香港長跑網  - 長跑長友

羅馬馬拉松 Maratona di Roma (17 March 2013)

升級   35.1%

慵懶
  • 簽到天數: 2 天

http://www.maratonadiroma.it/

(2013年羅馬馬拉松官方影片: http://www.youtube.com/watch?v=Lkk2nOm3Aqk )

我下星期出發參加第19屆羅馬馬拉松。羅馬馬拉松嘅賽道途經多個著名景點,其中包括鬥獸場,羅馬許願池,同埋梵蒂岡城。

今年嘅羅馬馬拉松同教宗選舉會議日期相近,如果新教宗都係喺3月17日正式上任,當日馬拉松嘅起步時間會由9:00am改為4:00pm。換言之,今年嘅羅馬馬拉松有機會由晝日舉行至晚上。

希望我到時會見到來自香港,甚至係香港長跑網嘅跑友。Ciao!

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

Add oil ! 等你報告!
    玩幾多日? 洗費如何? 等小弟作日後參考!

小弟會喺羅馬停留6日5夜,以下就係啲基本洗費: 機票 (Air France): 每人 HKD 7,000 酒店(3星,近馬拉松起點): HKD 3,800 (Large single-bed / twin-bed room) 馬拉松報名費: 每人 HKD 700 以我所知,你喺三月十  詳情 回覆 發表於 2013-3-7 12:15

升級   35.1%

慵懶

小弟會喺羅馬停留6日5夜,以下就係啲基本洗費:

機票 (Air France): 每人 HKD 7,000
    酒店(3星,近馬拉松起點): HKD 3,800 (Large single-bed / twin-bed room)
    馬拉松報名費: 每人 HKD 700

以我所知,你喺三月十七日都有比賽喎 (Seoul Int'l Marathon)。。。加油呀柔詠師兄 ,我期待你嘅好消息!

升級   0%

開心

U add oil too ,,,,Italy 正
    歐洲馬拉松= 2次亞洲馬拉松....
    不過將來会去遍世界的!

升級   0%

開心

$3800 (5晚??)

係呀 ,鬼叫1) 酒店起價,做馬拉松生意 ; 2) 我遲訂酒店; 3) 間酒店近鬥獸場 如果新教宗喺三月十七日加冕(上任),果度嘅酒店價錢仲有得加呀!  詳情 回覆 發表於 2013-3-7 13:21

升級   35.1%

慵懶

係呀 ,鬼叫1) 酒店起價,做馬拉松生意 ; 2) 我遲訂酒店; 3) 間酒店近鬥獸場

如果新教宗喺三月十七日加冕(上任),果度嘅酒店價錢仲有得加呀!

升級   96.75%

該用戶從未簽到

Add oil,等睇報告 x 2

可以有現場直撃報道就最好喇。

現場直撃報道? Non c'è problema (No problem) ! 以下嘅連結就係當日賽事嘅 Live streaming: http://www.youtube.com/la7  詳情 回覆 發表於 2013-3-11 11:57

升級   68%

奮鬥
  • 簽到天數: 4 天

加油ar!!!!  我都等睇您的賽後"包膠" !!  Enjoy the race and the trip!!!

升級   35.1%

慵懶

felixcat 發表於 2013-3-7 13:22
    Add oil,等睇報告 x 2

可以有現場直撃報道就最好喇。

現場直撃報道? Non c'è problema (No problem) ! 以下嘅連結就係當日賽事嘅 Live streaming:

http://www.youtube.com/la7

Thanks for sharing. 到時留意下先。  詳情 回覆 發表於 2013-3-12 00:08

升級   96.75%

該用戶從未簽到

PiTA 發表於 2013-3-11 11:57
    現場直撃報道? Non c'è problema (No problem)  ! 以下嘅連結就係當日賽事嘅 Live streaming:

http:/ ...

Thanks for sharing. 到時留意下先。

升級   35.1%

慵懶

同大家分享吓上星期日羅馬馬拉松嘅一啲照片。我喺facebook都放咗當日比賽嘅video highlights,請閣下細心喺我嘅facebook網頁度search吓。

https://www.facebook.com/media/s ... 000579231170&type=1

整體嚟講,羅馬馬拉松具備哂 IAAF Gold Label Road Race 賽事應有嘅條件(eg., 規模,項目安排,氣氛, pre-race info updates), 而比賽嘅特色係賽道經過羅馬多個著名地標(鬥獸場,許願池,巴特倫神殿,Piazza della Repubblicca)。整條賽道無乜斜坡,主要嘅挑戰係來自凹凸不平,喺香港又罕見嘅cobblestones石鶉路(佔全條賽路至少六成),同埋喺舊城區大街跑入小巷所出現嘅樽頸(闊路突然收窄)現象,導致跑手與跑手之間嘅空間突然大幅收縮。

賽事惟一美中不足嘅係因為上星期日係新教宗嘅第一場彌撒,梵蒂岡城有好多信徒聚集,原本係賽道其中一部份嘅聖彼得廣場要改道,參加者要改跑梵蒂岡城外圍。但呢方面唔係喺大會控制範圍之內,而不幸中嘅大幸係新教宗唔係喺三月十七日(馬拉松當日)加冕,否則整條賽路就唔會經過上述嘅著名地標,以改為跑羅馬以南嘅住宅及工商業區,令賽事嘅趣味性大打折扣。

我有幸地喺羅馬創做PB (3hr 35min),比我嘅舊PB(2012年北京馬拉松)快一分鐘。我依家要為下一個馬拉松 (Marathon de Paris, 7 April 2013) 作準備。Wish me luck!!

升級   0%

開心

Congratulation PB ....wah 4-7 又跑,師兄,真係不停步...
    有心,有力,有$,有假期....
    小弟休戰...操練下先!

升級   100%

奮鬥

ching想問吓跑完趕唔趕到睇意甲呢
    如果當日拉素或羅馬主埸

無問題!因為羅馬馬拉松同 Lazio / Roma 主場球賽好小機會撞埋同一日嘅,有嘅話都會分開早上跑馬拉松,足球就喺夜晚開波。 小弟做咗少少 research,以供參考: Year Date of Marathon Fixtures at Stadio Olimpi  詳情 回覆 發表於 2013-3-24 17:18

升級   35.1%

慵懶

kf 發表於 2013-3-24 12:26
    ching想問吓跑完趕唔趕到睇意甲呢
    如果當日拉素或羅馬主埸

無問題!因為羅馬馬拉松同 Lazio / Roma 主場 (Stadio Olimpico) 球賽好小機會撞埋同一日嘅,有嘅話都會分開早上跑馬拉松,足球就喺夜晚開波。

小弟做咗少少 research,係過去五年羅馬馬拉松同埋近馬拉松比賽日喺 Stadio Olimpico 舉行嘅 Serie A 球賽嘅統計,以供參考:

Year     Date of Marathon     Fixtures at Stadio Olimpico on Marathon Day, or nearest to the Marathon Day

2013     17 March                17 March 2013 (Marathon day): Roma vs Parma, kick-off at 8:30pm local time
    2012     18 March                19 March 2012 (the day after the marathon)  : Roma vs Geona
    2011     20 March                19 March 2011 (the day before the marathon): Lazio vs Cesena
    2010     21 March                20 March 2010 (the day before the marathon): Roma vs Udinese
    2009     22 March                21 March 2009 (the day before the marathon): Roma vs Juventus

羅馬馬拉松其中一截嘅賽道係經過 Stadio Olimpico 附近,所以我相信為咗方便交通管理馬拉松同足球嘅舉行時間要分開少少。另外羅馬未必有足夠警力喺短時間之內應付呢兩項盛事。

羅馬馬拉松係喺 9:30am 起步,時限七小時。

升級   0%

開心

睇來跑Roma , 同一晚應該睇埋波
    希望將來有机会啦