    其實, CCM 300幾蚊都okay, 反而我覺得依家有d 10K越來越貴, 有d差不多$200, 而且market又大 ...

CCM 三舊水包埋車去起點仲想點呀,超值啦!